Hlavní navigace

Kdy vyjdou Radeony RX 7000? AMD oznámilo čas odhalení architektury RDNA 3

21. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: AMD
Výrobce Radeonů vydal „teaser“ na svou vlastní odpověď jen krátce předtím, než novou generaci GPU GeForce odhalila Nvidia.

Včera přišel velký den pro fanoušky grafiky Nvidia, neboť po dvou letech odhalila novou architekturu GPU Ada Lovelace a první grafiky GeForce RTX 4000 na ní založené. Zrovna do toho samého dne a téměř té samé hodiny konkurenční AMD načasovalo svou vlastní novinku – firma totiž novou generaci ještě k vydání připravenou nemá, ale sdělila, kdy ji odhalí. Tudíž už víme, jak dlouho se na odpověď Radeonů na 4nm grafiky Nvidie bude čekat.

AMD tuto informaci vypustilo prostřednictvím senior vice prezidenta Scotta Herkelmana na Twitteru, a to dvě hodiny před začátkem přenosu Nvidie. Jde tedy evidentně o záměr a připomenutí, že ač Nvidia nyní odhaluje novou generaci jako první, neznamená to, že nebude mít žádnou konkurenci.

Herkelman nepoužil žádné jinotaje, utweetnutí otevřeně zve na odhalení RDNA 3, tedy nové GPU architektury AMD, na níž budou založená 5nm GPU Navi 3x a grafiky generace Radeon RX 7000. Toto odhalení bude 3. 11. a firma prý ještě brzo přidá nějaké další podrobnosti o tom, co se přesně chystá nebo možná přímo o samotných grafikách.

https://twitter.com/sherkelman/status/1572208858252156928

Přesněji řečeno, AMD požívá slovo „launch“, kterým se obvykle míní přímo start prodejů v obchodech s fyzickou dostupností karet. V poslední době ale firmy preferují novinku nejprve formálně představit a prodej začít až s určitým odstupem (obvykle týdnu až jednoho měsíce). Je proto pravděpodobné, že přesně tak to bude i u těchto grafik, takže 3. 11. pravděpodobně není přímo den vydání grafik ve smyslu dostupnosti, ale jen jejich odhalení (v podstatě to, co pořádala Nvidia včera). Dostupnost prvních karet v obchodech by ale mohla být také ještě v listopadu.

Odhalení je tedy zřejmě přesně šest týdnů vzdálené. Datum 3. listopadu je, zdá se, zvolené schválně, alespoň ten dojem vyvstává při pohledu na to, jak ho AMD v upoutávce vztáhlo k číslici v označení architektury (RDNA 3). AMD zatím o této nové architektuře neprozradilo mnoho, má však obnášet přepracovanou architekturu jednotky CU (či WorkGroup Processoru, což je celek tvořený dvěma CU).

Díky 5nm výrobnímu procesu pak má narůst energetická efektivita o „víc než 50 %“. (Kéž by ono „víc než“ bylo podobně skromné, jako bylo „víc než“ ve slibu, že Ryzeny 7000 zlepší jednovláknový výkon o více než 15 %).

Více: Plány AMD v grafikách: RDNA 3 má nové výpočetní jednotky, RDNA 4 přijde po dvou letech

Vedle těchto oficiálních informací ale už také prosákly podrobnosti o specifikacích jednotlivých GPU generace RDNA 3 / Radeon RX 7000 neoficiálně prostřednictvím webu Angstronomics. Jeho článek již uvádí počty jednotek, údaje o čipletové konstrukci, konfigurace modelů i věci, jako jsou kapacity Infinity Cache.

Tip: Detaily RDNA 3 GPU pro Radeony RX 7000: Čipy jsou extrémně malé, budou na Nvidii stačit?

Zdroje: VideoCardz, AMD

Byl pro vás článek přínosný?