Hlavní navigace

Kingston V40 s Intel SSD Toolbox: ověřeno

30. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pod článkem o tom, co dělá flashování firmwaru s SSD s různými řadiči a jaké jsou další možnosti, přišlo od jednoho čtenáře správné doplnění a korekce ohledně Kingstonu V40. V článku jsem totiž ukázal, jak na Kingston V40 korektně dostat firmware s hardwarově identického Intel X25-V, čímž se z něj stane SSD s podporou životně důležité funkce trim (zjednodušeně pro nepravidelné čtenáře: především rychlost zápisu není po čase používání SSD dramaticky snižována).

Současně jsem ale uvedl, že operační systémy bez podpory trim, především Windows XP a Vista, nejsou pro tento SSD na rozdíl od „pravého“ Intel X25-V vhodné, jelikož na Kingston V40 stále nefunguje Intel SSD Toolbox s funkcí Optimizer. Tou můžete trim vyvolat jednou za čas manuálně a mít i v těchto starších OS SSD stále ve výborném stavu. Na fóru Overclock.net však najdete funkční návod, jak Intel SSD Toolbox na tomto Kingstonu rozjet. Ve zkratce:

  1. přehrajte firmware podle mého zjednodušeného návodu
  2. stáhněte si Intel SSD Toolbox a nainstalujte
  3. pokud chcete mít vše pod kontrolou, pomocí hexa editoru upravte Intel SSD Toolbox.exe (najdete v Program Files\Intel…) dle tohoto návodu
  4. spěcháte-li, nebo si třeba na úpravu netroufáte, pak stačí stáhnout už upravený exe a nahradít jím ten nainstalovaný v Program Files…

Úpravou SSD Toolbox zřejmě porušujete nějaká licenční ujednání, morální právo je však na vaší straně: za hardware Intelu uvnitř Kingston V40 jste už jednou zaplatili a ať už je vina na straně Kingstonu, nebo Intelu, určitě byste neměli být penalizováni.

Na závěr ještě důkaz, že to všechno funguje. Na prvním screenshotu už není položka Intel SSD Management zašedlá, na druhém už vidíte, že Optimizer lze spustit a další típnutý o pár sekund později už ukazuje SSD v plné kondici po proběhnutí Optimizeru.

Intel SSD Toolbox

Intel SSD Toolbox

Intel SSD Toolbox

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku