Hlavní navigace

Kalendář na Google

8. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oproti papírovému kalendáři nebo diáři mají online kalendáře jednu zásadní výhodu. Nikdy si jej nezapomenete na stole, a pokud máte přístup k internetu, což je dnes běžnou věcí, pak jej máte k dispozici stále. Navíc umožňuje plánovat akce opakovaně, bez zdlouhavého opisování stále toho samého a můžete jej snadno sdílet s kamarády. To vše zcela zdarma. Proč toho tedy nevyužít?

Jak na kalendář Google

Hlavní stránku kalendáře objevíte na adrese calendar.google.com, kde také najdete přihlašovací formulář k vašemu účtu. Protože se jedná o další ze služeb společnosti Google, máte-li již účet (např pro email), stačí se pomocí něj přihlásit. Pokud tomu tak není, klepnutím na odkaz Create an account si takový účet vytvoříte.

Samotná registrace je velice jednoduchá. Jako přihlašovací jméno bude sloužit váš stávající email, dále zadáte heslo a pokud si přejete, abyste byli automaticky přihlašováni pokaždé, když zapnete internetový prohlížeč, tak zatrhnete políčko Remember me on this computer. Je také vhodné vyplnit další doplňující informace pro používání kalendáře - jméno, příjmení, zemi, ve které se nacházíte a časové pásmo. Opište kód z obrázku a dokončete vytvoření účtu klepnutím na tlačítko I accept. Create my account, čímž také souhlasíte s podmínkami používání služby.

Zorganizujte si čas

Po přihlášení ke službě se vám zobrazí přehledný pohled na váš kalendář v týdenním pohledu. Ten si můžete změnit na denní, měsíční, následující 4 dny, agendu (neboli přehled toho, co vás čeká) a samozřejmě již zmíněný pohled týdenní. Provedete to klepnutím na jednu z pěti záložek v pravé horní části okna.

Abyste kalendář patřičně využili, je potřeba jej naplnit informacemi. Vložení události ke konkrétnímu dni je velice jednoduché. Klepnete levým tlačítkem myši na hodinu (v denním, týdenním a 4 denním pohledu) nebo na den (v měsíčním pohledu) a do zobrazeného okna napíšete, o jakou aktivitu se jedná. V případě měsíčního pohledu je dobré začít událost časem - automaticky se doplní jako start události (např. 19:00 Divadelní představení).

Sdílejte informace

Jedna z výhod kalendáře na internetu spočívá v tom, že můžete jeho obsah sdílet s kamarády nebo s každým, kdo má o něj zájem. Chcete-li tedy váš kalendář poskytnout světu, v levé části stránky pod seznamem kalendářů klepnete na odkaz Manage calendars. Zobrazí se vám přehled kalendářů, které máte momentálně aktivní ve svém účtu.

U každého z nich pak máte na výběr z několika úkonů. Klepnutím na jeho název se přesunete k detailům vybraného kalendáře, odkaz Notifications vás přenese k nastavení upozornění na nové události a konečně Share this calendar vám umožní kalendář nasdílet pro další uživatele. Máte na výběr dvě možnosti sdílení. Veřejné, kdy bude váš kalendář volně dostupný na internetu, nebo pro konkrétní osobu (email). Podle charakteru kalendáře je tak vhodné dobře zvolit, jak jej budete publikovat.

Buďte v obraze

Máte samozřejmě možnost vložit si do svého účtu cizí kalendáře. Ať už vašich kamarádů (pokud vám to umožní) nebo zcela veřejně přístupné. Jste-li například sportovními fanoušky a nemůžete se dočkat, až vypukne olympiáda v Pekingu, můžete si stáhnout kompletní kalendář olympijských her.

Klepněte na odkaz Manage calendars a v okně Calendars klepněte na tlačítko Add calendar. Zobrazí se vám vyhledávací pole (podobné tomu pro vyhledávání na internetu), do kterého zadáte výraz pro hledaný kalendář (např. „Olympic Events Schedule"). Ve výsledcích si vyberete ten kalendář, který nejlépe odpovídá vašim představám (Preview) a klepnutím na tlačítko Add calendar jej vložíte do svého účtu.

Schůzky na mobil

Pokud nejste celý den u počítače, ale přesto chcete mít přehled o tom, co vás čeká, můžete si nechat zasílat informace o nastávajících událostech na mobilní telefon. Tato služba je zcela zdarma a nastavíte si ji pod odkazem Settings na záložce Mobile Setup. Pro všechny české operátory (T-Mobile, O2, Vodafone) je tato služba dostupná.

Byl pro vás článek přínosný?