Hlavní navigace

Když QLED poprvé překoná OLED: recenze televizoru Samsung Neo QLED QN90

25. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Samsung
Letošní modelová řada nových televizorů Samsung přináší velké zlepšení kvality obrazu. Podsvícení typu Mini LED stírá rozdíly proti OLEDu a v kombinaci s filmovým režimem obrazu je sledování seriálů na novém Samsungu radost.

Když zkouším nový televizor, nedívám se vždy na kvalitu obrazu jako na to úplně hlavní. Na barvy si často zvyknete, ale pocit ze špatného ovladače (což není případ Samsungu) přetrvá. U nového televizoru s označením Neo QLED ale musím obraz hodně vyzdvihnout.

Nejvyšší letošní 4K model je QN95A. Nad ním jsou už jen televizory s rozlišením 8K. Testovaný  QN90A je téměř stejný, jen bez externího boxu s konektory (One Connect Box). Samsung jej prodává v úhlopříčkách 50, 55, 65, 75 a 85".

Hlavním tahákem je obrazovka QLED s novým typem podsvícení, jas až 2000 nitů, 120"Hz panel, obrazový procesor se strojovým učením, ale třeba i nový dálkový ovladač. Přesné označení modelu je QE55QN90A.

Rozbalení a instalace

Záměrně jsem si vyžádal 55" úhlopříčku, neboť rozbalování dnešních velkých televizorů (navíc s pocitem, že jej za dva týdny zase musíte zabalit)není nic příjemného ani pro dvě osoby. Samsung ale už v této fázi příjemně překvapil. I u menší úhlopříčky dodal v krabici, ze které televizor nemusíte vytahovat, ale naopak krabici sundáte z něj. V prodejní verzi má být tzv. ekologická krabice, ze které si uděláte třeba domek pro kočku. U testovaného modelu ale šlo o standardní krabici s polystyrenem.

Televizor má na bocích nalepené ochranné pásy a samotné vytáhnutí panelu a montáž středového stojanu je už velmi jednoduchá. Navíc se dá vyhnout tradiční náročné manipulaci, kdy je třeba televizor opatrně položit na stůl na měkkou podložku – do připraveného stojanu jej lze rovnou nasunout.

Položení televizoru pro instalaci stojanu by se šlo vyhnout
Položení televizoru pro instalaci stojanu by se šlo vyhnout
Ochranné pásy a folie přes celý displej
Ochranné pásy a folie přes celý displej

Provedení těla televizoru se mi hodně líbí, nejde totiž o typický tvar těla rozděleného na tlustší část s elektronikou a pak extrémně tenký panel, ale o kvádr s tloušťkou asi 25 mm. Dobře vypadá i se s ním dobře manipuluje. Konektory jsou všechny zapuštěné na pravém boku a kabely jdou vložit do připravených drážek. Na televizoru je ještě ochranná fólie, se kterou to vypadá, jako by šlo o nepříjemně lesklou obrazovku, ale po jejím sundání je panel hned příjemně matný. Pocit z televizoru mám velmi dobrý, a to jsem jej ještě nezapnul. Televizor vypadá jako bezrámečkový, ale okolo obrazu je pár milimetrů černé plochy, což vůbec ničemu nevadí.

Samsung Neo QLED QN90 recenze2 Konektorová výbava (HDMI jsou verze 2.1)

Instalace televizoru může proběhnout přes smartphone, nebo i ručně. Televizor rozpozná všechna připojená zařízení přes HDMI a například Nvidii Shield lze pak ovládat přes dálkový ovladač Samsungu. Shield přitom minulé generace Samsungů ignorovaly.

DVB-T2 je samozřejmostí, přičemž televizor nečeká, až se k nastavení tuneru dostanete a ladí už předem na pozadí. Po odsouhlasení tak máte televizní kanály ihned k dispozici. Naopak nepříjemnou nutností je zadat rodičovský pin i v případě, že děti nemáte. Bezchybně funguje i hybridní HbbTV.

