Hlavní navigace

Jimmy Wales, otec Wikipedie

24. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Knihomol už od mládí

Nejznámější internetovou encyklopedii můžete v současnosti číst v 257 jazycích. Její anglická verze obsahuje více než 3 580 000 článků, česká jich nabízí přes 190 000 a každým dnem tato čísla rostou. Wikipedie je skvělá i žalostně nedokonalá. Spory se vedou dokonce i o to, kdo ji vlastně založil.

Lidé odjakživa snili o tom, aby veškeré jejich vědění bylo důkladně zachováno pro další generace. Jak se dočtete v samotné Wikipedii, snaha shromáždit uceleně obsáhlé poznání lidského druhu byla poprvé naplňována při vytváření Alexandrijské knihovny, největší a nejslavnější knihovny starověku, budované na podnět Ptolemaia I. již od třetího století před naším letopočtem.

Wikipedia
Wikipedia loni výrazně změnila design

Tehdejší svitky, kterých bylo za doby Caesara více než 700 000, nahradily na prahu 21. století datová centra, která pojmou neuvěřitelné množství textových, vizuálních i zvukových informací. Zatímco téměř do konce dvacátého století se na tvorbě encyklopedií a odborných slovníků podíleli téměř výhradně odborníci a akademici, informační věk přinesl lidstvu možnost uspořádat univerzální superencyklopedii jako společné dílo všech. Tedy pochopitelně těch, kdo o tuto aktivitu projeví zájem a mají to štěstí, že žijí ve svobodné části světa. Například v Číně se Wikipedie potýká s obrovskými problémy kvůli cenzuře.

Za zakladatele Wikipedie je označován Jimmy Wales, často se ovšem za spoluzakladatele označuje i Larry Sanger. Určení otcovství Wikipedie je stále pronásledováno skandály, kdy jedna strana přiznává zásluhy výhradně Jimmy Walesovi, druhá pak odkazuje na některé původní tiskové zprávy, kde je jako spoluzakladatel označen i Larry Sanger. Ten nepochybně byl u zrodu celého projektu a zmíněné hádky jsou všem spíše k smíchu. Hlavním manažerem i tváří Wikipedie ovšem byl a je Jimmy Wales.

Montessoriho metoda

Celým jménem Jimmy Donald Wales (známý též pod přezdívkou Jimbo) se narodil 7. srpna 1966 v Huntsville v americké Alabamě. Jeho otec pracoval jako manažer obchodu s potravinami, matka a babička provozovaly malou soukromou školu, kde získal Wales první vzdělání. Na rozdíl od českého školství jsou malé privátní školy (často s jedinou třídou) v USA běžné. Výuka zde probíhá většinou zcela odlišným způsobem, než jak jsme v našich končinách zvyklí.

Jimmy WalesPočátky největší internetové encyklopedie zaplatily lechtivé obrázky

Podle samotného Walese měla na jeho rané vzdělávání velký vliv tzv. metoda Montessori, které staví na principech sepsaných italskou lékařkou Mariou Montessori. Podle ní by se děti měly rozvíjet ve velmi svobodném prostředí, které podporuje nadání a možnosti dítěte, tedy v duchu známého výroku „škola hrou“. Vztah učitel a žák je zde téměř rovnocenný.

To dokazuje i fakt, že společně s Walesem byli ve třídě žáci od prvního až do čtvrtého ročníku, následně pak od pátého do osmého ročníku. Výuka měla vskutku hodně daleko od našeho tradičního pojetí, kdy se začátek hodiny ohlašuje zvonkem a žáci stojí v pozoru čekajíce na příkaz učitele, aby se hromadně mohli posadit. Wales tak byl díky matce pozitivně veden k touze po vzdělání.

Nejdřív vydělal na erotice, pak založil Wikipedii

Nedokončený doktorát

Od malička byl zakladatel Wikipedie vášnivým čtenářem a často trávil celé hodiny listováním v různých encyklopediích. Nechyběly mezi nimi ani vícesvazkové knihy tak zvučných jmen, jakými jsou Britanica nebo World Book Encyclopedia, která se pyšní nálepkou nejprodávanější souhrnné encyklopedie na světě. S trochou nadsázky můžeme říci, že kořeny Wikipedie sahají až k malému klukovi jménem Jimmy, který rád listoval slovníky.

Po dokončení osmého stupně začal Wales navštěvovat privátní Randolph School, která je pro své zaměření označována jako přípravná škola pro univerzitní studium. O kvalitách této instituce svědčí ocenění Blue Ribbon, udělované ministerstvem školství pouze nejlepším americkým středním školám (doposud jej získalo pouze 3,9 procent všech škol). Takto prestižní škola však něco stojí a i samotný Wales přiznal, že výdaje za jeho vzdělání byly pro rodinu dosti vysoké.

Jimmy WalesTaké Jimmy Wales musí z něčeho žít – Wikipedia je nezisková, založena na práci dobrovolnické komunity

Vzdělání si následně rozšířil studiem finančnictví na University of Alabama, kde po získání magisterského titulu pokračoval v doktorském postgraduálním studiu. Současně byl doktorandem i na Indiana University a na obou školách také přednášel. Nikdy však nezískal titul PhD., protože nenapsal dizertační práci. To však nemění nic na tom, že měl vždy velmi kladný vztah ke vzdělávání a předávání znalostí.

