Hlavní navigace

Jste u Komerční banky? Odteď již můžete platit mobilem stejně jako kartou

26. 8. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 26. srpna 2016

Komerčka tento týden vydala slibované nové aplikace pro Android (Play Store) a iOS (App Store). S tou pro Android můžete na všech terminálech platit bezkontaktně stejně jako platební kartou. Potřebujete ale mobil s NFC a Androidem 4.4+. Varianta pro iOS má jen nové bankovnictví, platit s ní nelze, protože to Apple nedovolí. Během listopadu vyjde i nové bankovnictví pro mobily s Windows.

Původní článek z 2. srpna 2016

Komerční banka je po ČSOB druhou tuzemskou finanční institucí, která nabídne mobilní NFC platby bez potřeby zvláštní SIM karty operátora. Stačit bude libovolný telefon s Androidem a dostupným čipem NFC. KB vydá novou aplikaci již 24. srpna.

Komerční banka chystá mobilní NFC platby
Komerční banka chystá mobilní NFC platby

Aplikace spáruje mobil s účtem a pomocí technologie HCE z něj udělá virtuální platební kartu. Jako v případě ČSOB pak bude možné platit i bez spuštěné aplikace a dostupného internetového připojení. Na rozdíl od karty bude ale mobil bezpečnější, protože obsahuje vlastní zámek (KB bude podporovat čtečky otisků). „Komerčka“ bude mít jednu aplikaci pro správu účtu a placení převodem i rychlé bezkontaktní platby. ČSOB má dvě zvláštní aplikace.

 

Ve stejný den, tedy 24. srpna, vyjde také nová aplikace pro iOS. Ta přinese podporu 3D Touch a Apple Watch. NFC platby neumí, ale to je problém Applu, protože vývojářům třetích stran neotevřel API pro NFC a blokuje jej pro vlastní platební systém Apple Pay.

Během listopadu dokonce vyjde i aplikace pro Windows 10 Mobile, ale ta přinese především nový vzhled. Chybět budou NFC platby a také podpora čteček otisků či skenerů duhovky.

Poslední novinkou je, že od 15. září 2016 přestane fungovat mobilnibanka.cz, tedy webový ibanking optimalizovaný pro mobily. Uživatelé budou nuceni přejít na aplikace.

Zdroj: KB (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?