Hlavní navigace

Konsolidujte těžbu! Asus vyrobil pro kryptokopy monstrózní desku s 19 sloty PCI Express

23. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základní desky specializované na těžení kryptoměn měli výrobci v katalozích už před současnou Ethereovou bublinou, nicméně v první polovině roku evidentně zavětřili ještě větší příležitost. Frankensteinovské monstrum s 13 sloty pro grafiky už na jaře ukazoval ASRock a podobným směrem zřejmě jde i Biostar. Teď se k nim přidává i Asus, který se rozhodl aplikovat hrubou sílu a předchozí nestandardní desky v počtu slotů trumfnout ještě nestandardněji.

Deska Asus B250 Expert Mining bere těžení skutečně vážně. Určena je pro platformu Skylake – pro těžení se obvykle používá lowendový procesor Celeron nebo Pentium, ale důležité je, že z čipsetu B250 lze vyvést linky PCI Express 3.0. Ty deska rozděluje na celkem 18 slotů PCI Express ×1, které jsou na full-ATX PCB rozloženy v řádcích po třech kusech na jednu standardní PCI/PCIe pozici. Jinak by se samozřejmě deska nevešla do žádné skříně. Těžařům však toto nevadí, jelikož jsou stejně zvyklí osazovat grafiky do riserů (kabelových prodlužek) a ukládat je „do vzduchu“ nad samotnou desku.

Deska Asus B250 Mining Expert pro těžení kryptoměn Deska Asus B250 Mining Expert pro těžení kryptoměn

Na PCB je ještě devatenáctý slot PCI Express 3.0 ×16, který může sloužit pro grafickou kartu v běžné zobrazovací/herní roli, pokud tedy není využito integrované jádro CPU. Pro to má deska výstup HDMI, osazen je i zvuk (Realtek ALC887) a Ethernet (Intel I219V), USB 3.0, USB 2.0 a čtyři porty SATA pro disky. Tím pádem je tedy teoreticky možné zužitkovat ji i na běžný počítač, což se horníkovi bude hodit, pokud/až těžní bublina splaskne.

Napájení třemi zdroji

Protože 18 slotů PCI Express dle specifikací vyžaduje, aby deska zajistila napájení zhruba 18 × 25 W v různých napětích (nemluvě o tom, že připojená GPU mohou tahat až 75 W, což však může řešit riser), má deska B250 Expert Mining poněkud netradiční napájení. Procesor má svůj obvyklý osmipin, avšak na okraji desky není jen jeden 24pinový konektor ATX, ale rovnou tři, takže k tomuto stroji budete připojovat tři zdroje (což by ale „hardcore“ těžař s 18 GPU musel tak jako tak kvůli jejich příkonu).

První konektor nahoře je primární pro potřeby samotné platformy a měl by živit první dvě řady slotů ×1, jakož i slot ×16. Zbylé dva konektory napájejí třetí plus čtvrtou a pátou plus šestou řadu slotů PCI Express ×1. Kromě ATX konektoru je pro každou z těchto třech skupin nalevo od slotů také čtyřpinový molex.

Deska Asus B250 Mining Expert pro těžení kryptoměn Deska Asus B250 Mining Expert pro těžení kryptoměn

Asus slibuje různé další zlepšováky, jako kondenzátory pro stabilizaci napětí u každého slotu, BIOS upravený pro vyšší výkon v těžbě a upravené uživatelské rozhraní umožňující monitoring karet. Například během nabíhání BIOS ukazuje, která GPU fungují a která případně ne, aby uživatel mohl rychle odhalit problémy.

BIOS je upraven pro větší pohodlí obsluhy BIOS je upraven pro větší pohodlí obsluhy, při startu například ukazuje stav jednotlivých karet

A 19 grafikami napočítají ovladače

Osazení devatenácti GPU není momentálně triviální, jelikož do věci vstupuje softwarová komplikace. Grafické ovladače obou výrobců nikdy nepočítaly s tím, že by někdo chtěl, nebo dokonce mohl mít v systému skoro dvacet grafik. Jak u AMD, tak u Nvidie je v ovladačích limit na jen osm GPU. Momentálně je tak možné rozběhat na této základovce jen 16 grafik, za podmínky, že prvních osm je od AMD a druhých osm od Nvidie. U ní je ale ještě třeba mít jen speciální těžní verze, s běžnými GeForce se zdá se dají použít jen čtyři kusy, čímž byste skončili na 12 GPU.

Podle Asusu ale AMD někdy na podzim (termín je „do konce roku“) zveřejní aktualizovaný ovladač, který umožní použít všech devatenáct slotů, zřejmě už i čistě jen s Radeony.

Byl pro vás článek přínosný?