Hlavní navigace

Kontroverzní WikiLeaks ožívají, znovu můžete posílat peníze

19. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Odveta ze strany politických špiček a velkých bankovních domů na sebe nenechala dlouho čekat: WikiLeaks přišli o své servery, domény a došlo také ke zrušení všech finančních kanálů. Julian Asange (hlavní představitel WL) začal být hledaným mužem č. 1 a zdálo se, že protivládní iniciativa je zadupána do země.

Co se posledních 18 měsíců dělo?

Minulý rok došlo k pozastavení aktivit ze strany WikiLeaks, alespoň co se zvěřejňování nových (tajných) informací týče. Důvodem byla snaha o obnovení finančních kanálů, bez kterých žádný projekt dlouhodobě fungovat nemůže. Boj s VISA a MasterCard je bohužel bojem čistě právním a potřebujete na něj mnoho peněz: rezervy uložené ve Wau Holland Foundation (Německo) se od prosince 2010 (800 000 eur) ztenčily až na dosavadních 100 000 eur, v tuto chvíli pravděpodobně ještě méně.

Blokáda ze strany bankovních domů tak byla nanejvýš účinná: samotné oficiální video WikiLeaks odhaduje ztrátu na 15 milionů amerických dolarů a zabránění 95 % dotací. Autorům projektu začínají docházet peníze. Podle zpráv je nutné vybrat co nejdříve alespoň jeden milion eur, jinak celá aktivita padne na nedostatku financí.

Světlo naděje přichází z Francie

Ve Francii dlouhodobě funguje debetní karetní systém Carte Bleue, jehož hlavním specifikem je, že transakce nemusí být ověřovány bankou držitele karty. Benefitem pro držitele jsou nulové poplatky. WikiLeaks si tak založili účet skrze prostředníka, kterým není nikdo jiný než FDNN (Fonds de Défense de la Net Neutralité). V čem je tedy onen zázračný fígl? Karty Carte Bleue jsou „kompatibilní“ se systémy VISA/MasterCard a právě poslední dva hráči se smluvně zavázali k neblokování zákazníků používající systém Carte Bleue.

Pro případné dárce se jedná o velkou výhodu, mohou platit svými běžnými kreditkami. Carte Bleue spolu s FDNN je tak poměrně masivní štít: kdyby VISA/MasterCard chtěli zrušit tento konkrétní finanční kanál, museli by zrušit spolupráci s Carte Bleue (= nemalá ztráta klientely) a napadnout také FDNN, na který je účet veden. Nepochybně by to znamenalo vlnu nepokojů nejenom ve Francii, kde navíc VISA/MasterCard nemá takové páky jako doma (resp. Washington nemá takové páky v Evropě jako doma).

 

Ani tento obchvat však podle WikiLeaks dlouho nevydrží, urguje tedy dárce k co nejrychlejšímu zaslání peněz. Výhled do budoucna pak nevypadá až tak zle, jak by se na první pohled mohlo zdát. Minulý měsíc WikiLeaks vyhrálo soudní spor s VISA na Islandu, do hry před rokem vstoupila také Evropská komise, která posuzuje legitimnost zásahu bankovních domů proti tomuto projektu. Definitivního verdiktu bychom se měli dočkat již příští měsíc a určitě vás o něm budeme informovat.

Zdroj: The Next WebWikiLeaks.com

Byl pro vás článek přínosný?