Hlavní navigace

Používáte na mobilu rozložení qwerty? Samsung vás konečně přestal ignorovat

19. 2. 2020

Sdílet

S novými telefony řady Galaxy S20 přišla i nové verze rozhraní One UI 2.1. A v rámci ní i klávesnice Samsung Keyboard 5.0, která konečně po letech „opravuje“ letitý problém všech smartphonů Galaxy. Vedle qwertz přidává rozložení české qwerty. Díky, Samsungu!

Zatímco u minulých modelů, pokud jste chtěli háčky a čárky, dostali jste natvrdo qwertz a qwerty bylo dostupné jen u US rozložení samozřejmě bez diakritiky.V US rozložení diakritika pro většinu jazyků dostupné je, stále je však klávesnice označena jako americká. Nová verze toto po mnoha letech řeší a umožňuje obě varianty.

Problém to nebyl pro každého, větší polovina uživatelů používá qwertz, ale rozhodně nejde o nějaké zanedbatelné procento. Podle různých průzkumů vychází podíl uživatelů obou druhů rozložení někdy i půl na půl, v závislosti na prostředí, ze kterého pocházejí.

Samsung qwerty QWERTY, tahle možnost dříve chyběla (české rozložení je schované pod nabídkou)

Není to vždy pravidlem, ale pokud se uživatel učil psát na psacím stroji, jejichž předobrazem byly německé psací stroje, pravděpodobně i u počítačů zůstal u qwertz. Pokud ale začínal rovnou se „západní technikou“, tedy na počítačové klávesnici, zůstal již u qwerty. A neměl tak problémy s jiným umístěním znaku Y/Z při přepínání US a CZ rozložení. Neboť Y bylo vždy nahoře a Z vždy dole.

V německém prostředí dávalo a dává qwertz smysl, neboť písmeno Z je tam mnohem používanějším znakem. Je proto lépe dosažitelné prstem (a v případě mechanických psacích strojů se nezasekává). V českém prostředí je ale poměr písmene Y a Z ve větách vyrovnaný a ani pro jednu variantu neexistuje jazykový důvod. Kdyby psací stroj vymysleli o dvě stě let později a ne už v době, kdy se v Českých zemích psalo hlavně německy, tak tu žádné qwertz nemáme.

Používáte QWERTY nebo QWERTZ?

Obecně je v Česku stále více uživatelů, kteří používají qwertz. To však neznamená, že by měl Samsung tu menší polovinu ignorovat, zvlášť, když prakticky všichni ostatní výrobci smartphonů vždy umožňovali obě varianty. U Samsungu byli doteď odkázaní na stažení jiné klávesnice, například SwiftKey, případně používání US rozložení. Změny se ale zřejmě dočkáme jen na mobilech, které Samsung aktualizuje na OneUI 2.1.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.