Hlavní navigace

Apple opouští jeho ikona. Jony Ive zakládá vlastní designérskou firmu

28. 6. 2019

Sdílet


Člověk, který k oživení Applu v druhé polovině devadesátých let přispěl stejnou měrou jako Steve Jobs, firmu opouští. Americká společnost včera oznámila, že její hlavní designér Sir Jonathan Paul Ive, po 27 letech odchází a zakládá vlastní byznys. Apple nicméně zůstane jeho klientem, takže se na nových produktech bude do jisté míry podílet.

V Cupertinu za jeho pozici (Chief Design Officer) ani nebudou mít náhradu. Jeho současní podřízení Evans Hankey a Alan Dye, kteří řídí průmyslový a UX design, se budou zodpovídat Jeffu Williamsovi, provoznímu řediteli Applu.

TIP: První iPhone na svět přišel bez MMS, Javy, Flashe, GPS i videa

Po téměř 30 letech a nesčetných projektech jsem nejvíce hrdý na to, že jsme vytvořili bezkonkurenční designérský tým, procesy a firemní kulturu. Dnes je silnější, živější a talentovanější než kdykoliv dřív,“ říká Jony Ive a dodává: „Týmu pod výborným vedením Evanse, Alana a Jeffa, kteří byli mými nejbližšími kolegy, se jistě bude nadále dařit. Mám ve své kolegy naprostou důvěru a těším se na další spolupráci.

Do Applu až na druhý pokus

Ive vystudoval design na Northumbrijské univerzitě v anglickém Newcastlu. Ještě během studií se vydal na stáž do Silicon Valley, kde se setkal s Robertem Brunnerem, který měl od konce 80. let v Applu na starost průmyslový design. Brunnera zaujal a nabídl mu práci, Ive se ale upsal londýnské designérské společnosti Tangerine. Apple si ji ale časem najal na výpomoc a Ive se podílel na prototypování prvních PowerBooků.

Do Applu nakonec naskočil až v roce 1992. Tehdy pomáhal s vývojem Newtonu a MessagePadu, což byly (komerčně neúspěšní) předchůdci iPhonů a iPadů. Apple byl tehdy ve velké krizi a Ive málem odešel. Problémy ale ustál a když se v roce 1997 vrátil Steve Jobs, hned rozpoznal Iveův talent a jmenoval ho novým šéfem průmyslového designu.

https://twitter.com/tomwarren/status/1144351326698164224

V nové roli přicházel jeden úspěch za druhým. Jeho prvním hlavním projektem byl ikonický průhledný iMac (model G3). Pár let nato navrhl také první iPod, později i iPhone a iPad. A samozřejmě všechny produkty mezitím včetně MacBooku Air, který dal světu supertenké laptopy. Podílel se i na návrhu Apple Storů nebo Apple Parku. Ive postupně pronikl také do operačních systémů, kde pomáhal s návrhem uživatelských rozhraní. Díky tomu mu v roce 2015 Tim Cook svěřil novou roli, ve které měl pod sebou veškerý design. Během kariéry vytvořil přes 5000 patentů a průmyslových vzorů.

TIP: Steve Jobs uvá první MacBook Air, nejtenčí notebook na světě

Odchod Ivea mimochodem není jedinou velkou změnou v nejvyšším managementu. V únoru firmu opustila také Angela Ahrendts, která byla viceprezidentkou maloobchodu a která pravidelně vystupovala na jablečných keynote, kde se chlubila úspěchy Apple Storu.

GALERIE: Designové perly od Jonyho Ivea

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?