Hlavní navigace

Kde sledovat MS zdarma v mobilu, v HD a ve 3D?

14. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google a ti další

Minulý čtvrtek jsme psali o pokrytí světového šampionátu Googlem. Výsledky, tabulky a chystané zápasy lze prohlížet přímo v prohlížeči po zadání těch správných klíčových slov. Konkurenční Bing dokáže také využít zdrojů FIFA, ale už ne v tak přehledné formě. A naše jednička Seznam? Kromě fotbalové ikonky v den zahájení MS jsme se nedočkali žádných specialit.

V sociálních sítích se mluví o všem, proto fotbal není výjimkou. Facebook na blogu upozorňuje na tematické stránky. Twitter celé akci věnoval speciál, kde ke každému zápasu sdružuje tweety, které se jej týkají. Vypadá pěkně, ale během zápasu je stránka pomalá a dost nepřehledná. Vodopád statusů spíš svědčí o oblíbenosti onoho zápasu, než abyste v něm hledali relevantní informace. Na podobném principu staví i speciál tweetbeat.

MS 2010 na Twitteru

Nejlepší zdrojem informací je pochopitelně oficiální web fotbalové federace. FIFA.com obsahuje spousty článků, fotografií, videa a statistik. Zápasy jsou vysílány v živém textovém přenosu, který zaznamenává i statistiky držení míče, počet střel na bránu apod. Takhle by to mělo vypadat. Přenos bohužel vyžaduje Flash, takže na většině mobilních zařízeních budete omezeni. Mobilní verze webu je sice k dispozici, ale už ne tak podrobně a do zápasu se zaznamenávají jen základní informace.

Živá televizní utkání i záznamy poskytuje v nejširším měřítku EurovisionSports.tv. Online vysílání funguje ve všech členských zemích EBU (Evropská vysílací unie), do které Česko i Slovensko patří. Některá utkání budou i v HD.

Zpravodajství

V přehledu najdete (snad) nejčtenější internetové deníky v Česku a na Slovensku. Vybrali jsme pouze ty, které mají na stránkách vlastní speciální oddíl pro MS 2010. Většina webů jsou pouze klasické zprávy (rozbory zápasů, tabulky, výsledky, program), pokud mají některé nadstandardní funkce (živé přenosy, textové přenosy, videa, vizualizace ve 3D, rozhovory…), bude to uvedeno. Výhodou je také mobilní verze stránek.

Česko

  • Týden.cz – klasické zprávy, mobilní verze sportovních stránek (nikoliv speciálu)
  • Deník.cz – klasické zprávy (málo, neaktuální)
  • Sport.cz – klasické zprávy, dobře zpracované statistiky, profily týmů
  • EuroFotbal.cz – klasické zprávy, dobře zpracované živé textové přenosy, statistiky, historie
  • DeníkSport.cz – klasické zprávy, živé textové přenosy, historie MS, profily týmů
  • Lidovky.cz – klasické zprávy, historie MS, živé textové přenosy, mobilní verze stránek (nikoliv speciálu)
  • iHNed.cz – klasické zprávy, ve Flashi pěkně udělané profily týmů a stadionů
  • iDnes.cz – klasické zprávy, živé textové přenosy s mluveným komentářem, mobilní verze stránek
  • Aktuálně.cz – klasické zprávy, mobilní verze stránek
  • ČT24.cz – klasické zprávy, živé přenosy a záznam (pouze v ČR), statistiky, historie
  • TN.cz – klasické zprávy
  • eFotbal.cz – klasické zprávy, velmi aktuální, živé textové přenosy, statistiky, historie MS

Slovensko

  • STV.sk – klasické zprávy, živé video přenosy (pouze v SR), statistiky, profily týmů
  • SME.sk – klasické zprávy
  • Pravda.sk – klasické zprávy
  • DenníkŠport.sk – klasické zprávy, videozprávy, historie MS, profily týmů
  • Športky.sk – klasické zprávy, souboj fanynek :-)
  • Joj.sk – klasické zprávy (málo, neaktuální, chybí tabulky, rozlosování…)
  • ŠportovéNoviny.sk – klasické zprávy, 3D vizualizace gólů, videozprávy
  • Čas.sk – klasické zprávy (málo, neaktuální, chybí tabulky, rozlosování…), mobilní verze stránek (nikoliv speciálu)
  • 24hod.sk – klasické zprávy (chybí tabulky, rozlosování…)
  • Šport.sk – klasické zprávy, textové přenosy (záznam pouze gólů, karet a střídání), mobilní verze stránek
  • Pluska.sk – klasické zprávy, informace o stadionech

Nejlepší informace jsou na webu FIFA. Během zápasu máte přehled i o detailních statistikách.

V oficiálních mobilních obchodech najdete i aplikace k MS 2010. Stačí v AppStore, Ovi Store, Marketplace, Android Marketu apod. vyhledat „WC2010“ nebo „World Cup 2010“. Naprostá většina z nich bude v angličtině a téměř všechny využívají statistik FIFA nebo sportovního kanálu ESPN. Inspirace hledejte třeba na MacLife (iPhone/iPad), Store.ovi (Nokia-Symbian), AndroidZoom (Google Android OS) apod.

Online vysílání

Pokud z nějakého důvodu nechcete/nemůžete sledovat online kanály ČT nebo STV, příliš jiných legálních možností nemáte. Nejspolehlivější jsou v tomto případě dočasně sdílené přenosy buď pomocí streamu ze známé IP adresy, případně musíte využít služby jako Ustream.tv, FromSport.com či JustinIn.tv. Fungují bez problémů a třeba včera při večerním utkání bylo možné sledovat zápas v několika kanálech v různých jazycích.

