Hlavní navigace

Jak zjistit, kdo mi volal? Naučte se rozpoznat neznámé telefonní číslo a nevyžádané hovory blokovat

29. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: shutterstock.com
Obtěžující marketingový hovor z neznámého čísla je velmi nepříjemnou záležitostí, které se naštěstí dá v mnoha případech předejít. Pomocí webových stránek a mobilních aplikací lze zjistit, čí je dané telefonní číslo a jestli ho můžete bez obav zvednout.

Situace, kdy nám volá neznáme telefonní číslo a my se sami sebe ptáme: Můžu to zvednout? nebo Čí je to číslo?, není nijak neobvyklá. Obavy z přijmutí volajícího je zcela opodstatněný. V lepším případě se jedná o další otravnou marketingovou nabídku, v tom horším se může jednat o podvodný hovor, za jehož pouhé zvednutí vám váš operátor může naúčtovat nemalou finanční částku (pozor si dejte zvlášť na čísla začínající ciframi 90). V současné době již naštěstí nemusíte listovat ve Zlatých stránkách, abyste našli, kdo volá. Zadáním cifer z mobilního displeje do internetového vyhledavače můžete vyhledat číslo a jednoduše zjistíte, jestli daný kontakt patří nějaké firmě nebo společnosti. Specializované webové stránky či mobilní aplikace navíc obsahují uživatelské hodnocení telefonních čísel a zkušenost ostatních vám tak napoví, co zřejmě můžete po zvednutí očekávat. Rozeznat důležitý pracovní hovor od obtěžující inzerce se rázem stane snadnější záležitostí.

Jak zjistit, kdo mi volá podle čísla

V první řadě zkuste neznámé číslo prostě zadat do Googlu či jiného internetového vyhledávače, a to ve všech možných tvarech (dohromady, s mezerami, bez předvolby, s předvolbou). Pokud má číslo jinou předvolbu než +420, jedná se o hovor ze zahraničí. O kterou zemi se jedná, zjistíte například na webu mezinarodnipredvolby.cz.

Jestliže se tímto způsobem kýženého výsledku nedohledáte, ale přesto chcete zjistit číslo, rozhodně stojí za pokus vyzkoušet jednu z již zmíněných stránek s uživatelským hodnocením čísel, mezi které patří například:

Zjistit, kdo volá, můžete také přímo v mobilu. Aplikace, jako je například nevolejte.cz nebo KdoMiVolal (obě dostupné na zařízení Android i iPhone), vás automaticky upozorní, že dané číslo má z uvedeného důvodu negativní uživatelské hodnocení a následně jej za vás umí rovnou i zablokovat. Pozor na to, aby se automatické blokování nevztahovalo i na hovory, která naopak zvednout chcete, v tomto případě musíte číslo manuálně přidat do výjimek.

Google Play kdomivolal euČí je telefonní číslo můžete zjistit i u svého operátora. O2, Vodafone i T-Mobile nabízí možnost identifikace zlomyslných či obtěžujících volání (a to i pokud se jedná o skryté číslo). Stačí pouze vyplnit dotazník a zaslat údaje na uvedenou adresu. Služba je však zpoplatněna.

Zdroje: nevolejte.cz, ctu.cz

Byl pro vás článek přínosný?