Hlavní navigace

Kolik výrobce stojí Windows 8.1 s Bingem? Někdy je cena nulová

20. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Málokterý výrobce počítačů se vám pochlubí, kolik platí za licence. Microsoft jasně řekl, že svůj operační systém poskytne za nulovou cenu zařízením s obrazovkou pod devět palců. Pak ještě uvedl edici plnohodnotných Windows 8.1, jejíž specifikum spočívá v tom, že výrobce nesmí nastavit v prohlížeči jiný vyhledávač než Bing.

Microsoft zatím neřekl, jak to bude s cenou Windows 10. Ve vzduchu stále visí možnost, že budou pro spotřebitele minimálně zdarma jako upgrade.

Takový systém pak osobní počítače dostaly za nízký poplatek, nebo zdarma. V tom jsme dodnes neměli úplně jasno, jen se o tom vedly řeči. Teď máme o cenách pro výrobce lepší přehled a pořádek, díky zdroji, jenž promluvil pro Thurrott.com.

Tabulka prozrazuje, jak je to s cenami celkem čtyř variant. Máme tu Windows 8.1 with Bing pro malé tablety, která stojí 10 dolarů, ovšem po započtení slevy se cena rovná nule.

Stejná edice Windows pro tablety a hybridy do 10,1 palce (včetně) výrobce vyjde na 15 dolarů po slevě, před níž stojí 25 dolarů. Pár pravidel se k nabídce vztahuje. Výrobce v takovém případě nesmí přidat Office 365 Personal, zařízení musí obsahovat procesor architektury x86 a pak prohlížeč s Bingem jako výchozí volbou pro hledání. O tom jsme psali.

 

Zbývá v podstatě identická nabídka – Windows 8.1 with Bing pro tablety do devíti palců a pak pro obrazovky do 10,1. Jen se jedná o variantu s přibalenou Office 365 Personal. V prvním případě výrobce opět neplatí nic, za větší zařízení pak dá Microsoftu po slevě 15 dolarů. K podmínkám patří zákaz distribuce v Japonsku a nekomerční využití Office 365.

Výrobce si pak za kancelářský software přirozeně nesmí účtovat nic navíc. Windows jsou tedy zdarma také v případě, že výrobce k zařízení přibalí ještě na rok zdarma Office 365 Personal. Teď víme, proč se tento balík tak často objevuje i u zařízení, jejichž majitel si nejspíš předplatné nikdy neprodlouží.

Ceny Windows 8.1 with Bing pro výrobce
Ceny Windows 8.1 with Bing pro výrobce | Foto: Thurrott.com

Zdroj: Thurrott.com

Byl pro vás článek přínosný?