Hlavní navigace

Žádné nové sestavení. Pro Windows 10 verze 1903 vyšla servisní aktualizace

5. 4. 2019

Sdílet

Zdá se, že už je rozhodnuto o „konečném“ sestavení.

Vypadá to, že „finální“ sestavení Windows 10 verze 1903 už můžeme docela jednoznačně identifikovat. Finálním myslím stav, který firma dříve označovala za RTM. Dne 20. března Microsoft vydal Windows 10 Insider Preview build 18362 ve Fast ringu. Dva dny poté byl poslán do Slow ringu. Od té doby žádné další nové sestavení vydáno nebylo, což s ohledem na dřívější frekvenci jasně značí, že Microsoft sestavení 18362 věří a doufá, že právě ono bude tím posledním.

To se aspoň zatím potvrzuje, protože žádné další sestavení nevyšlo ani tento čtvrtek. Zato byla do obou uvedených testovacích okruhů uvolněna obyčejná servisní aktualizace KB4497464, která číslo sestavení upravuje na 18362.30. Ti, kdo zůstali ve Slow ringu na sestavení 18356.21, už mohou upgradovat, potíže z minula byly prý vyřešeny. Uvedená aktualizace řeší následující selhání:

  • Uživatelé a uživatelky AAD se nemohli přihlásit ke svému účtu. Vztahovalo se to k zařízením připojeným k AAD, která ale nebyla spravována pomocí MDM.
  • Nebylo možné zapnout nebo vypnout .NET Framework a další volitelné součásti systému, které jsou dostupné na vyžádání.
  • Po instalaci volitelné součásti systému, která je dostupná na vyžádání, se Windows mohl dostat do stavu, kdy nebyl schopný se spustit.

Známé problémy sestavení 18362

Původně Windows 10 Insider Preview build 18362 obsahoval tři známé chyby. Jednu z nich ale Microsoft dodatečně označil za vyřešenou. Týkalo se to nestability Windows při hraní her s ochranou proti podvádění. Mnoho nástrojů sloužících jako ochrana proti podvádění bylo podle Redmondských zaktualizováno, takže již k potížím s nekompatibilitou nedochází.

Dne 29. března na příslušných zařízeních proto zrušil omezení bránící automatizovaného upgradu. Patrně jste ale zaznamenali, že výše uvedené opravy se netýkají dříve zmíněných problémů. Znamená to, že na seznamu nám zůstávají dva nepříjemné scénáře:

  • zvukové karty Creative X-Fi nefungují správně,
  • některé čtečky paměťových karet od Realteku nefungují správně.

Uvedené problémy do doby vydání být vyřešeny nemusí, stroje s příslušným hardwarem jednoduše mohou být z distribuce dočasně vyškrtnuty. Mimochodem, verze 1903 neponese název April 2019 Update a nevyjde v dubnu.

Byl pro vás článek přínosný?