Hlavní navigace

Kingdom Come: Vývojáři vrací úder pirátům a vydělávají na jejich výtvoru

16. 2. 2020

Sdílet

Vývojáři hry vyrábějí a piráti je kradou. Tak je tomu již od počátku herního průmyslu. Do určité míry šlo často o jedinou možnost, jak si hru zahrát a o jev, který k internetu prostě vždy patřil. O typické „stejně by si hru nekoupili“ vs. krádež je pořád krádež. Ale asi jen málokdo z nás nikdy v minulosti nepoužil keygen…

Herní studio Warhorse vyzkoušelo zajímavý způsob, jak ze ztrát způsobených piráty něco získat zpět. Součástí pirátských kopií bývá i soubor s návodem, jež je často vyvedený s originální ASCII grafikou. Piráti jsou duší stále v devadesátkách, tohle dnešní „uživatelé TikToku“ nemůžou znát.

Warhorse Studio totiž kromě hry Kingdome Come: Deliverance prodává i merchandising včetně kovových plakátů. A mezi jejich nabídku zařadil vyobrazený textový soubor s návodem, jak hru ukrást, který pirátské skupině Codex … vlastně ukradli. A prodávají jej za cenu od 40 do 136 dolarů.

Čili ve výsledku se jim část (pravděpodobně velmi malá) uniklé odměny alespoň takto vrátí. Podle rok starého údaje se originálních kopií prodalo okolo dvou milionů, pirátských pak nepočítaně. Codex je pirátská skupina založená v roce 2014. Specializují se na hry přes Steam a Uplay. Za posledních pět let takto ukradli přes 3700 her.

Kingdome Come: Deliverance je přitom aktuálně zdarma přes Epic. Hra se odehrává ve středověku po úmrtí Karla IV., kdy České země drancuje uherský král Zmikund. Vy hrajete za Jindřicha, syna vesnického kováře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.