Hlavní navigace

Klon skončeného isoHuntu se za dva měsíce dostal do první torrentové ligy

20. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V polovině října 2013 padl definitivní verdikt na torrentovým vyhledávačem isoHunt. Služba prohrála soudní boj s americkou filmovou asociací a kromě toho, že musela zavřít krám, tak ještě MPAA zaplatí 110 milionů dolarů.

 

Dva týdny nato ale fanoušci vytvořili klon isoHuntu. Má stejné jméno, ale běží doméně isoHunt.to (místo .com). Od původní webu převzal i funkce a zkopíroval vzhled. I to je možná důvodem, proč se „nový“ isoHunt rychle dostal do popředí zájmu. Někteří si možná ani nevšimli, že jde o projekt, ve kterém nejsou původní tvůrci v čele s Garym Fungem nijak zainteresovaní, ale na nové stránky je plynule dostal Google a jiné vyhledávače.

TorrentFreak na základě odhadů dat měřiče Alexa.com tvrdí, že už jde o osmou nejnavštěvovanější torrentovou stránku. Ve světě jde o přibližně 2500. nejpopulárnější web. Třetinu jeho návštěvnosti mají na svědomí jen čtyři země: Indie, USA, Británie a Itálie. Po prvním týdnu provozu už měl isoHunt.to asi 200 000 unikátních návštěvníků za den, po měsíci a půl to bylo už 500 000. Provozovatelé webu přiznávají, že se hlavně svezli na původním názvu, ale prý mají i traffic od nových uživatelů.

Dokonce oslovili administrátory a moderátory starého isoHuntu s nabídkou spolupráce, ale ti je nelibě odmítli. Nelze se jim divit, když někdo parazituje na jejich desetileté práci. V rozhovoru pro TorrentFreak pak provozovatelé isoHunt.to odmítají narčení, že by šlo o web nastrčený vládními agenturami, aby sledoval a hlásil piráty. Dělají to prý z nadšení.

Poznámka: V době psaní byl web isoHunt.to z neznámých důvodů nedostupný, což potvrzuje i zahraniční monitor websitedown.info.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?