Hlavní navigace

Střídání času skončí, ale až v roce 2021, rozhodli europoslanci

27. 3. 2019

Sdílet


Evropský parlament včera nerozhodoval jen o nové směrnici upravující autorská práva, ve Štrasburku se řešil také konec střídání letního a standardního pásmového času (často nepřesně označovaného jako zimní). Evropská komise loni vypracovala průzkum, podle něhož si naprostá většina občanů přeje střídání ukončit. Navrhla tedy směrnici, která to měla zařídit.

Původní plán, že by se hodinky naposledy přetáčely tuto neděli, ale nevyšel. Konec střídání se posouvá až na rok 2021. Nařízení odsouhlasilo 410 europoslanců, 192 bylo proti a 51 se zdrželo hlasování.

Členské země si teď jednotlivě musí vybrat, jestli si jako trvalý nechají letní, nebo standardní čas. V prvním případě by střídání skončilo poslední březnovou neděli 2021, ve druhé poslední říjnovou neděli téhož roku. Evropská komise bude rozhodnutí zemí koordinovat a konec může oddálit až o 12 měsíců, pokud by nedošlo ke shodě, resp. by nejednotná rozhodnutí mohla ohrozit fungování trhu. Tedy kdyby se například stalo, že Češi by chtěli jiný čas než sousední země. Což by se dle výsledů ankety klidně mohlo stát. Většina Němců, Poláků, Rakušanů i Slováků chce trvalý letní čas, Češi jsou ale pro trvalý „zimní“.

Byl pro vás článek přínosný?