Hlavní navigace

Je tu první notebook s procesorem RISC-V: DC Roma pro vývojáře nebo hledače alternativ

17. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Alibaba
Procesory RISC-V jsou pro použití v PC zatím na samém začátku cesty, ale přesto je tu už první notebook běžící na tomto procesoru s architekturou Xuantie C910 od Alibaby.

Minulý týden jsme psali o RISC-V procesoru, který teď chystá Intel coby demonstrační produkt pro svůj 4nm proces (Intel 4). V souvislosti s architekturou RISC-V se nedávno objevila ještě jedna zajímavost: firma Alibaba, která se už před delší dobou pustila do navrhování čipů pro různé účely s touto architekturou, teď spolu se dvěma dalšími čínskými podniky uvádí do prodeje první notebook používající procesor RISC-V. V nynější fázi to nebude nic pro běžného uživatele, ale pro milovníky alternativ by mohl mít šušňací potenciál.

DC Roma

Tento počin přichází z Číny. Možná si vzpomínáte, že před dvěma léty jsme tu informovali o vlastním jádru RISC-V (pojmenovaném Xuantie 910) vyvíjeného čipovou divizí Alibaby nazvanou T-Head. T-Head vyprodukovala procesor, či asi lépe řečeno SoC TH1520, který je založený zřejmě právě na této architektuře a který byl nedávno uveden na trh. A chopily se ho další firmy pojmenované DeepComputing a Xcalibyte, které na něm založily notebook nazvaný Roma (či ROMA, ale není jasné, jestli je to zkratka z něčeho). Tento notebook je určený pro vývojáře softwaru na platformě RISC-V. Nejde tedy o žádný pokus o mainstreamový produkt.

Tip: Milník ve vývoji procesorů RISC-V. Xuantie-910 má výkon jako Cortex-A73 a poprvé SIMD

Notebook má poměrně standardní šasi, které je pravděpodobně převzaté z nějakého existujícího designu. Založený je na 14,1palcovém displeji (ten má rozlišení 1920 × 1080 bodů a je typu IPS) a má hmotnost 1,7 kilogramu. Rozměry jsou 32,5 × 22,5 × 1,8 cm a stroj má klasicky velký touchpad (a také podsvícenou klávesnici), FullHD webkameru, porty USB 3.0 (dva), HDMI pro externí monitor a také Ethernet. Ovšem osazené je samozřejmě i Wi-Fi (802.11ac neboli Wi-Fi 5) a Bluetooth 4.2/5.0. Napájení je přes konektor USB-C.

H9bafac79354e4fd38aeebddc86cb7528b Notebook DC Roma s procesorem RISC-V (zdroj: Alibaba)

Obdoba ARM notebooků se Snapdragonem 835?

Samotný procesor je docela zajímavý. Má čtyři jádra Xuantie C910, která mají běžet na taktu 2,5 GHz. Když T-Head představila v létě 2020 architekturu „Xuantie 910“, bylo uváděno, že by měla být srovnatelná s Cortexem-A73. To není nijak výkonné jádro (a ARM ho představil už v roce 2016), ale právě tato jádra používaly první ARM notebooky s Windows založené na Snapdragonu 835 (už je to také pět let…).

Pokud je tedy Xuantie-C910 totéž jádro, má s nějakými očekávanými kompromisy už asi opravdu na to, aby poháněl notebook s klasickým desktopovým linuxovým prostředím (systém Windows není na rozdíl od ARMu zatím na této platformě dostupný). I když je vždy třeba počítat s tím, že firmy někdy naslibují lepší výkon, než v reálu nastane. Snad se po vydání notebooku Roma dočkáme nějakých zajímavých benchmarků.

Hbdf581d32a5845e48867c29e06537288y Notebook DC Roma s procesorem RISC-V (zdroj: Alibaba)

Procesor má ale výhody, kvůli kterým je pro použití v notebooku či PC o dost vhodnější než onen demonstrační čip od Intelu. První je celkem jasná, na rozdíl od „Horse Creeku“ má totiž integrované grafické jádro, kterým živí displej. Jde o neupřesněnou grafiku licencovanou od Imagination Technologies. Pro běh na RISC-V bude pravděpodobně potřeba mít open source ovladač, pokud Imagination nevydá pro tento laptop (SoC) nějaké oficiální binárky.

Tip: Zatím nejrychlejší procesor RISC-V na světě. Vyrábí ho Intel na 4nm procesu, umí PCIe 5.0 i DDR5

SIMD? Chvíli to vypadalo nadějně, ale…

Druhá výhoda by mohla být, že u jádra Xuantie-C910 se na rozdíl od Intelem použitého jádro SiFive P550 v jednu chvíli uvádělo, že už bude podporovat SIMD instrukce, podporovaná instrukční sada by měla být RV64GCV. Vektorové (SIMD) rozšíření SiFive dlouho zanedbávala (nemá je dokonce ani o jednu generaci novější jádro P650). Ovšem asi měla dobrý důvod – dlouho totiž nebyla dokončená jeho standardizace.

