Hlavní navigace

Julie Larson-Green potvrdila, že Microsoft nebude mít věčně tři operační systémy

25. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sloučení rodiny operačních systémů Windows do jediného produktu je v podstatně nevyhnutelné a víme o něm již nějakou dobu. Otázkou zůstává, kdy jednotná Windows pro počítače, tablety a mobily spatříme. Budoucí sloučení naznačila Julie Larson-Green, která se v tuto chvíli podílí na vedení divize zařízení a studií. Za náznak a předvoj toho, co se chystá, můžeme považovat jednotný obchod s aplikacemi.

Nedávno Microsoft sloučil vývojářské účty pro Windows 8 a Windows Phone. Již v tuto chvíli můžete recyklovat poměrně velkou část kódu, pokud již máte aplikaci pro mobily a chcete ji protlačit na tablety. Další fáze podle starších informací nastane někdy na jaře. Výkonná viceprezidentka v minulém týdnu na akci UBS Global Technology Summit prozradila následující:

„Máme Windows Phone. Máme také Windows RT a plnohodnotná Windows. Nebudeme mít tři operační systémy. Myslíme si, že existuje svět a v něm mobilnější operační systém, jenž je šetrný k akumulátoru a nepředstavuje bezpečnostní riziko. Cenu ale představuje ztráta flexibility. Proto této vizi věříme a budeme se nadále ubírat tímto směrem.“

Onou flexibilitou Larson-Green s největší pravděpodobností myslí diverzitu hardwaru, na němž Windows běží. S většími restrikcemi přichází také uzavřený ekosystém. Windows RT oproti plnohodnotným Windows 8 neběží na každé konfiguraci. Minimálně na teoretické rovině by ale tento způsob měl zaručit lepší spolehlivost a odladěnost dané kombinace hardwaru a softwaru. Pokračovat můžeme právě vyšším zabezpečením atp.

 

V příštím roce prý uvidíme zajímavé věci a zatím nemáme důvod slibu nevěřit. Windows se jednoho krásného dne sjednotí a bude nanejvýš zajímavé pozorovat, jak bude jeden systém pohánět všechny typy zařízení. Jak se Microsoft s výzvou popere? Zařízne snad podporu pro procesory ARM?

Mimochodem, Larson-Green také připustila, že Windows RT se neměla jmenovat Windows. Lidé od produktu očekávají, že bude fungovat tak jako každá jiná Windows. Což ale není pravda. Desktop je omezený a spustíte v něm jen pár aplikací od Microsoftu. Právě na tento problém jsme od počátku upozorňovali. Silná značka je jedna věc, ale novinka na trhu zkrátka nemá s Windows moc společného.

via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?