Hlavní navigace

Konec TN matrice! Přichází C-PVA!

4. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

S nelibostí sledujete neustálý příval nových monitorů, které všechny charakterizuje TN matrice? Jihokorejský výrobce spotřební elektroniky Samsung se rozhodl tomuto trendu učinit přítrž. Lékem na pozorovací úhly a možná i barevné podání nazývá matrici C-PVA, která rozhodně stojí za vaši pozornost.

F2380

Tajemný původ a bájné parametry — toť C-PVA!

O zatím neznámé matrici „C-PVA“ poprvé promluvil před více než dvěma měsíci náš redaktor Radek Bábíček, mi se včera povedlo vyhledat první monitor z jihokorejské stáje, který bude využívat tuto novinku. Jedná se o model Samsung SyncMaster F2380 a parametrově na tom není vůbec zle: jedná se o 23" monitor s dynamickým kontrastem 100 000:1 (typický je 3000:1), rozlišení je s nejvyšší pravděpodobností Full HD (tj. 1920 × 1080 px). O odezvě se ani jeden ze zdrojů nezmiňuje.

Barevné podání by mělo být dostatečné, výrobce deklaruje pokrytí sRGB barevného gamutu. Pozorovací úhly 178° v obou směrech jsou vynikající zpráva a velká bolest TN panelů je tím pádem napravena.

F2380 nakřivo

Jak možno zříti z fotek, s panelem se dají provádět i zajímavé psí kusy. Provedení monitoru je striktně profesionální, žádné lesklé plochy či zaobleniny. Možnosti připojení sestávají z dvojice DVI vstupů a jednoho typu VGA, HDMI chybí.

A cena?

Zdroje se zmiňují o koncové ceně pro čínský trh 1999 juanů, což je v přepočtu takřka přesných 6000 Kč. Samozřejmě naše cena bude pravděpodobně vyšší, nicméně i za (kupříkladu) 8000 Kč by se mělo jednat o fantastickou koupi, která by potěšila nejednoho náročného uživatele.

F2380 kontrast

Monitory by měly přijít na trh začátkem tohoto měsíce, jsou tedy doslova za humny. Vsadím se, že jakmile budou dostupnější, dočkáte se recenze i u nás na našem webu ExtraHardware.cz.

Zdroj: ithlj.com | publish.it168.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku