Hlavní navigace

Kapacitu Gmailu omezila dvě selhání sítě. Některé zprávy se proto opozdily

24. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ne zrovna každý den máme možnost sledovat selhání Gmailu. Ačkoli se papírově jedná o největší emailovou službu a počet aktivních uživatelů loni v červnu zřejmě přesáhl 425 milionů, je stabilní a rychlá. Dnes se ale poskytovatel musel vypořádat hned se dvěma technickými závadami. Ty se týkaly síťového připojení. K závadám došlo nezávisle na sobě. Obě v součtu zapříčinily snížení kapacity.

Ani tak se nejednalo o nic závažného. 71 % e‑mailů došlo úplně normálně. 29 % zpráv se pak zpozdilo v průměru o 2,6 sekundy, což nelze považovat za nic extrémního, ba právě naopak. Horší zpoždění, které se vyšplhalo přes dvě hodiny, postihlo naštěstí pouze 1,5 % zpráv. S chybami se uživatelé často potýkali při stahování větších příloh. Větší byla šance, že nahlédnete do samotné zprávy než do přiložených dat.

 

Jinak jste se mohli přihlásit, přečíst si starší zprávy atp. Monitorovací systém vyslal upozornění týmu kolem Gmailu během několika minut po nastání závady. Vyšetřování vedl společně s týmem zabývajícím sítěmi trablů. Během zhruba deseti hodin bylo po problému s tím, že kapacita se navyšovala postupně, nashromážděné zprávy proto byly povětšinou odeslány ještě dříve.

Google plánuje mít v záloze kapacitu navíc pro případ, že by někdy opět došlo ke zpomalení hlavního uzlu. Poruchy jsou ale vzácné a Gmail se pyšní 99,9% dostupností.

Zdroj: Official Gmail Blog

Byl pro vás článek přínosný?