EPG
EPG
Řazení kanálů
Řazení kanálů

Dálkový ovladač

Ovladač Samsungu patří mezi nejlepší, přestože některým lidem by mohly chybět tlačítka s čísly nebo barevnými tlačítky. Funguje přes Bluetooth a byl spárován už předem. Pamatuji si, že třeba u TCL fungoval přes infra a pro Bluetooth jste museli párovat ručně (což asi udělá jen menšina zákazníků).

Samsung letos ovladač inovoval a po delší době je tak trochu jiný. Nový typ dálkového ovladače je trochu tenčí a už není prohnutý, což beru jako krok zpět. Už v něm ale nemusíte měnit mikrotužkové baterie, akumulátor se teď dobíjí pomocí solárního článku. Nebo taky přes USB-C, neboť pro solární dobíjení byste museli ovladač nechat položený tlačítky směrem dolů. Mělo by ale stačit denní světlo v místnosti. Jak moc je to účinné se během krátké doby testování nedá zjistit, nicméně samotné dobíjení přes USB-C je velmi příjemné. Solární článek je v tomto případě tak trochu zbytnou úlitbou ekologům.

Nový dálkový ovladač
Nový dálkový ovladač
Solární článek na zadní straně
Solární článek na zadní straně

Letošní ovladač se ale už nedrží v ruce tak dobře jako ten minulý. Stále jde o špičku a Samsung se ovládá mnohem lépe než řada jiných značek, jen to prostě bylo v minulé generaci – co se týče ergonomie – trochu lepší.

Na ovladači je například tlačítko Multiview, přes které si pustíte klasický PIP (obraz v obraze), ale nemusí jít jen o televizní vysílání. Druhým obrazem může být nějaká aplikace.

Fitness program je propojený s konkrétním youtubovým kanálem
Fitness program je propojený s konkrétním youtubovým kanálem
Nastavení režimu Multiview
Nastavení režimu Multiview

Obraz

Vedle běžných režimů (standardní, dynamický…) je tu ještě tzv. Inteligentní režim, který upravuje obraz podle konkrétních scén i podle okolního osvětlení. Spolupracuje také s AI částí nového procesoru, funguje však podobně dynamickému režimu a je barevně hodně saturovaný. Potvrdila to i optická sonda. Výsledek je lepší než standardní zobrazení, ale fajnšmekři stejně přepnou na filmový mód.

Opět tedy přepínám na filmový režim, který sice už nespolupracuje s úpravou barevnosti podle okolí, ale má přesné a pro oči příjemné barvy.

Samsung Neo QLED QN90 recenze14 Režimy obrazu

Pokud byste chtěli ještě něco lepšího, tak Samsung přidal režim Filmmaker Mode, který zobrazuje filmy přesně tak, jak si to představoval režisér. Barvy jsou příjemnější, teplejší a netahají za oči. Většinou je ale výsledek stejný jako ve filmovém režimu, „Filmmaker“ musí podporovat i zdroj.

Jenže přepínání obrazových režimů letos Samsung úplně pokazil – při každé změně dojde k zobrazení hlášky upozorňující na možné zvýšení spotřeby elektrické energie. Opravdu pokaždé vás čeká otravné potvrzování. Těžko říct, jestli tohle Samsung zavedl sám od sebe, nebo díky tomu získal více hvězdiček v eko-testu.

Samsung Neo QLED QN90 recenze17 Notifikace při změně módu

Osobně mi to nakonec nevadilo, neboť nastavím filmový režim a už jej nikdy neměním (hry na televizoru nehraji), ale tohle se opravdu nepovedlo. V inteligentním režimu jde ještě zapnout zvýraznění hlasových frekvencí, což funguje velmi dobře, opět je to ale bohužel svázáno se zmíněným módem.

