Hlavní navigace

Kompletní specifikace GeForce GTX Titan X: 3072 shaderů, takt 1002–1089 MHz

16. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

GeForce GTX Titan X by podle neoficiálních informací měl být vydán či oznámen v nejbližších dnech. Jak už je ale skoro zvykem, nakonec unikly kompletní specifikace tohoto nového jednočipového highendu ještě před uvedením. Zveřejnil je dnes web VideoCardz, od nějž jsme minulý týden měli už první neúplná data.

Titan X bude založen na GPU GM200, přesněji řečeno na modelu s kódem GM200-400. Čip má šest klastrů, z nichž každý obsahuje čtyři bloky SMM po 128 stream procesorech architektury Maxwell. Celkem je tedy na čipu 24 SMM, což znamená 3072 stream procesorů. GPU má celkem 192 texturovacích jednotek a 96 rasterizačních jednotek. Po stránce výpočetních prostředků jde tedy přesně o jedenapůlnásobek čipu GM204 z GeForce GTX 980. Takt GPU bude v základu 1002 MHz a frekvence boostu má činit 1089 MHz. Takty jsou tedy značně pod úrovní GeForce GTX 980 a karta tedy nebude výkonnější o polovinu, ale jen o odhadem 30–40 %.

Čip GM200 GeForce GTX Titan X (Zdroj: VideoCardz)
Čip GM200 GeForce GTX Titan X (Zdroj: VideoCardz)

Šesti klastrům (tzv. „Graphic Processing Clusters“) odpovídá šest 64bitových paměťových řadičů, které celkem dávají šířku sběrnice 384 bitů. Paměť GDDR5 poběží na efektivním taktu 7 GHz, což je stejné jako u karet předchozí generace, použitelná propustnost tedy naroste jen pomocí efektivnější komprese, hrubá kapacita zůstává na 336 GB/s. Paměti je na kartě 12 GB, což ale víme již od prvního oznámení na GDC 2015. Konfigurace čipu GM200 je jinak v Titanu X už údajně plná – na čipu na rozdíl od prvního Titanu s GK110 zřejmě nezbývají žádné deaktivované jednotky připravené do budoucna.

Schéma čipu GM200 (Zdroj: VideoCardz)
Schéma čipu GM200 (Zdroj: VideoCardz)

Podle VideoCardz je TDP zřejmě 250 W, i když úplně „na beton“ se to ještě stále potvrdit nepodařilo. Tato hodnota je ale dosti pravděpodobná, neboť napájení (šestipin a osmipin) i chladič zůstaly v podstatě stejné. Podle VideoCardz má karta ještě slušnou rezervu pro přetaktování – na GPU má být relativně snadné dosažení taktu 1200 MHz s boostem 1280 MHz. I paměti se prý dají popohnat až k 2000 MHz (8 GHz efektivně), což ale může jít jen u některých kusů. Na finálních kartách se údajně vyskytují jak paměťové čipy Hynix, tak Elpida a Samsung. Dosažitelné frekvence se tak budou lišit minimálně podle jejich dodavatele.

 

VideoCardz také publikoval řadu fotografií karty, na nichž jsou již vidět i vnitřnosti, včetně rozebraného chladiče a PCB. Vidět je můžete zde v galerii.

Poměrně zajímavé je, že podle VideoCardz je zdrojem informací samotná Nvidia – ačkoliv na kartu prakticky určitě platí informační embargo. Web uvádí i odkaz na zdrojový materiál, který můžete stále nalézt zde. Tím, jestli jde skutečně o autentický únik z Nvidie, si nicméně nejsem úplně stoprocentně jistý.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?