Hlavní navigace

Jolla: První telefon se systémem Sailfish oficiálně představen

21. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Několik vývojářů, kteří v Nokii pracovali na Maemu a později Meegu se minulý rok rozhodli pro vývoj vlastního systému, který by předchozí systémy následoval. Nokia totiž Meego zabila a jediným dostupným telefonem pro zákazníky byla Nokia N9. Vše vsadila na Windows Phone 7 a 8, popř. na platformu Asha.

O prvních ukázkách systému jsme psali vloni v listopadu, nyní však Finové oficiálně představili první smartphone, který bude dostupný na trhu. Jmenuje se stejně jako společnost – prostě Jolla. Vývojáři vyzdvihují především možnost měnit na smartphonu kryty, což od počátku zdůrazňovali mottem Other half. Jinak se jedná o telefon, který hardwarovými parametry ničím nevyčnívá mezi současnou střední třídou. Displej má úhlopříčku 4,5“ a zbrusu nový systému bude pohánět dvoujádrový procesor. Pro data bude určeno interní úložiště s kapacitou 16 GB, které bude možné rozšířit pomocí paměťových karet microSD. Fotoaparát má rozlišení 8 Mpx.

Sailfish OS

Systém je nazývám jako Sailfish OS a bere si mnohé ze zmiňovaného MeeGa, na něhož jádru je postaven. Klíčovou vlastností je ovládání pouze pomocí dotykových gest – na telefonu nenajdete žádné systémové tlačítko. Vyzdvihována je také schopnost spustit aplikace, které jsou psané pro Android. Na jednu stranu je to chytrý krok, který hned při začátku prodeje zajistí dostatečné množství aplikací, na druhou stranu víme, jak to vypadá v Blackberry 10. Aplikace nejsou upravené pro větší displeje, jsou nestabilní a jejich přítomnost v Blackberry World je často k vzteku.

A právě s Blackberry 10 má mnohé společné samotné UI systému. Aplikace se taktéž minimalizují do živých náhledů, rozšiřující nabídky v aplikacích se vyvolávají táhnutím od horního okraje. Nezvyklé je přecházení mezi jednotlivými plochami, které jsou řazeny vertikálně. Šoupat tedy nebudete do stran, ale nahoru a dolů.

Všichni proti Googlu

Antti Saarnio, jeden ze zakladatelů společnosti Jolla se vyjádřil ke konkurenci v podobě nedávno vzniknuvších systémů (Firefox OS, Ubuntu for Phone, Blackberry 10) i těch velkých – především pak Androidu. Podle něj nebojují nové platformy mezi sebou, ale všichni pro Googlu. Nově vznikající platformy si prý paradoxně mohou navzájem pomoci. Výhodou je, že Ubuntu pro telefony, Blackberry 10 a Sailfish využívají stejného toolkitu QT a pro vývojáře tak bude mnohem snadnější portování aplikací mezi těmito systémy.

 

 

První telefon se Sailfish OS bude dostupný na konci tohoto roku. Trochu náš však zarazila cena, kterou vývojáři natavili na částku 399 USD. U nás tak za smartphone Jolly zaplatíte minimálně 10 000 Kč.

Zdroj: Jolla.com, TNW

Byl pro vás článek přínosný?