Hlavní navigace

Jsou tu první PC mechaniky pro Ultra HD Blu-ray. 4K filmy ale pustí jen Intel a Windows 10

26. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Laik by čekal, že by neměl být problém pořídit si mechaniku a přehrávač disků Ultra HD Blu-ray se 4K videem, jako je snadno seženete pro DVD či běžná Blu-ray. Jenže chyba lávky. Vlastníci autorských práv měli takový strach, že budou softwarové přehrávače kvůli špatnému zabezpečení a snadnému přístupu pro „hackery“ opět branou k prolomení ochrany ceněného 4K obsahu, že jejich existenci doposud nepovolili. Dlouho to tedy vypadalo, že nezbude než kupovat klasické přehrávače, případně Xboxy One S.

Nakonec se na nás ale usmívá štěstí: Cyberlink nedávno oznámil práce na přehrávači pro Windows a nyní se objevila také vůbec první optická mechanika pro počítače, která disky Ultra HD Blu-ray podporuje. Příchodu tohoto vysoce kvalitního videa na PC tedy padají překážky.

Mechaniku představila firma Pioneer. Respektive jde o mechaniky dvě: modely BDR-S11J-BKBDR-S11J-X. Mají rozhraní SATA 6 Gb/s a klasické pětipalcové desktopové provedení. Majitelé moderních „trendy“ skříní postrádajících tuto pozici budou muset počkat. Oba modely podporují disky Ultra HD Blu-ray včetně jejich třívrstvé varianty s kapacitou 100 GB, a umožní tak sledování videa v 4K se vší možnou parádou.

Pokud se něco neztratilo v překladu, mělo by jít o „komba“ – Ultra HD Blu-ray dokáží jen číst, ale zároveň mají zapisovací hlavu a komponenty pro vypalování běžných disků Blu-ray rychlostí 16× (14× u dvouvrstvých disků, BD-RE včetně třívrstvých pak 2× rychlostí). Model S11J-X by měl mít proti první variantě určitá drobná vylepšení týkající se kvality čtení disků audio CD. Umožňuje okamžité zobrazení kvality přehrávaného média a také používá nějaké techniky navíc pro snížení vibrací a hluku. Mimochodem, prý lze u obou verzí také nastavit, aby se při přehrávání videa nerozsvěcela potenciálně rušivá indikační LED.

Ultra HD Blu-ray mechanika Pioneer BDR-S11J-X Ultra HD Blu-ray mechanika Pioneer BDR-S11J-X

Obě mechaniky se v Japonsku začnou prodávat příští měsíc. Základní BDR-S11J-BK má stát 22 000 jenů, což by u nás momentálně v přepočtu znamenalo nějakých 4900 korun. Model BDR-S11J-X má oficiální cenu 35 000 jenů, což by odpovídalo částce 7800 Kč. Pioneer prý jinak po těchto mechanikách chystá i další modely, včetně externích přenosných verzí.

Filmy jen s Windows 10 a nejnovějšími procesory Intel

V ceně zařízení je i softwarový přehrávač PowerDVD 14 od CyberLinku, který 4K disky Ultra HD Blu-ray podporuje. To je podstatné, protože bez takového softwaru se kvůli DRM zatím jinak filmy na Ultra HD Blu-ray přehrát nedají. Ovšem pozor: přehrávač má poměrně striktní požadavky na hardware i software. Ačkoliv samotné mechaniky budou fungovat i na starších operačních systémech, pro dekódování v PowerDVD 14 je bezpodmínečně vyžadován systém Windows 10. CyberLink dále uvádí, že musíte mít procesor generace Kaby Lake, a to desktopové Core i5 nebo Core i7 s grafikou HD 630 (notebookové čtyřjádro řady H má být použitelné také). Přehrávač potřebuje mít GPU čipu aktivní, běží na něm dešifrování, dekódování a musí k němu být připojeno i zobrazovací zařízení, takže základní deska musí mít výstup HDMI 2.0a s podporou HDCP 2.2. Tyto standardy pak musí splňovat i připojený monitor nebo televize.

Tyto požadavky jsou zřejmě způsobeny pokročilými bezpečnostními technologiemi a DRM, které musel CyberLink do přehrávače aplikovat, aby mu byly svěřeny drahocenné dešifrovací klíče. Potřebné funkce jsou zatím patrně dostupné jen v dotyčných CPU a Windows 10. Podobné požadavky má i 4K video streamované Netflixem – jak již bylo řečeno v úvodu, vlastníci autorských práv jsou ohledně tohoto obsahu nesmírně opatrní a prolomení ochrany se bojí jako čert příslovečného kříže.

Byl pro vás článek přínosný?