Hlavní navigace

Největší kauza sociálních sítí. Ukradené informace o 50 mil. lidí z Facebooku byly použity v kampani za zvolení Trumpa

23. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Byla odhalena největší aféra, jaké kdy Facebook čelil. Došlo ke zneužití 50 milionů uživatelských účtů na Facebooku, pomocí nichž byli lidé manipulování v americké prezidentské kampani v USA. Nabízíme souhrn situace.

Největší kauza sociálních sítí v historii

Facebook a skandál s informacemi o lidech, to vlastně nezní překvapivě, že? Pojďme se podívat na čerstvě odhalený problém, kde jistá jiná firma od Facebooku získala data týkající se 50 milionů uživatelských účtů. Tato data o lidech byla zneužita v rámci prezidentské kampaně na podporu Trumpa.

Jedná se o největší zneužití sociální sítě, k jakému kdy došlo. Situace je komplikovaná, pokusím se ji srozumitelně rozebrat včetně souvislostí. Nejprve se na věc podíváme tak, jak nám Facebook říká, že se na ni dívá. Dále rozebereme nejdůležitější známé detaily a souvislosti a projdeme si bezprostřední reakce na tuto obří kauzu.

Kauza očima Facebooku

Zuckerbergova firma dne 16. března 2018 na základě zveřejní problému médii, viz dále, oznámila, že ze sociální sítě vylučuje Strategic Communication Laboratories (SCL) – včetně její dceřinky Cambridge Analytica. To je analytická firma založená v roce 2013, jež se zabývá těžbou dat a angažuje se zejména v politice. Facebook potvrdil, že se už v roce 2015 dozvěděl o porušení podmínek používání služby.

Dr. Aleksandr Kogan z University of Cambridge podle něj lhal a poskytl data získaná z aplikace, jež používala přihlášení skrze Facebook, právě Cambridge Analytice. K datům měl podle něj dále přístup Christopher Wylie. Kogan měl data sbírat z aplikace thisisyourdigitallife od těch, kdo souhlasili s tím, aby jim aplikace nastínila jejich osobnost. Stáhlo si ji a použilo kolem 270 000 lidí.

Autor aplikací získal mj. údaje o městech původu, ale také o „lajkovaném“ obsahu a určité informace o přátelích podle toho, co byli ochotni s danou osobou sdílet. Konkrétnější Facebook není. Aplikace thisisyourdigitallife byla odstraněna, Facebook po Koganovi a třetích stranách požadoval, aby byla získaná data zničena. Tvrdí, že Kogan, Wylie a Cambridge Analytica doložily, že data byla skutečně zničena.

Zuckerbergova reakce

Před několika dny Facebook z médií obdržel zprávu, že všechna data zničena nebyla. Facebookové účty tří výše zmíněných subjektů byly pozastaveny, než bude situace vyšetřena. Dne 21. března se k situaci vyjádřil sám Mark Zuckerberg. Podle něj Facebook zodpovídá za uživatelská data a pokud je nedokáže ochránit, nezaslouží si možnost nám sloužit.

Facebook

Zuckerberg v dlouhém příspěvku vysvětluje, co se z jeho pohledu stalo a co se změnilo ve vztahu k aktuálně řešenému případu. Šéf firmy přiznává, že ačkoli Koganovu aplikaci (v roce 2013) využilo kolem 300 tisíc lidí, získala díky tehdejšímu systému oprávnění informace o desítkách milionech účtů. V roce 2014 byla platforma upravena, aby nebylo možné z aplikací získávat data v podobném rozsahu.

Co chce Facebook změnit

Specificky zabránil aplikacím se sbírání údajů o přátelích, kteří k tomu nedali výslovný souhlas. Kromě toho, že Facebook situaci vyšetří, jak již bylo uvedeno, v budoucnu dále omezí možnost sběru uživatelských dat. Např. provozovatelé aplikací nebudou mít k vašim datům přístup, pokud aplikaci nepoužijete déle než tři měsíce.

Více plánované kroky rozepisuje příspěvek firmy publikovaný rovněž 21. března. Facebook osloví ty, jejichž údaje byly zneužity. Bude rovněž aktivně hledat a zneškodňovat aplikace, kde by mohlo ke zneužívání docházet. Upraveno bude přihlašování přes Facebook tak, aby aplikace směly získat pouze jméno, e-mailovou adresu a profilovou fotografii. Pokud bude chtít aplikace víc, bude muset podat žádost Facebooku, jenž o tom rozhodne.