Bublina dot com

V roce 1994 začal Wales pracovat pro společnost Chicago Options Associates jako makléř. Obchodováním s dluhopisy a valutami získal během krátké doby dostatek peněz na to, aby zajistil svou rodinu jednou provždy. V devadesátých letech se jako blesk z čistého nebe začaly objevovat projekty označované „dot com“ (doslova přeloženo „tečka com“). Málokdo si dnes uvědomuje, že koncovka com je odvozena od slova commercial, tedy komerční.

Tyto projekty byly symbolem raketového úspěchu firem, které mají snahu zbohatnout na čemkoli pomocí internetu. A protože se některým firmám díky neoranému internetovému byznysu skutečně podařilo doslova přes noc neuvěřitelně zbohatnout, vznikalo závratné množství projektů, do kterých se sypaly obrovské sumy peněz. K neštěstí mnoha, uspět nemohl každý a okolo roku 2000 nafouklá bublina dot com splaskla. Spolu s ní přišla i krize na burze kvůli nadhodnocení akcií.

Víte, že ve vyhledávači Google stačí napsat za klíčové slovo „wiki“ a první odkaz povede rovnou na slovníkové heslo na wikipedii?

Wales se však v roce 1996 chtěl na této vlně jako mnoho jiných svézt a založil se dvěma společníky webový vyhledávací portál Bomis. Hlavním obsahem byly erotické fotografie. Jak sám Wales poznamenal, Bomis byl vyhledávací portál zaměřený na stejnou cílovou skupinu jako magazín Maxim. Projekt sice nebyl nikterak výjimečně úspěšný, v březnu roku 2000 však poskytl první investice pro další projekt – Nupedia, předchůdce 2ikipedie. Opět s trochou nadsázky můžeme říci, že počátky Wikipedie zaplatila erotika.

Bláznivý nápad

Během moderování internetového diskuzního fóra věnovaného filozofickému směru objektivismus narazil Wales ve svých debatách na odpůrce této filozofie Larryho Sangera. Jejich vzájemná debata však vyústila v setkání ve skutečném životě, kde se z nich stali přátelé. V roce 2000 se Wales rozhodl vytvořit internetovou encyklopedii Nupedia, kterou měli spoluvytvářet dobrovolní autoři z řad univerzitních profesorů nebo akademiků s titulem PhD.

Jimmy WalesWales loni žádal komunitu o přispění 16 milionů dolarů na chod Wikipedie, vybraly se za 50 dní

Zároveň byly stanoveny velmi přísné podmínky kritického recenzování textů ostatními kolegy. Bez zdlouhavého schvalovacího procesu nemohl být článek (chcete-li encyklopedické heslo) publikován. Šéfredaktorem projektu Nupedia se stal jmenovaný Larry Sanger. Wales si od projektu příliš mnoho nesliboval a příliš mnoho se toho ani neudálo.

V lednu roku 2001 představil počítačový nadšenec Ben Kovitz Sangerovi koncept projektů wiki, tedy princip spoluvytváření obsahu webových stránek mnoha dobrovolníky současně bez nároku na honorář. Sanger byl tímto konceptem nadšen a ihned jej představil Walesovi. Rozhodli se založit Nupedia wiki, kterou sice měli vytvářet amatéři, následně však před publikováním všechny články editovali odborníci. Drtivá většina expertů, kteří se podíleli na vzniku původní Nupedie, však nechtěla mít s projektem nic společného. Kombinovat jejich vlastní skutečně odborný obsah s amatérskými příspěvky odmítali. Vznikl proto samostatný projekt Wikipedia.

Nečekaný raketový úspěch

Ačkoli Wales ani Sanders nečekali od Wikipedie nic víc než pár textů, které by se mohly následně upravit a přidat do odborné Nupedie, k jejich velkému překvapení předčil počet článků na Wikipedii pár dnů po jejím spuštění počet článku Nupedie. Dokonce vznikl velmi rychle tým editorů, kteří se začali o Wikipedii postupně starat.

Zejména Wales se obával, že kvalita článků samozvaných autorů bude prachbídná a z Wikipedie se stane smetiště blábolů. Prvotní členové týmu však velmi rychle stanovili postupy pro autoregulaci celého projektu a nastavili určitou laťku kvality.

Wikipedia se stabilně umisťuje v TOP 10 nejnavštěvovanějších webů světa. Momentálně je osmá.

Přestože hlavním, ale současně snad jediným, velkým problémem Wikipedie je právě její kvalita, spoustu dobrovolníků se po celou dobu vytváření internetové encyklopedie snaží co nejvíce zefektivnit opravování, ověřování a dolaďování informací. Jimmy Wales zůstává po celou dobu hlavní tváří, manažerem a promotérem Wikipedie, která se stala největší světovou encyklopedií vůbec. V roce 2006 jej dokonce magazín Times zařadil na seznam lidí, kteří mají největší vliv na globální svět. Máte-li chuť na více informací, nenajdete je nikde jinde než na adrese wikipedia.org.

Byl pro vás článek přínosný?