Hlavní navigace

Je tu Mini-ITX deska pro Skylake-X. Díky slotům SO-DIMM má pořád čtyřkanálové paměti

19. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud dáváte pozor, tak už to pro vás asi není úplná novinka: Poté, co dal ASRock předloni úspěšně dohromady Mini-ITX desku platformy X99 pro procesory Haswell-E (a eventuálně Broadwell-E), letos na Computexu ukazoval už i prototyp Mini-ITX modelu pro aktuální highend Intelu Skylake-X a platformu X299. Tato deska, nazvaná ASRock X299E-ITX/ac, jde teď na trh a svými možnostmi je docela pozoruhodná.  

Mnohem méně kompromisů než minule

Pokus o natlačení platformy X299 do formátu Mini-ITX obnáší řadu výzev. Kromě většího socketu LGA 2066 jsou to hlavně čtyřkanálové paměti – u desky pro X99 je ASRock obětoval a bylo možné instalovat jen dva moduly. To ale zde neplatí, tentokrát jsou použity stojaté sloty SO-DIMM pro paměťové modely do notebooků, umístěné v párech nad a pod slotem. To je velký pokrok (proč to u Mini-ITX desek není častější, možnost mít dvojnásobek RAM nebo rezervu pro upgrade by se kolikrát hodila?) a tato „SFF“ deska tak zachovává jednu z hlavních výhod Skylake-X. Pokud jste tedy nepásli po rovnou osmi slotech. Maximální kapacita je tedy takto 64 GB s 16GB moduly.

ASROck X299E-ITX/ac na fotce webu AnandTech ASROck X299E-ITX/ac na fotce webu AnandTech

ASRock pro konstrukci desky zvolil řešení s dvěma přídavnými PCB, podobně jako do dělal třeba Asus u modelů řady ROG Impact. První je vertikálně zasazené zleva socketu za zadními konektory a je na něm vyveden slot M.2 pro NVMe SSD (ty jinak deska umí tři, další dva sloty jsou zespodu PCB). Zároveň na něm také sedí čipy pro Ethernet a USB 3.0.

Umístění slotů M.2 Umístění slotů M.2

Druhá destička navíc má úzký konektor a sedí nad chladičem napájecí kaskády napravo od socketu. To bohužel asi bude komplikovat chlazení, ale touto cestou se podařilo najít místo na šest portů SATA 6 Gb/s a vývod pro čelní porty USB 3.0. Vývod pro USB 3.1 typu C bohužel deska postrádá, ale osazen je ještě jeden vývod pro dvě USB 2.0 pro staré skříně nebo brackety.

asrock-x299e-itx-ac-komponenty-03Napájecí kaskáda je mimochodem sedmifázová a podle specifikací má utáhnout i 18jádrové Core i9-7980XE. Jak daleko za výchozí frekvenci a limit TDP ho budete moci přetočit (stropem zde bude bezpochyby příkon), toť otázka. Mimochodem, ASRock na modelu X299E-ITX/ac vůbec nepodporuje procesory Kaby Lake-X (nebo v budoucnu Coffee Lake-X, pokud přijde), patrně kvůli tomu, že komplikují zapojení svým nedostatkem linek PCI Express pro sloty M.2. Co se týče slotu PCI Express ×16, ten je přirozeně jediný, ale jde ho aspoň rozdělit na ×8 a ×8 pomocí riseru.

Vodník je už připraven

Protože čipy Skylake-X dokáží mít hodně vysokou spotřebu (při přetaktování, nebo pokud je deaktivován limit spotřeby, použito „vylepšené turbo“ a tak podobně), bude asi často hodně těžké uchladit napájecí kaskádu, překrytou oním sekundárním PCB napravo. Pro náročného uživatele by řešením mohl být vodní blok, který přímo na míru této desce vyvinula firma Bitspower (označení: BP-WBMASRX299EI). Ten pokrývá socket CPU, jeho část ale zasahuje na mosfety napájecí kaskády a měla by je tak ochlazovat. Touto částí ovšem asi neproudí kapalina a bude nejspíš chladit čistě pasivním odvodem tepla skrz kov (mělo by jít o postříbřený nikl). Jak to po osazení vypadá, můžete vidět na fotce. Mimochodem, je tu ještě jedna věc, kde se tento model zlepšil proti desce pro X99: uchycení chladičů tu není speciální zúžené, ale standardní. Tudíž už není třeba hledat nějaký speciální (a hlučný) typ pro servery.

asrock-x299e-itx-ac-vodni-blok-bitspower Vodní blok Bitspower pro desku ASRock X299E-ITX/ac

Jaká je další výbava? ASRock použil zvukovku „Purity Sound 4“, pod čímž se skrývá Realtek ALC1220 se sluchátkovým zesilovačem NE5532. Pro síťování jsou osazeny dva gigabitové Ethernety (Intel I219V, Intel I211AT), ale deska má také bezdrátový modul, Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (Wi-Fi 802.11ac na až 867 Mb/s plus Bluetooth 4.2). Na zadním panelu jsou čtyři USB 3.0, která ale nevycházejí přímo z čipsetu, snad kvůli problémům s rozvodem po PCB je poskytuje hub ASMedia ASM1074 na levé rozšiřující desce. Kromě toho jsou na zadní panel vyvedené dva porty USB 3.1, z nichž jeden je typu C – ty poskytuje řadič ASMedia ASM3142. ASRock má „splněno“ i s podporou RGB nasvícení, přítomný je konektor pro vodníka a také header, na který se dá připojit placený hardwarový klíč pro RAID. Na zadním panelu je také tlačítko pro reset CMOS.

asrock-x299e-itx-ac-anandtech-02 ASROck X299E-ITX/ac na fotce webu AnandTech

Cena: dvanáct tisíc

Kdy se tato deska objeví v českých obchodech, vám říct neumíme, ani v západní Evropě zatím skladem není. V katalozích ale ano, a tak vám můžeme prozradit, že bude hodně drahá. Obchody u ní mají cenovku okolo 460 eur, v Americe se objevila zase částka 399 dolarů. Tento podvozek tak vyjde skoro na 12 tisíc korun, což je daň za nízký objem výroby, technické komplikace, speciální konstrukci a hlavně za onu exkluzivitu.

Byl pro vás článek přínosný?