Hlavní navigace

Jen jedna hlavní novinka, ale o to zásadnější. Firefox 54 je rozdělený do více procesů

14. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve Firefoxu se toho v poslední době děje hodně, čerstvě uvolněná verze 54 v tomto ohledu vystupuje skromněji a neslibuje novinek nespočet. Přesto jde o nejdůležitější vydání za poslední měsíce. Jak jsem nedávno předeslal, bylo v plánu prohlížeč konečně rozdělit do více procesů v instalacích, kde je to možné – ne každá instalace mohla být převedena na architekturu Electrolysis. Více v tomto článku.

Plán vyšel a Firefox 54 rozdělení do více procesů nabízí. Ty jsou zatím čtyři a dochází mj. k oddělení vykreslování webových stránek a uživatelského prostředí, aby jedno negativně neovlivňovalo druhé. Na rozdíl od Chromu, jenž každý web směřuje do samostatného procesu, Firefox zatím používá jeden proces pro všechny weby. Zvláštní procesy jsou pak určeny pro zásuvné moduly NPAPI a pro přehrávání multimédií.

Kromě zvýšení stability a výkonu Mozilla pracuje na utěsnění sandboxu, aby byl obsah procesů lépe izolován a nemohl případně ohrozit operační systém. Počítá se určitě ještě s oddělením doplňků do jednoho procesu. Dále záleží na vůli Mozilly, ale aspoň uvažuje nad tím, zda bude mít smysl vyhradit samostatné procesy pro další úlohy, např. pro zpracování zvuku, zobrazování PDF apod.

Firefox 54 mírně upravuje indikaci stahování. Hlavní novinka není vidět Firefox 54 mírně upravuje indikaci stahování. Hlavní novinka není vidět

Ale zpět k Firefoxu 54. Ten ještě přináší mírně upravenou podobu stahování – tlačítko na nástrojové liště vizuálně indikuje průběh stažení. (Mozilla uvádí zjednodušení, já žádné nevidím.) Dále vývojový tým v prohlížeči opravil více než 20 slabých míst v zabezpečení, tři díry pak jsou označeny jako kritické. Nový Firefox stáhnete z webu www.mozilla.org.

Byl pro vás článek přínosný?