Facebook má 2,1 miliardy aktivních uživatelů Facebook má 2,1 miliardy aktivních uživatelů

Usnadněna by měla být správa aplikací připojeních k uživatelskému účtu. Posledním krokem bude rozšíření programu vyplácení odměn ze hledání chyb na upozorňování na případy zneužití uživatelských dat aplikacemi, resp. jejich tvůrci a tvůrkyněmi.

Kdo je Cambridge Analytica a jaké jsou její cíle?

Díky zdroji, který promluvil pro list The Observer, známe detaily. Souběžně report s detaily 17. března zveřejnily The Guardian a  The New York Times. Zatímco Facebook neurčitě přiznal, že byla zneužita data v řádu desítek milionů účtů, šlo o konkrétně o přibližně 50 milionů účtů. Něco podobného se nikdy nestalo, rozsah je obrovský.

Zapletená firma Cambridge Analytica se podílela na kampani, když se Donal Trump ucházel o prezidentské křeslo, ale znát ji můžete také z referenda Velké Británie o vystoupení země z Evropské unie. V Británii je firma vyšetřována kvůli podezření, že mohla pomáhat ovlivňovat lidi právě v této kampani, jak bylo oznámeno nezávislou britskou autoritou ICO, která chce v souvislosti s novou kauzou prohledat kanceláře Cambridge Analyticy.

K vlastníkům firmy patří Robert Mercer, americký investor a konzervativec. Sám podporoval odchod Británie z EU a služby Cambridge Analyticy nabídl bezplatně populistické pravicové straně United Kingdom Independence Party. Analytická firmy dále pomáhala organizaci Leave.EU, která vedla kampaň za vstoupení Británie z EU, s těžením informací o lidech z Facebooku. Organizace přitom volební komisi nesdělila tuto účast.

Kampaň za zvolení Trumpa

Cambridge Analytica se také podílela na kampani Donalda Trumpa, jak již bylo uvedeno. O tom, jak firma funguje, promluvil Christopher Wylie, jenž rovněž získal přístup k datům 50 milionům amerických uživatelů a uživatelek Facebooku. Bývalý zakladatel Cambridge Analyticy, jenž ji opustil koncem roku 2014, pro The Observer doslova řekl, že ve firmě zneužili Facebook pro vytěžení milionů uživatelských profilů.

Mapa Facebooku

Na základě těchto dat pak vytvořili modely (psychologické profily, chcete-li), díky nimž pak bylo relativně snadné zneužívat slabiny lidí. Podle Wylieho byla na tomto způsobu práce celá firma založena. Podle New York Times jsou vytěžená data stále k vidění na síti, Facebook je teď není schopný zajistit. Wylie tvrdí, že se mu Facebook ohledně vrácení dat ozval – jeho snahu popsal jako prakticky nulovou, Facebook nepoužil jiné prostředky pro řešení zneužití dat.

S ohledem na rozsah vytěžených dat je na místě otázka, nakolik dokázala práce firmy ovlivnit výsledky americké prezidentské kampaně v roce 2016. Je zřejmé minimálně to, že měl Trumpův tým v čele se Steve Bannonem, jenž dokonce nějakou dobu pracoval jako viceprezident rady představenstva Cambridge Analyticy, velkou výhodu – dobře si našel a takříkajíc „vytěžil“ určitou voličskou skupinu.

Kulturní válka

Wylie řekl, že pro Cambridge Analyticu bylo důležité vyhrát bez ohledu na pravidla. Lidé ve vedení byli odhodláni vést kulturní válku v USA – připomínám, že vlastníkem podniku je republikán a Trumpův podporovatel Robert Mercer. Analytická firma měla představovat arzenál zbraní vhodných do této války.

Ostatně Koganova aplikace thisisyourdigitallife nabízela lidem, aby za poplatek vytvořili osobnostní test. Získaná data měla být použita pouze pro akademické účely – to byla velká lež. Aplikace nebyla součástí Koganovy práce na univerzitě, její vznik zaplatila Cambridge Analytica, jak uvádí list The New York Times.

SCL, mateřský podnik Cambridge Analyticy, navíc získal kontrakty od amerického ministerstva bezpečnosti. Wylie The Guradianu řekl, že firmy již dohromady sestavily psychologický profil 230 milionů Američanek a Američanů a že takovou skutečnost považuje za šílenou. Dále uvedl, že je nesprávné nazývat Cambridge Analyticu čistě firmou orientovanou na datovou vědu. Označil ji za plnohodnotný propagandistický stroj.

