Hlavní navigace

Kdo chce koupit Facebook, potřebuje alespoň 50 miliard dolarů

2. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden se konala zajímavá aukce s cennými papíry Facebooku. Na tržišti SecondMarket se obchodovalo s necelou 1,9 milionu akcií, nakonec se za ně utratilo okolo 40 milionů amerických dolarů. Konečná cena jedné akcie byla stanovena na 20,76 dolaru.

Předpokládá se, že Facebook má okolo 2,5 miliady akcií, celková tržní hodnota by tedy bylo asi 50 miliard dolarů. Samozřejmě se jedná o pouhé odhady, protože Facebook na veřejnou burzu zatím nevstoupil, takže v rovnici je příliš neznámých.

Pokud by však počet akcií seděl, tržní hodnota sociální sítě by se řadila mezi největší IT společnosti: čínský vyhledávač Baidu (37,3 mld.), eBay (38,4 mld.), z jiných technologických firem se tomuto číslu blíží třeba největší softwarová firma v Evropě – SAP (56,7 mld.). Naopak daleko vepředu je Apple (290 mld.), Microsoft (222 mld.), Google (181 mld.) nebo Oracle a IBM (obě 179 mld.).

Případná akvizice by se zařadila mezi ty úplně největší v historii. Zde zatím vede skupina Vodafone a America Online (obojí s nákupy okolo 200 miliard dolarů).

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?