Mírnou kalibrací filmového režimu pak lze docílit dokonalého vyvážení barev:

Standardní režim
Standardní režim
Filmový režim
Filmový režim
Filmový režim po kalibraci
Filmový režim po kalibraci
Standardní režim
Standardní režim
Filmový režim
Filmový režim
Filmový režim po kalibraci
Filmový režim po kalibraci

Ten rozdíl dělá hlavně Mini LED

Kvalita obrazu panelu QLED je velmi dobrá, ve srovnání s OLEDem se ale najdou i negativa. Jenže letos to už neplatí. Samsung přišel s panelem označeným jako Neo QLED, což je QLED s vylepšeným přímým podsvícením pomocí Mini LED. A tyhle zmenšené diody proti klasickým opravdu miniaturní. V kombinaci s větším množstvím zón lokálního stmívání (je jich 792) je pak i výsledný kontrast o mnoho lepší. Rozdíl je opravdu výrazný a hlavní výhoda OLEDu se ve srovnání s tímto typem obrazovky dost stírá. Snad jen ve scéně s noční oblohou a jasnými miniaturními hvězdami by byl běžným okem vidět rozdíl.

Samsung Neo QLED QN90 recenze9 Bílý text a kolem něj absolutní černo skoro jako u OLEDu

Pořád si myslím, že OLED nebo jiná technologie panelu nakonec letité (i když výrazně vylepšené) LCD překoná, ale když zrovna koukám večer na Neo QLED, tak si tím nejsem vůbec jist. Neo QLED je LCD na steroidech. Kombinace kvantových teček, HDR i mini-podsvícení dává nádherný obraz. Samozřejmě je to umocněno ještě používáním filmového módu. Nevýhodou je vyšší cena a fakt, že obyčejný (již levnější) QLED teď ve srovnání vypadá hůře.

Dolby Vision Samsungu tradičně chybí. Místo něj se soustředí na svůj standard HDR10+.

Zvuk

Dalším důležitým prvkem je zvuk. Výrobci se na něj poslední roky zaměřují čím dál více, ale pořádný soundbar oceníte, až když jej vypojíte. Tento televizor žádný výrazný integrovaný soundbar nemá, ale kvalita zvuku, která z něj jde, je subjektivě hodně dobrá. Doplňující soundbar by mi u tohoto modelu nakonec ani nechyběl.

Pokud si však dokoupíte soundbar značky Samsung, bude vám fungovat společně s reproduktory v televizoru. Podpora Dolby Atmos samozřejmě nechybí.

Tizen

Operační systém Tizen působí na rozdíl od Android TV jen jako takový doplněk k obrazu a líbí se mi mnohem víc. Pás několika málo položek a ikon aplikací je vždy pod obrazem, kromě streamovacích služeb typu Netflix, HBO či Amazon (na ovladači je ještě tlačítko pro Rakuten) můžete stáhnout i většinu aplikací pro české internetové televize. Chybí pouze podpora pro aplikaci Kodi. Zatímco prostředí Tizenu vypadá dobře, tak obchod s aplikacemi je vzhledově pořád o dost pozadu.

Tizen obchod, úvodní obrazovka
Tizen obchod, úvodní obrazovka
Tizen obchod
Tizen obchod

Závěr

Samsung používá obrazový procesor Quantum Matrix Processor 8K AI, který pro práci s obrazem využívá neuronovou síť. Když máte kvalitní zdroj videa, bude se flákat. Ale u slabšího zdroje dokáže upscalovat a vylepšovat až do té míry, že se téměř dá koukat i na SD vysílání. Tedy ne úplně, vyhlazení mizerného obrazu z většiny kanálů v DVB-T2 je nevděčná práce, jehož řešením nejsou ještě lepší obrazové procesory, ale přechod na kvalitnější zdroj vysílání. Nová verze procesoru má místo jedné neuronové sítě hned šest. Každá se stará o jinou část obrazu, takže upscaling třeba ze 720p je pak hodně kvalitní.

Televizory Neo QLED se ohromně povedly. Velmi pěkný obraz i slušný zvuk trochu sráží některé zbytečné změny u dálkového ovladače i ekologické notifikace v prostředí televizoru, jež nejdou vypnout. Také inteligentní režim využijete jen pokud preferujete přebuzené barvy. Za tento model dáte 54 990 Kč.

+: výborně zpracované tělo, téměř dokonalý obraz, na integrované repro velmi kvalitní zvuk

+−: dálkové ovládání

−: otravné notifikace o spotřebě, neumí filmový režim přes HDMI z notebooku

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.