V tuto chvíli je jasné, že počátečním odhalením teprve začíná proces hledání dalších souvislostí a důsledné rozplétání kauzy, která bude jistě mít řadu dopadů. Teď jsme si jen rozebrali základní kostru kauzy včetně základních souvislostí.

Článek pokračuje v další kapitole.

Reakce na kauzu a dopady

Další otázky se týkají stavu a používání Facebooku, případně dalších platforem. Facebook tvrdí, že v posledních pěti letech dokázal výrazně zlepšit detekci a prevenci ve zneužívání aplikací samotnými vývojáři či vývojářkami. Všechny aplikace žádající si detailní informace o uživatelkách a uživatelích prochází procesem kontroly, kde musí žádající vysvětlit, proč chce získat přístup k daným údajům.

Jenže čerstvě odhalený případ zneužití obsáhlého archivu informací o lidech – a řekněme si na rovinu, že k něčemu podobnému dříve či později muselo dojít – vyvolává pochybnosti o tom, zda je moudré používat online sociální sítě shromažďující tak masivní osobnostní databáze. Pakliže bude prokázáno, že data byla zneužita k manipulaci, jež ovlivnila výsledky voleb, musíme se zamyslet, jak je ovlivněna celá společnost.

Vyšetřování FTC

Akce Facebooku po zveřejnění masivního problému se zneužitím dat začaly padat. V souvislosti s touto aférou začala Facebook vyšetřovat americká FTC (komise pro férový obchod), jak zjistil The Washington Post. Sociální síť totiž nesmí bez výslovného souhlasu uživatelů a uživatelek sdílet jejich osobní data nad rámec jimi nastavených pravidel soukromí.

Pakliže FTC dospěje k závěru, že došlo k porušení tohoto nařízení z roku 2011, může firmu pokutovat až 40 000 dolary za každé takové porušení (čtete za uživatelský účet).

Petice od Mozilly

Nezisková organizace Mozilla zveřejnila prohlášení, že není v pořádku využívat uživatelská data bez jejich výslovného souhlasu. Požaduje po Facebooku, aby podobným situacím do budoucna zabránil. Aby na firmu zatlačila, vytvořila petici, k níž se můžete připojit svým podpisem. Připomínám, že Facebook už určité změny nejen v přidělování oprávnění aplikacím oznámil.

Výzva #DeleteFacebook

Jeden ze zakladatelů WhatsAppu, Brian Acton, začal veřejně vyzývat k tomu, aby lidé smazali své profily na Facebooku. Tyto příspěvky se začaly šířit mj. na Twitteru a doprovází je hashtag #DeleteFacebook. Otázka zní, jestli se Facebooku dá utéct. Je běžně přítomný na webových stránkách, stejný provozovatel vlastní také Instagram a WhatsApp. Acton pro Facebook nepracuje od loňska.

https://twitter.com/brianacton/status/976231995846963201

Závěr

Opomíjet bychom neměli ani praktiky dalších online sociálních sítí, byť je Facebook samozřejmě největší, nejrozšířenější a nabízí zřejmě nejkomplexnější soubor funkcí. Hlídat a zpochybňovat bychom měli, kolik dat sítě sbírají a za jakými účely. Služby jsou typicky zdarma, takže za ně platíte reklamou. Což může být pro mnohé akceptovatelný model, ovšem druhá věc je, jak dokáží firmy data zabezpečit a komu je zpřístupní.

Další bod zní, že Facebook o problému se zneužitím dat věděl od roku 2015, na situaci ale prakticky nezareagoval, dokud se o problému nezačalo mluvit v médiích díky Christopherovi Wyliemu. Za roční investigativní práci patří dík The Guardianu, jenž spolu s ostatními zmíněnými listy dokázal, že média jako hlídací pes společnosti slouží.

Případ dále vzorově ukazuje, jak dlouhé prsty mají bohatí jednotlivci. Pokud chtějí, zainvestují do firmy, jež vyvine nástroje a získá prostředky, které následně použije v politické podpoře kandidáta či rozhodnutí, k němuž oni sami osobně chtějí dospět. Robert Mercer je navíc dále známý tím, že zneužívá daňové ráje (konkrétně v Bermudách), aby se vyhnul placení daní v USA.

https://twitter.com/thebharaths/status/976736999485788161

Byl pro vás článek přínosný?