Hlavní navigace

Kdy přestanou zařízení s Windows (Phone) 8/8.1 přijímat aktualizace aplikací?

23. 4. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Starší typ moderních univerzálních aplikací, které vznikaly pro rodinu Windows (Phone) 8, začnou vyklízet scénu. Microsoft Store brzy přestane přijímat nové. Tím to ovšem neskončí.

Oživeno dne 23. 4. 2019

Jak na Twitteru upozornil Nawzil, Microsoft začátkem dubna zaktualizoval původní příspěvek na blogu Windows Developer. Kvůli tomu zůstalo bez povšimnutí, že byla některá níže zmíněná data upravena. Nově platí, že ke dni 1. července 2019 nekončí možnost distribuovat aktualizace aplikací skrze Store jen pro Windows Phone 8.x, ale také pro Windows 8.0.

Dne 1. července 2023 pak Microsoft zastaví distribuční kanály pro aktualizace aplikací pro Windows 8.1. Jedná se tedy o kosmetickou změnu. Podpora Windows 8.0 ostatně skončila 12. prosince 2016, tj. nikdo by tuto verzi neměl používat. Především je možné bezplatně přejít na novější vydání jménem Windows 8.1, jež má podporu zajištěnou do 10. ledna 2023. Lze předpokládat, že upgrade už drtivá většina lidí provedla.

Kdo mohl, patrně přešel bezplatně rovnou na Desítky. V březnu 2019 měl Windows 8.1 podle NetApplications.com na klasických počítačích zastoupení 4,13 %, zatímco Windows 8.0 jen 0,75 %.

Původní článek ze dne 21. 8. 2019

Jak patrně víte, první generace moderních aplikací, které vznikly pro Windows 8 nebo Windows Phone 8, funguje i na novějších platformách, tj. Windows 10, resp. Windows 10 Mobile. Obráceně to nejde, aplikace napsané přímo pro Desítky už v Osmičkách nefungují. To není nic neobvyklého, jen to pro pořádek zmiňuji.

Ačkoli jsme si na tento zvykli, pořádek věcí se z části změní. Nebude to ovšem tak, že by operační systém jako takový přišel o podporu starších moderních aplikací. Jejich částečný ústup ze scény bude proveden skrze katalog Microsoft Store, který dne 31. října přestane přijímat nové aplikace, které jsou napsány primárně pro Windows 8/8.1 nebo Windows Phone 8/8.1, tj. pro prostředí WinRT. (Bavíme se o těch s příponami APPX či XAP.)

Tip: Microsoft přiznal, že mobilní Windows používá příliš málo lidí, než aby šlo o atraktivní platformu

Aplikace, které budou ve Storu umístěné před uvedeným datem, bude nicméně možné aktualizovat i po tomto datu. Dalším důležitým milníkem se stane 1. červenec 2019. Od tohoto dne již Store nebude distribuovat aktualizace stávajících aplikací na zařízení s Windows Phone 8/8.1. Pokud tedy máte aplikaci, která je na míru ušitá pro tento systém, můžete ji nadále aktualizovat, aktualizace ale budou dostupné jen na smartphonech upgradovaných na Windows 10 Mobile.

Vlastníte telefon s Windows Phone 8.x? Odcházející platforma bude ještě více omezena Vlastníte telefon s Windows Phone 8.x? Odcházející platforma bude ještě více omezena

To tak bude definitivní konec platformy, která již loni přišla o podporu a o část aktivních dlaždic. Jestliže někdo na starých „dlaždicích“ přežívá, bude mít život opět složitější.

Aplikace pro Windows 8/8.1

Počítače a tablety Microsoft tak rychle omezit nemůže. Windows 8.1 má totiž zaručenou rozšířenou podporu až do 10. ledna 2023. Není to tedy náhoda, že až v tomto roce (konkrétně 1. července 2023) plánuje přestat distribuovat aktualizace aplikací vytvořených pro WinRT na zařízení s Windows 8.x.

Opět ale platí, že tyto aplikace bude možné nadále aktualizovat, přičemž aktualizace budou přijímat už jen počítače s Windows 10. V tomto bodě tedy mohou být aplikace stále distribuovány v balení primárně určeném pro Osmičky, Microsoft ovšem doporučuje takové aplikace převést na UWP, tj. domovskou aplikační platformu Windows 10.

Byl pro vás článek přínosný?