Kdo dostává v ČR průměrnou mzdu?

15.01.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Průměrná hrubá mzda v ČR se blíží k 34 tisícům za měsíc. Jak jsme na tom v porovnání s našimi sousedy? A jaký je průměr EU? Kolik lidí bere průměrnou mzdu a jaký je medián? Jak se průměrná mzda v posledních letech vyvíjela a jaký bude její další vývoj?

Češi si mohou utěšeně pobrukovat, protože průměrná mzda opět o něco povyrostla. Kolik Čechů ji ovšem opravdu bere? A jaký je medián? Jaká je průměrná mzda v Německu, Rakousku a v dalších okolních zemích? Jaký vývoj průměrné mzdy predikují ekonomové?

Zvoní rostoucím českým mzdám hrana?

Koruna na hraně?

Zdroj: Shutterstock

Průměrná mzda v roce 2018

V čtvrtém kvartálu roku 2018 byla průměrná hrubá mzda v ČR dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rovných 33 840 Kč. To znamená meziroční narůst průměrné mzdy nominálně o 6,9 % a reálně (očištěno o inflaci) o 4,7 %. Toto tempo je jedno z nejrychlejších za posledních 10 let a politici i ekonomové tvrdí, že růst mezd bude pokračovat i nadále.

TIP: Vypočtěte si čistou mzdu v naší kalkulačce

V kterých sektorech rostou mzdy nejvíce?

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek okomentoval sektory, ve kterých mzdy rostly nejvíce, takto: „Nejrychleji rostly mzdy v restauracích a hotelech (+8,0 procent), nejpomaleji rostly mzdy horníků (+3,7 procenta). Nejvyšší mzdy brali ICT odborníci a zaměstnanci bank a pojišťoven. Naopak nejnižší mzdy se platí v pohostinství a ubytování. Po předchozí sérii zvyšování mezd se zmírnilo tempo růstu mezd ve veřejném sektoru."

Mzdy v současné době rostou rychleji než produktivita práce, navíc potencionálních zaměstnanců je na pracovním trhu stále velký nedostatek a Češi přestávají být levnou pracovní silou pro západní společnosti. Tyto faktory mohou být hrozbou pro pracovní trh i českou ekonomiku do budoucna. David Marek komentuje růst mezd takto: „Na jedné straně je pozitivní fakt, že rostoucí mzdy přispívají k růstu životní úrovně. Na straně druhé je ovšem zřejmé, že současným tempem nemůže růst mezd pokračovat, pokud je dlouhodobě udržitelné tempo růstu ekonomiky mezi 2-3 procenty a inflační cíl nastaven na 2 procenta."

Vývoj průměrné mzdy

Průměrná hrubá mzda roste rychlým tempem, které nepamatujeme za posledních deset let, což je patrné i z grafu.

Vývoj průměrné mzdy mezi roky 2000 až po druhý kvartál 2018

Vývoj průměrné mzdy

Zdroj: Český statistický úřad

Růst průměrné mzdy v letech 2018 a 2019

Dle ekonomů by mohla v příštím roce průměrná hrubá mzda vyrůst až k 37 tisícům Kč. Předpokladem k dalšímu růstu mezd je pokračování solidního růstu ekonomiky. Dle plánovaného zvyšování minimální mzdy a také platů státních zaměstnanců je možné, že příští rok opravdu průměrná mzda bude atakovat hranici 37 tisíc, reálněji ovšem vypadá růst průměrné hrubé mzdy kolem 35 až 36 tisíc korun.

Medián českých mezd

Na průměrnou mzdu v Česku dosáhne přibližně jedna třetina obyvatel, tak se podíváme na střední hodnotu - medián, který bude mít pro mnohé větší vypovídací hodnotu. Medián českých mezd měl v letošním čtvrtém kvartálu hodnotu 29 247 Kč a rostl dokonce více než průměrná mzda. Nominálně medián mezd meziročně vzrostl o 9,8 %. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek hodnotí růst mediánu následovně: „Po přestávce z ptvního kvartálu začala dynamika mediánové mzdy (meziročně 9,8 %) opět předstihovat růst průměrné mzdy. Je tedy zřejmé, že si více polepšili zaměstnanci v dolní polovině mzdové škály. To je částečně výsledek nadprůměrného růstu minimální mzdy, zároveň ale vývoj naznačuje, že je největší poptávka v české ekonomice po méně kvalifikovaných pracovnících."


Čtěte rovněž:

Jaká bude v roce 2019 minimální mzda?

Český průměrný plat patří k nejvyšším v regionu

Minimální mzda mimo Evropu


Průměrná mzda v sousedních zemích

Růst průměrné mzdy se netýká pouze Česka, ale podobné výsledky hlásí i Slovensko s Polskem. V Rakousku a Německu rostly mzdy relativně pomaleji a Česko se oproti minulému roku přiblížilo k těmto dvěma zemím, ale i nadále zůstává naše průměrná hrubá mzda přibližně na třetinové výši těchto dvou zemí.

Výše průměrné hrubé mzdy v okolních zemích v roce 2018 v korunách a srovnání s Německem

Jméno země Průměrná hrubá mzda v 2. kvartálu 2018 Srovnání s Německem
Německo 95 508 Kč 100,00 %
Rakousko 91 286 Kč 95,58 %
Česká republika 31 851 Kč 33,35 %
Polsko 28 834 Kč 30,19 %
Slovensko 26 893 Kč 28,16 %

Zdroj: Statistické úřady jednotlivých zemí, převedeno kurzy ČNB platným k 5. září 2018.

Zdanění práce u nás a v zahraničí

Dle OECD je zdanění práce v ČR na hodnotě 43,4 %, což nás v rámci OECD řadí na 7. příčku zemí, které nejvíce zdaňují práci. Jak jsou na tom naši sousedi?

Zdanění práce v jednotlivých zemích dle OECD

Jméno země Zdanění práce 
Německo 49,7 %
Rakousko 47,4 %
Česká republika 43,4 %
Slovensko 41,6 %
Polsko 35,6 %

Zdroj: OECD, OECD Tax Database – Taxing Wages, Average tax wedge – Single person at 100 % of average earnings, no child

Růst průměrné mzdy a nezaměstnanost

V dnešní době, kdy se nezaměstnanost pohybuje na rekordně nízkých číslech (3,2 %), se české i zahraniční společnosti přeplácejí a přetahují se o zaměstnance. I absolventi jsou velmi žádání a na pracovním trhu se příliš neohřejí. Velký nedostatek hlásí tradičně zdravotnictví, informatika, stavebnictví a další sektory. Absolventi se navíc příliš nebojí říct o větší peníze a to vše má samozřejmě vliv na růst průměrné mzdy.

 

Zdroje: MPSV, OECD, ČNB, ČSÚ, ČTK a statistické úřady sousedních zemích

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 146 krát

Články ze sekce: DANĚ