Hlavní navigace

Každý Radeon HD 7970 může být „Gigahertzový“. Stačí nahrát nový BIOS

12. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koupili jste si Radeon HD 7970 hned na jaře a teď vás trápí, že nemáte novější tzv. „GHz edici“ karty? Vyšší takty faceliftovaného čipu Tahiti lze snadno dohnat přetaktováním. Stále vám ale bude chybět schopnost dynamického přetaktování, kterou AMD nadělilo nové variantě této grafické karty. Není však všem dnům konec. Zdá se, že PowerTune Boost lze na starších kartách zprovoznit softwarovou cestou.

Přesněji řečeno se k funkcím Gigahertzové edice (Radeon HD 7970 GHz Edition jsme recenzovali nedávno) můžete dostat nahráním nového BIOSu. Na webu Icrontic se totiž objevila údajně „leaknutá“ verze BIOSu, která po zavedení udělá ze starého Radeonu HD 7970 nový. Pokud máte v úmyslu si operaci sami vyzkoušet, můžete potřebný soubor získat zde. Nezapomeňte však, že tento úkon nemusí být zcela bezpečný a provádíte jej na vlastní riziko. Pokud dojde k nějakým škodám, nesete za ně zodpovědnost výhradně sami. Od věci také možná nebude počkat několik dní, než bude chování modifikovaných karet podrobněji otestováno.

Nahrazení BIOSu by mělo ze starší karty udělat prakticky perfektní Radeon HD 7970 GHz Edition. Základní frekvence jádra vyleze na 1000 MHz, takt pamětí pak na 1,5 GHz (6 GHz efektivně). Klasický model 7970 měl přitom takty nastaveny na 925, respektive 1375 MHz. A konečně vám začne fungovat funkce PowerTune Boost. Ta dokáže jádro dynamicky přetaktovávat na 1050 MHz, pokud to TDP čipu dovolí.

AMD Radeon HD 7970

Metamorfóza nicméně není zcela bezchybná. Je jasné, že čipy pozdějšího data výroby, použité v novější várce karet, již mohou mít díky zralejšímu výrobnímu procesu nižší spotřebu a tedy větší rezervy. Přetaktování na 1050 MHz by nicméně měla většina starších karet dobře snášet. Spotřeba nicméně asi vzroste více, než je tomu u regulérních gigahertzových karet.

 

Druhým rozdílem bude fungování PowerTune. Dle Icronticu totiž mezi hardwarem obou karet přece jen jsou rozdíly. A netýkají se ničeho jiného než senzorů, na základě kterých PowerTune vyhodnocuje spotřebu karty. Senzory nových HD 7970 byly totiž zejména pro potřeby turba vylepšeny a pracují prý precizněji. Byť je dynamické škálování frekvence implementováno v ovladačích (a částečně ve firmwaru), obslužný kód vyhodnocuje informace z těchto senzorů a rozhoduje se podle nich. Práce technologie PowerTune tak u přeflashovaných karet nemusí být zcela přesná.

Je třeba ještě podotknout, že pokud jste svou kartu již přetaktovali na obdobné frekvence (zejména výše než na takt turba, tedy 1050 MHz), nemá pro vás náhrada BIOSu valný význam. Výkon vám již nezvedne. Na druhou stranu, použití „zapovězeného“ BIOSu má své kouzlo. Pokud se k experimentu odhodláte, sdělte nám prosím formou komentáře své zkušenosti!

Zdroj: Icrontic

Byl pro vás článek přínosný?