Prezentace architektury RISC V procesoru Alibaba Xuantie 910 na HotChips 32 strana 14 Prezentace architektury RISC-V procesoru Alibaba Xuantie 910 na HotChips 32 v roce 2020 uváděla podporu vektorového rozšíření, ale založenou na draft verzi specifikace, která pravděpodobně nebyla kompatibilní s finální verzí, a tak nebude zpřístupněná uživatelům (zdroj: Alibaba, via: AnandTech)

Bohužel je ale dost nejisté, zda vektorové rozšíření bude opravdu dostupné. Vývoj Xuantie C910 podle informací z roku 2020 pracoval s „draft verzí“ a bohužel nevíme, zda je procesor nakonec kompatibilní s finální verzí tohoto instrukčního rozšíření. Spíš to vypadá, že ne, protože ve většině materiálů k procesoru se teď už o vektorovém rozšíření („V“) nemluví a už je uváděná jen instrukční sada RV64GC. Určitou náplastí by mohlo být, že SoC alespoň obsahuje specializovanou jednotku NPU pro AI aplikace (4 TOPS), ale obecně využitelné SIMD v jádrech CPU by bylo užitečnější.

Tyto instrukce jsou důležité pro multimediální použití, pro všechnu práci s obrazem, videem, ale třeba i zvukem. Je to škoda. To, jak dlouho trvá SIMD rozšíření standardizovat a dostat do procesorů, celou architekturu RISC-V výrazně sráží. Desktopový (a tím myslíme i notebooky) systém bez SIMD je tak trochu jako návrat do devadesátých let a stavu předtím, než pozdější Pentia, Pentia II, AMD K6 a podobné procesory získaly převratné instrukční rozšíření MMX.

Dost RAM, ale limitující eMMC

Obecně pro softwarový vývoj (bez SIMD) sice jádra CPU nebudou mít zrovna moc výkonu, ale alespoň bude mít možné mít ucházející kapacitu paměti – ta může dosahovat až 16 GB. Jde o typ LPDDR4 či LPDDR4X, který je napevno osazený na desce, takže kapacitu nelze po objednání přidat vlastnoručně.

H1ba40030a9944872b016add6b86f4996Z Notebook DC Roma s procesorem RISC-V (zdroj: Alibaba)

Bohužel se zdá, že to bude platit i pro úložiště – není použito klasické SSD s rozhraním SATA nebo NVMe. Je asi možné, že čip T-Head TH1520 postrádá řadič PCI Express, každopádně je prý osazené úložiště eMMC, a to o kapacitě 256 GB. Pokud je připájené na desku, což je typická praxe u eMMC, pak bude neupgradovatelné (a nevyměnitelné třeba v případě jeho opotřebování – budete tedy muset spoléhat, že buňkám NAND Flash přepisovací výdrž nedojde).

Na počítači má být možné provozovat standardní desktopové distribuce Linuxu, nicméně to může záviset na tom, jestli se do jádra dostanou všechny ovladače a potřebné patche. Alibaba má vlastní RISC-V distribuci OpenAnolis, která asi bude předinstalovaná nebo oficiálně podporovaná.

Ha1f27c648c99467cb016fc7f3e6ee14dg Notebook DC Roma s procesorem RISC-V (zdroj: Alibaba)

Dostupnost za lepší cenu až za rok?

Cena počítače začíná na 1499 dolarech, což není zrovna malá částka (s DPH 45 800 Kč / 1864 €), soudě podle parametrů a hardwaru je cena 3–5× vyšší než za běžný laptop podobných charakteristik. Jak už ale bylo řečeno, účelem zařízení je usnadnit nativní vývoj a nejde o standardní produkt. Tato základní 1499$ verze (v obchodu Alibaby se nazývá „Basic“) bude však fyzicky k dispozici až v třetím kvartálu 2023.

Alibaba ze začátku bude prodávat jen výrazně dražší modely Standard (dostupná v Q1 2023 za 2499 $) a Premium (4999 $, ale dostupnost již nyní ve čtvrtém kvartálu 2022). Tyto modely mají přibaleno různé zvláštní nesouvisející podivné příslušenství, asi jediná praktická věc je v balíku Premium, kdy údajně dostanete jako službu navíc „garantované tři roky upgradů kompatibilního procesoru“. Snad to znamená, že vám bude dodána nová deska, pokud T-Head vydá novou generaci procesoru. Ale jak garantované to je, to je otázka. Pokud firma nikdy nevyrobí novější desku pro toto šasi, bude vám tento příslib k ničemu. Vzhledem k tomu, že za Premium cenu byste si mohli postupně koupit tři Basic notebooky, se to asi nevyplatí.

Zdroje: RISC-V, CNX-Software, Alibaba

Byl pro vás článek přínosný?