Hlavní navigace

Kioxia XG7: první PCIe 4.0 SSD od ex-Toshiby přinese rychlé disky do OEM a notebooků

11. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Kioxia

Už přes rok jsou na trhu procesory AMD a desky, v nichž se dá využít rozhraní PCIe 4.0 ×4 pro SSD, které umožňuje až dvojnásobnou rychlost čtení proti PCIe 3.0 ×4. Po Ryzenech 3000 a teď 5000 by ho měly již od března 2021 umět také procesory Intel Core 11. generace pro desktop „Rocket Lake“ a notebookové procesory Tiger Lake už mají podporu nyní. A s tím se zahušťuje už i nabídka PCIe 4.0 ×4 SSD. Po loňské první generaci teď přicházejí disky druhé generace, které mají o dost lepší výkon a efektivitu.

Přesně takový teď uvádí bývalá Toshiba – NVMe modul Kioxia XG7, který byste asi často mohli najít v noteboocích s procesorem Tiger Lake, protože je určen mimo jiné pro OEM trh. Zajímavý je také tím, že Kioxia je jako Samsung nebo WD jednou ze značek, které vyrábí vlastní paměť NAND Flash i vlastní řadiče, takže ve svých SSD mohou využít intimní znalost obou k vytvoření SSD, která budou napřed před těmi od značek, které v technologii NAND nejsou takto hluboce zakořeněné.

Tip: Čipy NAND a SSD od Toshiby se přejmenují na Kioxia, značka se mění kvůli prodeji firmy

SSD zrychlují: PCIe 4.0 už i pro OEM segment

Kioxia XG7 jsou moduly do slotu M.2  a lépe řečeno jsou to dvě různé řady: Kioxia XG7 a XG7-P. První verze XG7 by asi měla být standardní řadou, nabízenou v kapacitách 256 GB, 512 GB a 1024 GB/1 TB. Druhá verze XG7-P bude poskytovat vyšší kapacity, tyto modely se budou dát koupit v 2048GB (2TB) a 4096GB (4TB) variantě.

Řadič těchto modulů by měl být přímo vyvinutý firmou Kioxia, jako v předchozích SSD. Bohužel ale není sděleno, jaký typ NAND je osazený. Označení BiCS Flash toliko specifikuje vrstvenou NAND, můžeme se jen dohadovat, že to snad bude NAND typu TLC. Řadič podporuje protokol NVMe 1.4 a specifikace šifrování TCG Opal 2.01 a TCG Pyrite 2.01.

NVMe SSD Kioxia XG7 NVMe SSD Kioxia XG7 (Zdroj: Kioxia)

Všechny další informace jsou bohužel hodně skoupé. Firma uvádí, že 1TB model řady XG7 má dosahovat 2× rychlosti čtení a 1,6× rychlejšího zápisu ve srovnání s předchozími NVMe moduly Toshiba XG6, které měly rozhraní PCIe 3.0 ×4. To by znamenalo výkon sekvenčního čtení až 6300–6400 MB/s a výkon sekvenčního zápisu až 4700–4750 MB/s. Samozřejmě asi s nějakou tolerancí, vycházíme prostě ze specifikací, které byly oznámené tehdy.

Parametry předchozí řady Toshiba XG6 (Zdroj: Kioxia/Toshiba)

Hodně důležité budou samozřejmě také hodnoty IOPS, latence čtení a stabilita výkonu pod velkou zátěží, o tom už ale Toshiba nic nepíše. S uvedenými sekvenčními rychlostmi není Kioxia XG7 z nejrychlejších SSD, byť se zařadí někam mezi první generaci PCIe 4.0 disků s řadičem Phison E16 a druhou s současnou s rychlým Phisonem E18, případně Samsung SSD 980 Pro nebo WD Black SN850.

Výkon na půl cesty by ovšem nemusel být velké minus. Toshiba a nyní Kioxia se vždy soustředily na OEM trh, což znamenalo slušnou spotřebu (nízké zahřívání) s funkčními úspornými režimy. Toto SSD by tedy mohlo být konečně vhodné do notebooků, které teď s procesory Tiger Lake mají sloty PCIe 4.0 ×4, ale velká část PCIe 4.0 modulů na trhu pro ně není vhodná, protože Phisony mají vysokou spotřebu v zátěži, ale zejména většinou konzumují několik wattů i v klidu. Příchod XG7 také snad otevírá cestu k tomu, aby se v hotových počítačích velkých výrobců častěji objevovala výkonná PCIe 4.0 SSD.

Jak budou případně tyto disky/moduly dostupné také na volném retailovém trhu, to zatím není jasné a Kioxia také neoznámila ceny. V OEM počítačích by se údajně měly objevit příští rok, takže pár měsíců ještě do jejich reálné dostupnosti zbývá.

Zdroj: Kioxia

Byl pro vás článek přínosný?