Hlavní navigace

Kauza SpamHaus: „Ke zpomalení Internetu nedošlo,“ říká Ondřej Filip z CZ.NIC

29. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V souvislosti s nedávnými DDoS útoky proti službě SpamHaus.org otisklo mnoho médií názor, že tento útok je natolik masivní, že údajně dochází ke zpomalování Internetu. To je trochu silné vyjádření, které patrně pochází z blogpostu šéfa CloudFlare Matthew Prince. Pojďme se tedy na tuto věc podívat blíže. Intenzita útoku byla skutečně mimořádně velká, hovoří se o cca 300Gbps provozu generovaného pomocí DNS amplification útoku. To skutečně není málo, a nesnese to samozřejmě vůbec srovnání s útoky, které se nedávno udály u nás. Ale je to dost na zpomalení Internetu? Odpovědí může být například pohled na tuto tabulku, která ukazuje kolik běžně proudí největšími peeringovými uzly.

Když sečtete špičkové toky alespoň dvaceti největších z nich (mezi které mimochodem patří i Český NIX.CZ), dostanete se bohatě nad 10000Gbps (=10Tbps). A to pochopitelně zdaleka nereprezentuje veškeré toky Internetu. Jinými slovy, navýšení celkového toku Internetu bylo sotva v řádu pár procent. Uvědomme si, že nějaké globálně sledované události, jako třeba olympiády, v poslední době vygenerují toků mnohem více. Mohlo tedy dojít k významnému vlivu na rychlost globálního Internetu? Rozhodně ne!

Samozřejmě, mohlo dojít ke zpomalení Internetu lokálně, sám Prince ve svém článku výslovně uvádí, že někteří Britští zákazníci jejich společnosti měli potíže. To je poměrně logické, ale ostatní sítě nijak poškozeny nebyly. Prince ještě ukazuje graf, který má navodit dojem, že došlo k nějakým výpadkům v londýnském peeringovém centru LINX, ale pravdou je, že nikdo žádné problémy nedetekoval, že šlo spíše o problémy systému, který tyto grafy kreslí.

Traffic LINX

Mimochodem, povšimněte si, že toky samotného LINXu jsou v normálu hodně velké a 300Gbps navíc by jejich infrastruktura měla rozhodně ustát.

Tedy, ke zpomalení Internetu nedošlo, žádná velká senzace se nekoná. Prostě jsme jen byli svědky většího DDoSu. No a v dalším článku si povíme, jak by se těmto útokům mělo předcházet.

Článek Ondřeje Filipa původně vyšel na blog.nic.cz pod licencí CC BY-SA.

Byl pro vás článek přínosný?