Hlavní navigace

Kolik budou stát Nehalemy?

14. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Serveru HKEPC se podařilo zjistit ceny nových high-end procesorů Bloomfield z rodiny Nehalem díky kontaktům s taiwanskými výrobci základních desek. Jak už víte z roadmapy Intelu, ještě tento rok (ve 4. kvartálu) se na trh dostanou tři modely Bloomfieldu. Všechny s tříkanálovým řadičem pamětí, 8MB L3 cache, čtyřmi jádry (8 virtuálními díky HT) a samozřejmě novou paticí LGA 1366. Nejpomalejší model s frekvencí 2,66 GHz bude stát 284 USD (stejně jako C2Q Q9300), 2,93GHz model bude k dostání za 584 USD a nejvyšší 3,2GHz Extreme pak tradičních 999 USD.

 

Cena za rychlé čtyřjádro je jistě lákavá, nákupem procesoru ale upgrade nekončí. Bude třeba nové základní desky s čipsetem Intel X58, jejíž cena nebude zrovna nejnižší, prodraží se i nákup DDR3 pamětí, které se do konce roku 2009 zřejmě nedostanou na úroveň DDR2. Díky tomu možná bude zajímavá i cena primárně mainstream procesorů Lynnfield nebo Havendale. I zde bude potřeba nové patice (tentokrát však LGA 1160) a DDR3 pamětí. Levnější však bude nejen samotný procesor (spekuluje se o 90 USD za entry model), ale díky jednodušší výrobě budou cenově přijatelnější i základní desky.

Jisté už je také, že Nvidia bude pro Intel dodávat SLI (BR-04, nebo-li nForce 200) můstky. Na Nehalemu si díky tomu užijete SLI nebo CrossFire na jedné základní desce (doteď to umí pouze drahá platforma Intel Skulltrail). Dnes byla tato zpráva potvrzena víceprezidentem Nvidie Jeffem Fisherem.

Plánujete nákup procesoru s architekturou Core nebo si raději počkáte na Nehalem?

Zdroj: Guru3D, HKEPC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku