Hlavní navigace

Komunitní navigace Waze loni přepravila 36 milionů řidičů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Waze je jedním z nejpozoruhodnějších crowsourcingových projektů. Tvůrci vytvořili svobodnou turn-by-turn navigaci, jejíž kartografická data vyplňují sami uživatelé tím, že aplikaci používají a hlásí novinky. Hlavní motivací je získávání bodů za budování nových tras nebo projíždění/potvrzování už vytvořených.

Statistiky Waze za rok 2012
Statistiky Waze za rok 2012

U nás doma ještě Waze nemůže plnohodnotně zastoupit tradiční navigace, neboť komunita stále nepokryla celou republiku. Waze je ale přesto užitečný alespoň k rychlému hlášení dopravních informací. Uzavírku nebo kolonu na dálnici nahlásí jeden uživatel a všichni ostatní na stejné trase uvidí, že se raději mají vyhnout. Postupně se ale mapy rozrůstají a díky rychlému systému jsou změny často zaznamenávány rychleji než např. u Googlu nebo Seznamu.

Vývojáři se na svém blogu pochlubili čísly za loňský rok.

  • Do projektu Waze se zapojilo 36 milionů řidičů. Ti sdíleli 90 milionů různých hlášení a celkově ujeli 9,7 miliardy kilometrů (na jednoho uživatele asi 270 km).
  • Půl miliardy editací mapy má na svědomí 65 000 editorů.
  • V komunitě jsou lidé ze 110 zemí světa.

 

Tvůrci také poukazují na loňské nové funkce jako například zájmové body s čerpacími stanicemi včetně cen paliv. Česko bylo mezi prvními třemi zeměmi, kde byla novinka zavedena. Zdejší uživatele Waze připomíná ještě v souvislosti s česko-slovenským setkáním uživatelů v Bratislavě, kam se přijeli podívat i zakladatelé projektu Ehud Shabtai a Amir Shinar.

Zdroj: Waze

Byl pro vás článek přínosný?