Daně a pojištění 2019: zaplaťte vše včas

21.01.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Jaro je tradičně časem daní. Odevzdávají se daňová přiznání a platí se daně. Hlavně pro podnikatele a OSVČ je to finančně náročné období, protože během několika měsíců je třeba zaplatit daň z příjmů, silniční daň, odvody na zdravotní a sociální pojištění, daň z nemovitosti. Spousta podnikatelů navíc platí i DPH nebo spotřební daň.

Většina podnikatelů si na platbu daně odkládá finanční prostředky během celého roku, stává se ale, že výši daně odhadnou nesprávně a pak je konečná částka překvapí. A nemají na její zaplacení. Dle průzkumu Equa Bank z loňského roku:

  • 3 z 10 podnikatelů si ukládá na daň z příjmu finanční prostředky už během roku,
  • každý osmý živnostník má představu, jakou bude platit daň,
  • každý osmý podnikatel si ale také musel v posledních třech letech na zaplacení daní půjčit
  • a desetina OSVČ je překvapená, kolik musí na daních doplatit.

Situaci, kdy nemají na zaplacení daní, řeší drobní podnikatelé buďto z běžných výdajů i za cenu napnutého rozpočtu, nebo si na zaplacení daně musí půjčit. Na zaplacení daní si pak nejčastěji půjčují od příbuzných, v bance nebo využívají možnosti nebankovní půjčky.

Kromě daní i sociální a zdravotní pojištění

Po daňovém přiznání a platby daně z příjmu mají OSVČ ještě povinnost odevzdat přehledy o příjmech a výdajích na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu a doplatit případný nedoplatek na pojištění do 8 dnů od odevzdání přehledu. V loňském roce se navíc měnila splatnost sociálního pojištění, takže zálohy na sociální pojištění jsou nově splatné v měsíci, za který jsou placené. OSVČ mohly buďto v prosinci 2018 zaplatit dvě zálohy v jednom měsíci, nebo jim bude toto doúčtováno bez pokuty právě při odevzdání přehledu.

Půjčka na daně

Prostě na placení je toho v prvních měsících nového roku hodně, takže není divu, že někoho může konečná částka k doplatku překvapit, protože na to nemá. Řešením pak můžou být nebankovní půjčky. Jejich výhodou je snadnější přístup a také snadnější získání a rychlejší vyřízení než u klasických bankovních půjček.

Pro řadu podnikatelů není snadné dosáhnout na bankovní půjčku, protože mají nízký daňový základ a banka jim prostě nepůjčí. Řešením je tak nebankovní půjčka pro podnikatele, která jim umožní překonat momentální nedostatek finančních prostředků. Platby daní se podnikateli také rozloží do více měsíců, díky postupnému splácení půjčky.

Půjčka na daně

(foto: Shutterstock)

U koho si půjčit?

Dnes je stále snadnější vyřídit si půjčku. Kromě bankovních a nebankovních institucí je totiž možné využívat také služby sdílené ekonomiky. Ty získávají stále větší popularitu, můžou totiž žadateli nabídnout lepší úvěr a lepší podmínky splácení. V České republice jsou nejznámější Zonky, mezi další platformy patří například Bankerat. Další možností jsou pak nebankovní půjčky bez prověřování příjmů. Půjčit si tak můžete například od Acema, kde můžete získat půjčky od 100 000 Kč, za které budete ručit nemovitostí. Díky tomu nemusíte dokazovat aktuální příjmy a šanci na schválení má téměř každý.

Základní daňový kalendář pro drobné OSVČ

  • 25. 1. Splatnost a daňové přiznání k DPH, souhrnné a kontrolní hlášení za 4. čtvrtletí a prosinec 2018 (hlášení se poté odevzdávají každý následující měsíc nebo čtvrtletí).
  • 31. 1. Daňové přiznání k silniční dani a doplacení silniční daně za rok 2018 (poté je třeba platit zálohy každé čtvrtletí za rok 2019).
  • 1. 4. Daňové přiznání k dani z příjmu a zaplacení daně z příjmu za rok 2018.
  • 2. 5. Odevzdání přehledů o příjmech a výdajích za rok 2018 na OSSZ a zdravotní pojišťovny, případné nedoplatky je třeba doplatit do 8 dnů po odevzdání přehledů.
  • 31. 5. Daň z nemovitých věcí 2019, případně její první splátka, pokud je daň vyšší než 5000 Kč.
  • 1. 7. Odevzdání daňového přiznání a platba daně z příjmu, pokud poplatníkovi zpracovává daňové přiznání daňový poradce. Do třiceti dnů je třeba odevzdat také přehledy a doplatit nedoplatky na zdravotním a sociálním pojištění.
  • 2. 12. Druhá splátka daně z nemovitosti, pokud byla daň vyšší než 5000 Kč.

Tipy a triky pro včasné placení daní

Pokud jste se už dostali do situace, kdy státu dlužíte na daních, tak to pravděpodobně vyřešíte právě díky pohotové nebankovní půjčce. Ale příští rok raději pamatujte:

  • Je rozdíl mezi ziskem a příjmem, neboli není dobré utrácet veškeré příjmy, které se vám objeví na účtu.
  • Myslete na daně už během roku a každý měsíc odložte stranou alespoň desetinu zisku.
  • Pokud už s nějakou platbou daně meškáte, tak finanční úřad toleruje až týdenní zpoždění, pak už vám ale začnou naskakovat úroky z pozdní platby.
  • Nezapomeňte si včas měnit trvalé příkazy na povinné zálohy pro OSVČ, vyhnete se tak případným nedoplatkům na zálohy při podávání přehledů.
  • Využívejte naplno daňové slevy a nezdanitelné položky. Uplatňujte je už během roku, nevyplatí se posílat jednorázové příspěvky na konci starého roku, bude vám pak chybět hotovost na začátku nového roku.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