Hlavní navigace

Když si nainstalujete 10 nejstahovanějších programů, stanou se opravdu ošklivé věci

15. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Magazín How-To Geek se pustil do jednoho netradičního testu. Na čerstvých Windows redaktoři nainstalovali deset nejstahovanějších aplikací ze serveru Download.com, který patří do rodiny respektovaného techwebu Cnet.com.

Proč zrovna ten? Kvůli podmínkám pro publikování programů, které zakazují vkládat na web aplikace obsahující škodlivý kód, instalující věci bez souhlasu uživatele, modifikující prohlížeče nebo programy s klamavými popisy. Papírově by to tedy měly být bezproblémové aplikace, že ano?

Takhle vypadá softwarové peklo
Takhle vypadá softwarové peklo

Zajímavostí mimochodem je, že na prvních dvou místech v žebříčku se nachází dva programy původem z Česka: Avast Free Antivirus 2015 a AVG AntiVirus Free 2015. A protože je hloupost instalovat antiviry dva, použili jen Avast a místo AVG nasadili do testu software Virtual DJ 8, který se nacházel na 11. místě.

 

Jak už asi tušíte, bez problémů se to neobešlo. Pokud umíte anglicky, mrkněte na původní článek. Zde jen v bodech zmíníme, co vás při takovém pokusu potká a čemu se vyhnout.

1. Dávejte si při instalaci velký pozor, s čím vším souhlasíte a co instalátor obsahuje. I zmíněný Avast s sebou nainstaloval Dropbox. Spojování více aplikací do jednoho balíčku postihlo téměř všechny programy z žebříčku. V základu jsou volitelné instalace zatržené.

2. KMPlayer měl speciální instalátor přímo od Cnetu. Takže kromě přehrávače se do počítače dostal i doplněk do prohlížečů s názvem Spigot, který vám může browser přenastavovat a vaši komunikaci šmírovat, čistič PC Cleaner a ještě další šmírovací nástroje Search Protect, Wajam Toolbat a Trovi, které mění domovské stránky, vyhledávače, reklamu apod.

3. Avast v sobě obsahuje ochranu před instalací zákeřných programů, ale při detekci výše zmíněného malwaru selhal.

4. Instalované nástroje pro ochranu systému pořád nesmyslně na něco upozorňují, i když jsou samy hrozbou.

5. Jedinými bezproblémovými aplikacemi byl CCleaner a Virtual DJ.

Za pokus by stálo ověřit české stahovací servery, ale když se podíváme na statistiky Slunečnice nebo Stahuj, tak obsahují na první pohled docela neškodné aplikace jako Skype, Chrome, Firefox, WinRAR, VLC, Flash Player, Adobe Reader, Daemon Tools nebo oba zmíněné české antiviry. Přesto se o to pokusíme.

Zdroj: How-To Geek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku