Hlavní navigace

Jeff Bezos oznámil konec v roli CEO Amazonu

2. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Amazon
Jeff Bezos hodlá odstoupit z funkce výkonného ředitele ještě letos ve třetím čtvrtletí a v dopise zaměstnancům rovnou oznámil jméno svého nástupce. Tím bude Andrew Jassy, jenž doposud působil jako ředitel divize Amazon Web Services.

Bezos se z „obchodníka s online knihami“ stal jedním z nejbohatších lidí na planetě. Aktuálně je dokonce nejbohatší, podle Forbesu činí hodnota jeho majetku 196 miliard dolarů. Druhý je Elon Musk. Bezos dal světu čtečku elektronických knih Kindle, streamovací službu Amazon Prime či hlasovou asistentku Alexu. Amazon zaměstnává 1,3 milionu lidí.

Právě Amazon Web Services je nyní tou částí Amazonu, která nejvíce vydělává. Jen za rok 2020 přinesla firmě 13,5 miliardy dolarů z celkového zisku společnosti 21,3 miliard.

Andy Jassy Andy Jassy, budoucí CEO Amazonu

Bezos z firmy neodchází. Zůstává významným akcionářem, který sice velkou část akcií prodal, ale stále drží zhruba 11 % společnosti (Andy Jassy vlastní 0,02 %). Bezos také předloni v rámci svého rozvodu přenechal manželce 25 % svého podílu v Amazonu.

Z pozice CEO se Bezos přesune na funkci výkonného předsedy představenstva, odkud se místo každodenního řízení společnosti bude zabývat vizí konkrétních projektů. V dopisu zmínil třeba Blue Origin či noviny Washington Post, které koupil v roce 2013.

Email from Jeff Bezos to employees E-mail od Jeff Bezose zaměstnancům

Budoucí CEO Andy Jassy vystudoval Harvard a k Amazonu se připojil již v počátku v roce 1997 jako marketingový manažer. V roce 2003 pomohl založit Amazon Web Services. Má 53 let.

„Vymýšlejte dál a nezoufejte, když zpočátku vypadá nápad šíleně. Nezapomeňte bloudit.“ -Jeff Bezos

zdroj: Amazon, Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.