Hlavní navigace

Kaspersky chce zabránit masivním internetovým útokům. Vyvinul proto nový OS

18. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Eugene Kaspersky, zakladatel stejnojmenné firmy vyvíjející bezpečnostní software, oznámil, že jeho firma pracuje na novém operačním systému, který prý nepůjde hacknout. Nebude sloužit mobilům ani desktopům, ale rovnou je cílen na produkty pro internet věcí. Tedy různé žárovky, IP kamery, tiskárny nebo jiné k síti připojené prvky, které mají jednoduchý a často děravý firmware. Ten dokážou hackeři prolomit a zneužít zařízení k DDoS. Zrovna nedávno „útočily“ internetové kamery.

Turris Omnia je na Indiegogo

Na novém operačním systému začala Kaspersky Labs pracovat už před 14 lety. Během prvních let ale nebyl napsán ani řádek zdrojového kódu, většinu času se plánovalo, diskutovalo nebo kreslilo diagramy. OS by ale měl být brzy dokončen.

 

Kaspersky zatím spoustu věcí tají a mluví velmi vágně. Víme jen to, že OS byl napsán od píky a nevyužívá žádné prvky Linuxu ani jiného systému. Ty prý nebyly konstruovány s ohledem na bezpečnost, takže jednodušší bylo začít od nuly. OS poběží na mikrokernelu, který budou doplňovat různé moduly určené pro konkrétní činnosti. Systém prý neustále chrání a kontroluje sám sebe i moduly. Útočníci by prý potřebovali kvantový počítač, aby rozlouskli jeho ochranu.

A to je zatím vše, co víme. Snad nezůstane jen u velkohubých prohlášení a Kaspersky OS bude skutečně tak bezpečný, jak jeho šéf tvrdí. Firma má ambice proniknout do podnikových systémů i domácích zařízení. O něco podobného se snaží také český správce internetu CZ.NIC, který vyvíjí nejbezpečnější router.

Zdroj: Kaspersky

Byl pro vás článek přínosný?