Hlavní navigace

Kaveri pro desktop v únoru. Zřejmě podporuje rozhraní SATA Express a TrueAudio

29. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po různých zpožděních se zvolna blíží nová generace čipů APU od AMD, označená Kaveri. Tyto 28nm procesory přinesou konečně grafické jádro na bázi GCN, ale také novou procesorovou architekturu Steamroller. Včera pak zveřejnila čínská větev webu VR-Zone slajdy, které nám do skládačky přinášejí nové informace. Jednak něco o tom, jak budou tyto čipy vypadat, a také o tom, kdy se dostanou do obchodů.

Materiály se konkrétně týkají čipů Kaveri pro desktop. AMD v tomto tržním segmentu (alespoň zprvu) uvede jen tři modely – dle slajdu má jít o dvojici procesorů řady A10 a jedno A8. Pokud zůstane zachován stávající význam obou značek, znamená to asi, že se AMD již nebude „obtěžovat“ s dvoujádrem. Potřebu slabších a levnějších čipů by pak dál kryly čipy Trinity a Richland. Lze čekat, že čtyřjádra A10 budou opět dostupná v úsporné 65W verzi a jako 100W čip s otevřeným násobičem. U procesoru A8 můžeme jen hádat; osobně bych čekal, že půjde o neodemčený 65W model, ale těžko říct.

Slajdy k APU Kaveri pro socket FM2+ (VR-Zone)
Slajdy k APU Kaveri pro socket FM2+ (VR-Zone)

Jak můžete vidět v tabulce, v tuto dobu by již mělo mít AMD vzorky finálních produkčních čipů, pokud se samozřejmě nepřihodilo něco neblahého. Sériová výroba těchto APU poběží od prosince (decembra). Na trh mají pak čipy jít někdy uprostřed února (februára) příštího roku. To vcelku souhlasí se srpnovými informacemi, podle nichž měla APU Kaveri odstartovat „zkraje“ prvního čtvrtletí. I když pod „very early Q1“ bychom si asi spíš představovali leden (január).

 

Také na druhém zveřejněném slajdu je leccos zajímavého. Procesor a čipová sada by se měly rychleji probouzet ze spánku a pohotověji obnovit připojení k bezdrátové síti). Technologie Smart Now (která přišla již s Richlandem) povýšila na verzi 3.0 a AMD uvádí i cosi se jménem Smart Sleep; bohužel netuším, o co se konkrétně jedná. V materiálu také AMD píše, že CPU bude používat architekturu „SteamrollerB“. To má snad označovat, že jádra doznala určitých vylepšení oproti tomu, co firma minulý rok představila na konferenci Hot Chips 2012. Původní revize Steamrolleru (A) zřejmě byla přeskočena a na trh přijde rovnou vylepšená varianta.

Slajdy k APU Kaveri pro socket FM2+ (VR-Zone)
Slajdy k APU Kaveri pro socket FM2+ (VR-Zone)

Již víme, že Kaveri bude podporovat PCI Express 3.0 a také že integrované grafické jádro přinese vymoženosti architektury HSA. Jde například o unifikovaný paměťový prostor či heterogenní fronty, které snad umožní míchat kód pro CPU a GPU, aniž by tím trpěl výkon. Podle slajdu z VR-Zone ale nová APU budou umět také technologii TrueAudio. Tato značka v materiálech chybí – koneckonců, oznámena byla teprve před měsícem a do té doby byla zřejmě v tajnosti. Mluví se toliko o novém zvukovém koprocesoru, velmi pravděpodobně jde ale o stejnou technologii, jako v novém GPU Hawaii. Toto DSP má prospět kvalitě zvuku ve hrách (či multimédiích). Zároveň má prý ale i šetřit energií. Vedle herních efektů má tedy možná podobnou úlohu, jako zvukový koprocesor Intel Smart Sound v procesorech Broadwell (podrobně jsme se mu věnovali zde).

Slajd také naznačuje, že Kaveri by mohlo mít i další novinku, kterou přinese Broadwell, respektive čipové sady těchto procesorů. V materiálu se píše, že APU (či jeho čipset?) bude mít vyhrazeny čtyři linky PCI Express pro připojení SSD v roli úložiště nebo jako cache pro hybridní úložiště. Pochybuji, že by AMD razilo vlastní rozhraní pro disky, a tak je zde zřejmě řeč o novém rozhraní SATA Express. Mohlo by také jít o podporu pro sloty M.2 (dříve známé jako NGFF), která jsou zase nástupcem formátu mSATA. V každém případě ale budou pro podporu nového rozhraní třeba nové desky – na modelech platformy FM2+, které zatím byly představeny, jsme ještě SATA Express ani sloty M.2 nespatřili.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?