Hlavní navigace

Klasický pevný disk proti SSD? Toshiba to nevidí tak jednoznačně

29. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

SSD v noteboocích je podle nás naprostá nutnost. Toshiba to ale nevidí tak jednoznačně a vypočítává i nevýhody. Srovnává oba disky ve čtyřech parametrech, podle kterých vychází souboj SSD a HDD 2:2. Pokusíme se s nimi v tomto článku argumentovat.

  1. Rychlost. Zde jasně vyhrává SSD, to není třeba rozepisovat. Toshiba dále uvádí, že pro rychlost je potřeba více než 2 GB operační paměti, a proto dodává do všech notebooků minimálně 4 GB. Cnews.cz: Podle nás je ale minimum 8 GB.
  2. Odolnost. Také zde vede SSD, jelikož proti plotnovému disku neobsahuje žádné pohyblivé části. Prudší náraz při pohybu hlavičky může disk zničit. Pevné disky obsahují mnoho technologií, které hlavičky disku včas zaparkují, ale potřebují k tomu předchozí pohyb, aby dokázaly zareagovat. Cnews.cz: Toshiba správně vypočítává nevýhody, nicméně konkrétně pro notebooky s místem pro dva disky je tento bod stejně neopodstatněný.
  3. Nebezpečí selhání. Zde je lepší pevný disk před SSD, neboť z něj lze teoreticky data zachránit. V případě vadných sektorů dokáží obě technologie do určité míry tyto přemapovat, nicméně to znamená brzký konec disku. U SSD je navíc nástup chybovosti rychlejší. Jakmile se ale porouchá, z SSD už žádná data nedostanete, zatímco u HDD to u specializovaných firem možné je. Cnews.cz: V praxi data na SSD stejně být nemají. Pokud v notebooku nemáte možnost druhého disku, mějte sebou externí, případně mějte data zálohovaná třeba přes Dropbox.
  4. Cena. Zde také vede pevný disk. Toshiba uvádí srovnání terabajtového SSD disku TQ300 za 11 428 Kč a terabajtového harddisku L200 za 1590 Kč. Cnews.cz: Ale podle nás to není tak jednoznačné. Určitě je lepší mít v notebooku třeba 120GB SSD za cenu už od 1400 Kč, než za podobnou cenu 500GB HDD. Chybějící kapacitu je vždy lepší získat jiným způsobem, než vzdáním se SSD.
zdroj: Toshiba

Doporučení

Ač jsou některé argumenty proti SSD v úvodních bodech lehce zavádějící, tak Toshiba nakonec doporučuje to stejné, co už mnoho let tvrdíme ve všech článcích i my. Totiž kombinaci obou disků. Pokud to u notebooku nejde, můžete vyměnit DVD mechaniku za rámeček, výjimečně u některých modelů je ale v šasi místo pro dva disky, i když to výrobce neuvádí. Stačí se podívat pod kryt.

Když se podíváme na nabídku notebooků Toshiba třeba na Alze, tak modely s SSD sice převažují, ale i tak je zhruba třetina modelů nabízena jen s pomalým diskem. Týká se to i konfigurací okolo 30 000 Kč, konkrétně třeba celkem slušného laptopu Tecra A40, který ale naštěstí má i DVD mechaniku. Jsme rádi, že Toshiba vlastně nepřímo doporučuje její výměnu za rámeček pro druhý disk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.