Sledování na chytrých telefonech už je pouze otázkou dostupnosti přehrávače, který WMV nebo FLV přenos zvládne. V oficiálních stahovacích portálech (AppStore, Android Market, Ovi Store…) možná k těmto službám naleznete i specializované klienty.

3G TV od O2 za 00 Kč

Po svém to řeší O2. Už delší dobu nabízí službu Mobilní TV v 3G síti. Za poplatek můžete sledovat televizní kanály buď celý den, týden nebo měsíc. Do 18. června je v rámci propagace této služby televize zdarma, omezeni jste pouze dostupným připojením přes 3G (EDGE to stejně nestíhá; mapa pokrytí). Možná budete mít štěstí jako já, 10 km od Frýdku-Místku signál z balkonu chytím. Kvalita je ale jen – slušně řečeno – orientační.

Pokud si chcete vysílání také vyzkoušet, pošlete SMS ve tvaru MOBILNITV na číslo 999888 a přijde vám odkaz na danou službu. Druhou možností je zadání přímé adresy m.02mobil.cz a pak přejdete na odkaz TV, film a video. Služba platí jen pro zákazníky O2 Telefónica. Více v tiskové zprávě.

Klepněte pro zvětšení, z vysílání ani příliš nejde poznat kdo s kým hraje a jaký je stav :-) (Alžírsko se Slovinskem 0:0)

Televize v HD a ve 3D

HDTV vysílání šampionátu je už běžnou záležitostí, kamery jsou nativně v HD a televizní štáby také přebírají obraz s vysokým rozlišením. Bohužel jen některé jej takto i vysílají. Nejspolehlivější zdroj HD vysílání u nás je speciální kanál ČT HD. Během roku na něm běží souběžně programy z ostatních stanic České televize podle toho, která v danou chvíli má nejlepší materiál. Během MS je vysílání vyhrazeno fotbalu. A to s lahůdkou – multikanálovým (5.0) zvukem v AC3. Kde takové vysílání chytit?

  • Na celém území Česka a Slovenska nejlépe na satelitu. Konkrétně na družici Astra 23,5°E (11 973 MHz, vertikální polarizace, FEC 5/6, sym. rychlost 27 500 kS/s, DVB-S). Potřebujete však přístupovou kartu Skylink nebo CSlink. O více se ale nestaráte, ČT HD běží v základním balíčku zdarma.
  • Druhou možností je pozemní digitální vysílání. ČT HD v DVB-T vysílá v rámci 4. multiplexu O2. Jenže pokrývá pouze Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň. Zato zdarma a pro všechny. Jen potřebujete kompatibilní set-top-box nebo TV. V případě sledování na PC je to otázkou softwaru. Bližší info na DigitálníTelevize.cz
  • V kabelové a IPTV nabídce jednotlivých operátorů. ČT HD jsem našel u 802.cz, QuickMedia, Netboxu
  • Na Slovensku je nejspíš jedinou možností STV3 HD na některých DVB-T vysílačích v Bánské Bystrici, Košicích, Rožnavě a Ponikách (více na dsl.sk), během olympiády vysílalo STV HD i na satelinku ve Skylinku (přenos fungoval i s českou kartou), možná nyní Slovákům funguje i ČT HD (spíš ale ne), dalších vysílání IPTV a kabelu se mi nepodařilo vypátrat. Podrobnější info najdete na stránkách STV.
  • Volně nekódovaně s 5.1 zvukem lze MS 2010 chytit na německých veřejnoprávních stanicích ZDF HD a ARD HD (Astra 19,2°E, 11 362 MHz, horizontální polarizace, FEC 2/3, sym. rychlost 22 000 kS/s, DVB-S2) a britské ITV 1 HD (Astra 28,2°E, 10 832 MHz, horizontální polarizace, FEC 5/6, sym. rychlost 22 000 kS/s, DVB-S)

FIFA ve spolupráci se Sony navíc každý den přinese jeden zápas ve 3D, jenže takové vysílání je ještě větší exotika než HDTV. U nás nejsou rozšířeny televizory, natož příjem. Ale stereoskopický přenos si lze vyzkoušet v prodejnách Euronics, jen si nejsem jistý, jestli vás nechají skoro dvě hodiny koukat na fotbal, když v řadě budou čekat další zájemci :-) (viz ČTK/FinančníNoviny.cz)

LG HB620T – návrat teleskopických antének, zdroj: GSMArena

Pro obyčejné vysílání v SD platí stejná pravidla, jen pokrytí ČT 4 Sport je lepší. DVB-T multiplex 1 je dostupný už na většině území, takže problém s příjmem snad mít nebudete. V oblastech se lepším signálem uspějete i s mobilními zařízeními s DVB-T tunery. To kdybyste zrovna byli třeba na chatě. Spousta mobilů podporuje pouze DVB-H, tato norma se u nás ale nepoužívá (jen dříve v rámci testů). Ale plnohodnotný DVB-T tuner má třeba LG HB620T, který koupíte od 3000 Kč. Více v recenzi na Digizone.cz.

Kvalita vysílání

Na následujících snímcích vidíte kvalitu obrazu v různých vysíláních. Po bližší zkoumání na ně klepněte, obrázky pak budou v plném rozlišení přes celou obrazovku v bezztrátově komprimovaném PNG.

ČT HD (satelit) | ČT 4 Sport (satelit) | ČT online (standardní kvalita) | ČT online (vysoká kvalita)

Byl pro vás článek přínosný?