Hlavní navigace

Katastrofa v Japonsku zasáhla i svět IT

21. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Celý svět posledních pár dnů sleduje situaci v Japonsku, která nastala po nedávném ničivém zemětřesení a následné vlně tsunami. Japonsko patří mezi technologicky nejvyspělejší státy světa, vyrábí velké množství komponent nejen pro počítače, ale i pro mobilní telefony, televizory, zkrátka pro všechny druhy elektroniky.

Japonské továrny zastavily výrobu nejen v poničených oblastech

Zemětřesení a následná vlna tsunami měla za následek zastavení několika továren několika společností mezi nimi například Toshiba, Sony, Panasonic, Hitachi a další.

Největší problémy zasáhly oblast NAND čipů a vzhledem k tomu, že Japonsko vyrábí většinu z celkové světové produkce, jde o vážný problém pro odběratele. Proto taky nedostatek NAND pamětí může ovlivnit dodávky iPadu a iPhonu. Tyto produkty Applu obsahují paměti od společnosti Toshiba, od které Apple skoupil velkou část výroby těchto pamětí. Situace se také promítla na ceně, například cena 32GB NAND čipů vzrostla téměř o 20 %.

Problémy také významně postihnou výrobu LCD panelů. Hitachi a Toshiba údajně budou muset zastavit některé montážní linky až na měsíc. Problémy má také společnost Panasonic, jejíž továrna v prefektuře Chiba byla poškozena. V krajním případě by tato situace mohla mít za následek i nedostatek LCD panelů na trhu.

Další problémy nastanou s dodávkami baterií, některých elektrosoučástek jako například tranzistorů a mosfetů. Podle odhadů mají továrny, které jsou závislé na dodávkách z Japonska, zásoby součástek cca na dva týdny, pak budou muset výrobu zastavit do doby, než budou dodávky obnoveny.

Podle tiskové zprávy společnosti LG Electronics nebudou dodávky zboží i přes přírodní katastrofu v Japonsku ohroženy, ani zpožděny. Společnost LG odebírá velké množství komponen od výrobců pocházejících z Japonska a má zde své provozy. Díky diverzifikaci výrobních továren i dodavatelů je však společnost LG schopna okamžitě pokrýt výpadky, které u japonských subdodavatelů vzniknou.

„Přírodní katastrofu v Japonsku vnímáme především jako obrovské lidské neštěstí. Našim partnerům jsme nabídli okamžitou pomoc a skupina LG věnovala japonské vládě 100 miliónů yenů, tedy asi 1,24 miliónů amerických dolarů. Dalších 100 miliónů máme připravených na záchranné operace a pro humanitární organizace. Děláme vše pro záchranu zaměstnanců společnosti LG a také jejich rodinných příslušníků,“ uvedl Martin Malý, tiskový mluvčí společnosti LG Electronics CZ.

Továrny, které přímo neponičilo zemětřesení či vlna tsunami, musely být zastaveny z důvodu nedostatku elektrické energie a z důvodu poškozené infrastruktury. Situaci s nedostatkem elektrické energie způsobilo odstavení několika jaderných elektráren a vážné problémy zejména s jadernou elektrárnou Fukušima 1. Pokud problémy s nedostatkem energie přetrvají, může dojít k zastavení výroby i na měsíce.

Situace v Japonsku se nedotýká pouze hardwaru ale i softwaru. Kupříkladu Microsoft odložil v Japonsku vydání nového webového prohlížeče Internet Explorer 9.

MiyagiJaponská oblast Miyagi byla téměř celá zničena, foto: Boston.com

IT svět dokáže pomáhat…

Ačkoliv byl svět IT postižen, internet pořád funguje a tak pomáhá pátrat po nezvěstných a informovat o jejich stavu.

Japonská studentka Akiko studující v Kalifornii neměla o své rodině žádné zprávy několik dnů. Celou tu dobu sledovala co nejvíce informací až se jí ozval její kamarád z Japonska, že našel 45 sekundové video na YouTube s domem její rodiny. Na videu drží její starší sestra ceduli s nápisy „Rodina Kosakových“, „Všichni jsme v pořádku“ a prosí televizní štáb, aby předal vzkaz pro mladší sestru Akiko studující v USA.

Google spustil jednoduchou webovou aplikaci k vyhledávání osob Google Person Finder. Tato jednoduchá aplikace slouží k zjištění, zdali jsou vaši blízcí v Japonsku v pořádku. Princip je jednoduchý, pokud například někdo z vašich blízkých žije v Japonsku, tak do této aplikace zapíše svoje jméno, příjmení a krátký vzkaz například „OK“. Vy pak zadáte jeho jméno a příjmení a zobrazí se vám jeho vzkaz a budete vědět, že je v pořádku. Funguje to i opačně. Pokud víte o někom, kdo žije v Japonsku a je určitě v pořádku, napíšete do seznamu jeho jméno, příjmení a informaci, že je v bezpečí. Aktuálně je v databázi této aplikace zapsáno téměř 400 000 osob.

Byl pro vás článek přínosný?