Hlavní navigace

SSD pro PCI Express 5.0 ×4: prototyp modulu Kioxia dosáhl rychlost 14 000 MB/s

24. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Kioxia
Po SSD s rozhraním PCI Express 4.0 už se chystají úložiště připojená přes PCI Express 5.0. Kioxia už prezentovala prototyp, který díky tomu bude až 2× rychlejší než dnešní špička.

Už je to víc jak dva roky, co jsou na trhu NVMe SSD s rozhraním PCI Express 4.0, a ty novější jsou schopné jeho potenciál docela pěkně využít. Nadcházející procesory Alder Lake od Intelu, přinesou poprvé PCI Express 5.0, ale ještě jenom pro GPU (slot ×16). Ale výrobci SSD už úložiště pro PCI Express 5.0 chystají. Kioxia (bývalá Toshiba) teď představila prototyp NVMe modulu, který běží přes PCI Express 5.0 a dokáže již dostat rychlost až 14 GB/s.

Tato ukázka toho, co nás čeká v budoucnosti – ale ještě ne teď s Alder lake a platformou Z690, kde budou pro SSD vyhrazené ještě jen sloty PCIe 4.0 ×4 – byla předvedená na China Flash Memory Summitu. Zatím nemá jméno a jde jen o prototyp. Slibuje ale hodně pěkný výkon. „Gen5 Prototyp“ dosahuje rychlost sekvenční čtení 14 000 MB/s, což by z velké části vypáslo potenciál rozhraní PCI Expressu 5.0 ×4. Sekvenční zápis je „jen“ 7000 MB/s, nicméně je možné, že se ho ještě podaří zlepšit dalším laděním a případně později novějšími generacemi čipů NAND.

Disk má mít i lepší výkon v IOPS (náhodné čtení až 2 500 000 IOPS) a zlepšit se má poměr výkonu a spotřeby. Ale dokonce má u tohoto nového SSD klesnout i latence, z 90 μs na 70 μs pro čtení a z 20 na 10 μs v zápisu. Toto ovšem je asi ne tak úplně novým rozhraním, jako zlepšeními řadiče a pamětí NAND Flash, které budou použité. Pokroky v tomto směru by mohly tedy být i u PCIe 4.0 SSD od Kioxie nebo používajících čipy NAND od ní.

Je ale třeba mít na paměti, že se asi bavíme o SSD ne pro desktopy nebo notebooky, ale o SSD pro servery – srovnání, které můžete vidět na slajdech, je proti úložišti Kioxia CM6, což je serverový disk s rozhraním U.2. Také toto připravované SSD s rozhraním PCI Express 5.0 bude nejspíš serverový prototyp s rozhraním U.2 (pokud to povýší na PCIe 5.0) nebo EDSFF E3.

Prezentace prototypu PCIe 5.0 SSD Kioxia Prezentace prototypu PCIe 5.0 SSD Kioxia (Zdroj: 刘于苇/Weixin)

Toto dává smysl, protože jak už jsme řekli, na desktopových platformách Intelu (a ani na socketu AMD AM5, kde bude také jen PCIe 4.0) zatím pro M.2 SSD s konektivitou PCIe Express 5.0 ×4 nebude místo. Ale v serverech by měla být možnost používat takovýto úložiště již příští rok s procesory Intel Xeon „Sapphire Rapids“AMD Epyc 7004 „Genoa“ (a ostatně také IBM Power10). Tyto procesory budou mít poměrně dost linek PCI Express 5.0, které nebudou na deskách muset nutně být vyvedené do slotu ×16 pro grafiku, jako tomu bude na desktopové platformě (Intel LGA 1700).

Více: PCI Express 5.0 je hotov, čtyřikrát rychlejší než PCIe 3.0

Ovšem i v desktopu se asi časem dočkáme SSD na bázi PCI Expressu 5.0, zřejmě opět i v modulech M.2. Ty asi budou mít o něco nižší spotřebu než serverová SSD. Serverová SSD chystaná Kioxií mají používat i 16kanálové řadiče a je možné, že oněch 2,5 milionu IOPS bylo naměřeno právě s takovým řadičem. Do PC se asi opět dostanou jen osmikanálové řadiče. K rychlostem 14–15 GB/s bychom se ale s nimi měli eventuálně dostat také. Zatím ale není jasné, kdy se PCIe 5.0 ×4 ve slotech M.2 objeví, na roadmapách nebo v uniklých dokumentech zatím žádný plán nasazení takovéhoto typu SSD vidět nebyl.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?