Hlavní navigace

Tahle klávesnice má integrovaný touchpad přímo na tlačítkách

17. 6. 2019

Sdílet


Běloruský startup Clevetura LLC vyvinul unikátní typ klávesnice. Povrchy tlačítek u ní slouží jako jeden obří touchpad, přičemž klávesnice automaticky rozpozná typ pohybu prstů. Tedy zda na ní píšete, nebo ji používáte jako náhradu myši (touchpad). Rozpozná i gesta. Jako výhoda je uváděno, že nemusíte měnit polohu rukou.

Mělo by tedy být možné normálně psát, poté někde na klávesnici kliknout a na to provést nějaké gesto jako na touchpadu. A pak hned pokračovat ve psaní. Pracovní název klávesnice je Click&Touch, její výroba započne v červenci a už v srpnu půjde koupit. V tomto startupu působí jako investor i zakladatel Prestigia Sergej Kostevič a právě pod touto značkou se budou komerční kusy prodávat. Do výroby půjde sto tisíc kusů a cena zatím není známá.

Klávesnice bude bezdrátová a půjde k ní připojit pět dalších zařízení přes Bluetooth nebo kabel USB-C. Kromě touchpadových gest půjde na klávesnici provádět několik multimediálních gest typu rychlé přetočení videa. Nastavení klávesnice bude probíhat pomocí mobilní aplikace.

Tenhle nápad vypadá lépe, než opačné pokusy (časté třeba u Lenova), když jde o jeden velký displej/touchpad s virtuální klávesnicí. Klávesnice Click&Touch svým provedením směřuje spíše na doplněk ke Smart TV či jako ovladač chytré domácnosti. Ke stolnímu počítači by se příliš nehodila.

Prodej začne v regionu bývalého Sovětského svazu (SNS a pobaltské státy), jinde se předpokládá pozdější start. Je to zřejmě i kvůli azbuce, jak je vidět z produktových fotografií.

Tip: Milion klávesnic v jedné. Odvážná Optimus Popularis stojí jako špičkový notebook

Z tohoto regionu (tentokrát z Ruska) od studia Art Lebedev pocházela i jiná velmi zajímavá klávesnice, která měla v každé klávese malý OLED displej, případně e-ink. Popisky jste si tak mohli nadefinovat sami pro každou aplikaci jinak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.