Hlavní navigace

Kindle sedmé generace přijde s novým písmem, designem a vysokým rozlišením

26. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

S kolegou máme oba Kindly čtvrté generace – jeden má klasický Kindle, druhý Kindle Touch – a shodli jsme se, že ačkoli obrazovka působí malinko hrubě, nemáme moc důvod měnit za lepší. V podstatně největší motivací pro nákup nové čtečky elektronických knihy bylo podsvícení obrazovky, které přinesla pátá generace v podobně novinky Paperwhite. Od té doby jsou novinky minoritní. Nalákalo by vás vyšší rozlišení displeje k nákupu nového modelu?

Kindle Paperwhite zaujal krásným displejem s podsvícením
Kindle Paperwhite zaujal krásným displejem s podsvícením

Pokud ano, pak se těšte na nadcházející rok. O tom, že Amazon uvede již sedmou generaci populárních čteček, asi nepochybuje nikdo. Ta podle serveru TechCrunch vyjde ve druhém čtvrtletí. Tedy zhruba za půl roku. Nemusíte se strachovat, že by se nedostavila třetí řada modelu Paperwhite. Jejím největším technologickým vylepšením bude displej s vyšším rozlišením, jenž dosáhne hustoty bodů 300 ppi.

Těmito hodnotami se ohání vcelku běžné smartphony a obecně vzato se jedná o úroveň, kdy od sebe lidské oko jednotlivé body prakticky nerozezná. Bude to velmi jemná obrazovka. Až do páté generace měly Kindly hustotu bodů relativně nízkou: 167 ppi. Vstříc budoucnosti nás vystřelil model Paperwhite s rozlišením 758 × 1024 bodů a hustotou 212 ppi. Tyto parametry neznamenají svět, zlepšuje se také kontrast a jiné parametry.

 

Amazon v příštím roce zareaguje na konkurenci. A na co dalšího? Na poptávku? Jsem velmi zvědavý, jestli bude vyšší rozlišení dostatečnou motivací k nákupu. Pokud někdo čtečku e‑knih nemá, pak to bude jasná volba. Kdybych ji ale chtěl teď, na nový Kindle bych asi nečekal. Zatím jsme avšak nemluvili o zbylých novinkách. Údajně budou upraveny také rohy a kraje zařízení.

Tělo jednoho prototypu je podle TechCrunch vyrobeno nikoli z plastu, ale velice matného skla. Přesto bude nová generace lehčí než stávající. Ještě zajímavěji zní zaznamenávání dotyků na krajích zařízení. Nebudete se proto nemuset snažit dosáhnout na displej, Kindle díky integrovaným senzorům pochopí, že chcete např. přejít na další stránku. Dostaneme i nové písmo, příjemnější na čtení.

Fyzická tlačítka budou zřejmě nahrazena dotykovými. Zřejmě proto bude vnějším materiálem sklo
Fyzická tlačítka budou zřejmě nahrazena dotykovými.
Zřejmě proto bude vnějším materiálem sklo

Design bude hranatý a podobný tabletům Kindle Fire HDX. Okraje budou zezadu zkosené. Tlačítko pro vypnutí bude opět podobné zmíněným tabletům a najdeme ho na zádech přístroje. K tomu bude senzor sledovat úroveň osvětlení prostředí a bude automaticky upravovat jas obrazovky. Do ostrého vydání se některé parametry, jak je TechCrunch viděl na prototypu, mohou ovšem změnit.

Otázka pro dnešní den zní, jestli má Amazon co vylepšovat. Resp. Jestli budou vylepšení dostatečným motivem k nákupu. Kindly v jistém ohledu dosáhly dokonalosti. Mnoho věcí vyřeší nový software. Kam ale posouvat hardware? Výše uvedené novinky asi nepřesvědčí každého, i když budou jistě fajn. Dokáži si představit, že nás jednou překvapí Kindle s barevným displejem. Ten ale zdaleka neocení každý, podobně jako vysoké rozlišení. Jak to vidíte vy?

Nový Kindle se designem přiblíží k aktuálním tabletům Fire
Nový Kindle se designem přiblíží k aktuálním tabletům Fire

Zdroj: TechCrunch via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?