Hlavní navigace

Osmý ročník mDevCampu reagoval na trendy ve světě vývoje pro mobily

4. 6. 2019

Sdílet

Řada přednášek nejen o kódování, ale také propojování komunity. To jako vždy nabídla konference mDevCamp, která zprostředkovala aktuální trendy vývoje pro mobilní platformy.

Bezplatný vstup na konferenci pro novináře a novinářky zajistil organizátor akce, kterému tímto děkujeme.

V pražském Kongresovém centru dne 31. května 2019 proběhl osmý ročník konference mDevCamp. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších akcí záměrných na vývoj pro mobilní platformy ve střední Evropě. Jako vždycky se podařilo zajistit nabitý program, přednášet přijeli lidé z celého světa. I s ohledem na cílovou skupinu prezentace probíhaly v angličtině.

Bylo jich tolik, že se program rozdělil do tří velkých sálů, přičemž hlavní část se rozprostřela mezi devátou hodinou dopolední do šesté hodiny večerní. Kdo chtěl, mohl se následně opět zúčastnit večírku po hlavním programu, případně večírku po večírku. Na diverzitu si návštěvníci a návštěvnice stěžovat nemohli. Spektrum přednášek pokrylo iOS a Android, někteří se věnovali designu, jiní umělé inteligenci nebo virtuální realitě.

Pomozme potřebným

Hlavní část konference otevřely tři zajímavé persony. Jakub Nešetřil chce pomoct pozvednout Česko včetně státní správy v oblasti digitalizace. Opustil Apiary a v květnu rozjel platformu Česko.Digital, v rámci které spojuje lidi z vývoje, designu nebo produktového managementu. Ti ve svém volném čase pracují na projektech, jež zjednoduší život běžným lidem v Česku. Prvním výsledkem spolupráce je webový nástroj pro tvorbu žádostí o voličský průkaz do uplynulých evropských voleb.

Není ale jediný, kdo chce pomáhat. Dita Přikrylová z Czechitas popsala výzvu v podobě měnícího se pracovního trhu. Je třeba se připravit na to, že v následujících desetiletích zmizí nemálo pracovních míst. V rámci své organizace tak už dnes v oblasti počítačové gramotnosti pomáhá různým skupinám včetně bývalých hornic a horníků, ale také seniorů a seniorek, aby se mohli propojit a trávit efektivněji svůj volný čas.

Kdo se chce k dobrovolnictví přidat, může se hlásit na adrese czechitas.cz/iamsuperhero. Josef Holý pak implikoval, že pokud vyvíjíte software, měli byste si rozšířit obzory a vyhnout se tunelovému vidění. Vymyšlené řešení problému, jež je úzce zacílené, v širším kontextu vůbec nemusí být řešením. Poselství úvodní série přednášek bylo rozpoznatelné – dívejme se kolem sebe, pomáhejme světu.

Komunita na prvním místě

Konference se odhadem zúčastnilo až 800 lidí, přičemž prostory Kongresového centra k propojování nabídly rovněž foyer plné stánků firem, které se prezentovaly a nabízely různé doplňkové aktivity pro vývojářskou komunitu. V tomto prostoru byly k dispozici občerstvení a oběd. Díky nerozdrobení prostoru síťování lidí probíhalo téměř konstantně. Někteří se přiznali, že dokonce nezašli ani na jednu přednášku. Na místě panovala přátelská až „kontaktní“ atmosféra.

Pochvalu si pak pořadatelský tým zaslouží za zajištění vegetariánského a veganského pokrmu. Méně šťastné bylo použití jednorázových kelímků a nádobí po celou dobu akce. Stoprocentní rozložitelnost, případně recyklovatelnost nevymažou uhlíkovou stopu potřebnou k vyrobení těchto předmětů. V úvodním sledu přednášek přitom padla slova o udržitelnosti a ekologickém přístupu.

Zábava, kam se podíváš

Hlavní doprovodný program spočíval ve hře na pořádání vlastní konference. Pomocí unikátních kódů QR a využití rozšířené reality se účastnice a účastníci mDevCampu připojovali na konference ostatních, především se však snažili nalákat ostatní na svou virtuální akci. Deset nejúspěšnějších získalo ceny. Sledování soutěže bylo napínavější než hraní Pokémon Go, ačkoli zpovzdálí byste rozdíl možná nepoznali – v obou případech lidé kolem sebe šermují smartphony.

Již jsem nastínil, že pořadatelský tým mDevCamp sází na odlehčovací prvky. Volba moderátora padla na osvědčeného Daniela Čecha. Improvizovaný humor mu není cizí, díky čemuž náladu publika opět držel nad vodou i k večeru po vyčerpávajícím celodenním programu.

I letos došlo před samým koncem na maximálně sedm minut dlouhé prezentace od těch, kteří výzvu přijali. Tzv. Lighting talks se vyznačují tím, že jsou nabité vtipem. Tentokrát přednášející hovořili o tom, co dělají ve volném čase, když zrovna nevyvíjí aplikace. Někteří chodí po laně, někteří vytahují z rukávu karty tak, že to nepoznáte. Jestli si každý přednášející zasloužil potlesk, právě závěrečná karetní show způsobila upřímně nadšený výskot publika.

Právě takové odlehčení je po náročném dnu vítané. Říká se, že v nejlepším se má skončit. Ti nejotrlejší mohli pokračovat na afterparty, případně pak ještě na „after-afterparty“. Na humorné vsuvky publikum naráželo celý den. Viděli jsme např. logotyp akce upravený podle současného trendu mezi smartphonu, který představují výřezy. A protože se objevují skládají telefony, konference návštěvníkům a návštěvnicím představila nabídla revoluční skládací triko. mDevCamp je zkrátka trendy.

Přehled přednášejících a jejich přednášek

(seřazeno abecedně)

  • Kamil Borzym (Allegro): Free Cocoa: hack mobile app and skim the cream
  • Kevin Cody (Nvisium): How To Frida Good
  • Ashley Davies (ImmobilienScout24): RxJava & Coroutines: A Practical Analysis
  • Roy Derks (Amsterdam): The Next Generation of APIs: GraphQL over REST
  • Vadim Drobinin: iOS Security 101 (ish)
  • Jakub Dvorský (Amanita Design): Chuchel, Our Problem Child
  • Chris Eidhof (objc.io): Live Coding in Swift
  • Andrea Falcone (Google): Android Developer Options Deep Dive
  • Ash Furrow (Artsy): How Artsy Automates Team Culture
  • Mike Grabowski (Callstack): Mobile revolution is here – meet React Native
  • Pamela Hill (Luno): Level Up in Kotlin
  • Josef Holý (MSD)
  • Yun Cheng (Asics): The Nitty Gritty of Unit Testing in Kotlin
  • Lukáš Korba (Showmax):
  • Jeroen Mols (Philips Hue): Journey to painless releases: Continuous delivery for Philips Hue Android
  • Jakub Nešetřil (Česko.Digital)
  • Tor Norbye (Google): Static Analysis with Android Lint
  • Sangsoo Nam (Spotify): Evolution of Test Automation at Spotify
  • Dita Přikrylová (Czechitas)
  • Nick Rout (Over): Incorporating Material Theming into Custom Views
  • Ken Tominaga (Mercari): Introducing MicroViewController
  • Robert Vojta (Balena): Build your IoT project with balena
  • Krzysztof Zabłocki (The New York Times):Improving Developer Experience through tools and techniques
  • Aygul Zagidullina (Google Developers Experts): Crafting a Character: Create a Persona for your Google Assistant App

Byl pro vás článek přínosný?