Hlavní navigace

Konec kabelů. Dell představil počítač, který lze napájet bezdrátově [CES]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký výrobce na CESu ukázal chystaný pracovní konvertibl Latitude 7285. Skládá se z tabletové části s 12,3" displejem o rozlišení 2880 × 1920 px a klávesnicové části s vlastním akumulátorem.

Dell Latitude 7285 (CES 2017)

Tablet o rozměrech 273 × 209 × 7,8 mm a hmotnosti 675 gramů obsahuje některý z procesorů Core 7. generace (nejúspornější a pasivně chlazenou řadu Y), 8/16GB RAM a 128/256/512GB SSD. Na těle jsou dva Thunderbolty 3, čtečka microSD, slot pro microSIM a audio jack. Vepředu najdeme 720p webkameru s IR rozpoznáváním obličeje, vzadu pak 8Mpx foťák. Síťova výbava čítá Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.2, LTE a také WiGig.

 

WiGig letos čeká velký rozmach. Sourozenec Wi-Fi pracuje s pásmu 60 GHz, takže má sice krátký dosah, ale také hodně dostupných širokých kanálů, takže dovoluje přenášet data reálnými rychlostmi v řádu gigabitů za sekundu. Tyto vlastnosti jej předurčují k připojování bezdrátových dokovacích stanic, které pak mohou nabídnout plnohodnotný video výstup, gigabitový Ethernet nebo několik USB 3.0. Podobnou dokovací stanici chystá i Dell.

Nový Latitude ale nebude bezdrátově připojovat jen periferie, ale půjde jej bez připojování kabelů i napájet/nabíjet. Dell bude prodávat i volitelnou klávesnici s technologií WiTricity, která umožňuje bezdrátově přenášet 30 W šťávy. Využívá principu magnetické rezonance. Oproti indukci (například u Qi) nemusí být zařízení u podložky tak blízko, signál prostoupí i dalšími vrstvami a podložka zvládne nabíjet více zařízení současně. U laptopu nejde o tak klíčové výhody, protože nejspíš i tak bude na nabíjecí podložce ležet. Z principu by ale WiTricity mohlo nabít také zařízení uložené v brašně.

Latitude 7285 ale bude standardně dodáván s obyčejnou klávesnicí, s ní bude vážit lehce přes kilo. V tabletu je 34Wh akumulátor (6+ hodin výdrže), v klávesnici je 22Wh článek, který přidá asi tři hodiny. Ceny zatím Dell neprozradil, bližší informace řekne až v květnu na akci Dell EMC World. Do prodeje se novinky dostanou v létě.

Zdroj: Dell

Byl pro vás článek přínosný?