Hlavní navigace

Volitelná aktualizace pro Windows 10 v1903 hasí známé potíže. Jeden problém ale způsobuje

2. 9. 2019

Sdílet

Microsoftu se téměř povedlo eliminovat známé problémy s Windows 10 verze 1903.

Během pátku Microsoft vyexpedoval do světa novou volitelnou servisní aktualizaci pro Windows 10 verze 1903. První dojmy byly dobré, protože Microsoft opravil řadu dalších chyb a snad poprvé nehlásil žádné známé problémy s uvedenou verzí systému (KB4512941 číslo sestavení upravuje na 18362.329). Během srpnového záplatovacího úterý došlo k významným potížím, neboť nová aktualizace poškodila aplikace využívající Visual Basic. To už je naštěstí minulost. Po několika měsících už ani nedochází k potížím se spuštěním prostředí Windows Sandbox, které patří ke stěžejním novinkám May 2019 Updatu. Opravena byla i chyba vedoucí k potížím při spouštění zařízení používajících PXE, a to při spouštění zařízení ze severu nakonfigurovaného pomocí WDS či SCCM. Srpen 2019: Microsoft hlásí 93 opravených děr. Zamezuje také šíření červů

Vysoké vytížení procesoru

Všechno dobré? Oficiálně Microsoft žádné problémy s aktualizací KB4512941 nepřipouští, neoficiálně se ale o dalším problému ví. Komunita zjistila, že dochází k vysokému vytěžování procesoru. Souvisí ale s Cortanou, která v Česku podporována není, takže bude v tuzemsku trápit málokoho. (Leda by k potížím docházelo i se samotným vyhledáváním bez Cortany. K tomu nemáme žádné informace.)

Při vyhledávání ve Startu se ani nezobrazují lokální výsledky. Dochází k tomu, když je vyhledávání nastaveno tak, aby nezobrazovaly výsledky z Bingu. Objeveno bylo řešení. V Editoru registru najděte následující klíč:

  • Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search

Hodnota BingSearchEnabled by v problémové situaci měla být nastavena na nulu. Hodnotu můžete smazat, čímž vyřešíte vytížení, jen se musíte smířit s tím, že dotazy budou znovu zasílány Bingu. Pokud si to bytostně nepřejete, blokujte spojení pomocí firewallu. Jeden uživatel pak navrhuje alternativu v podobě nahrazení obsahu složky C:\Windows\SystemApps\Microsoft.Windows.Cortana_cw5n1h2txyewy\cache. Čím? Obsahem ze starší zálohy.

Zdroj: Windows support via @WindowsUpdate | Reddit | Windows 10 Forums

Byl pro vás článek přínosný?