Hlavní navigace

Konzole Steam Machines půjdou na trh v listopadu. Valve má patnáct partnerů

6. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste si této zprávy včera nevšimli, předvedla společnost Valve na herním veletrhu GDC 2015 údajně již finální verzi gamepadu Steam Controller. A zároveň konečně prozradila, kdy se tato vymoženost má dostat na trh, totiž v letošním listopadu. To je důležitá proto, že s uvedením Steam Controlleru je spjato i uvedení konzolí Steam Machine, na něž hráči čekají už od loňska. Steam Machines či Steamboxy jsou tím pádem také konečně na obzoru, a jejich výrobci už na GDC 2015 také řadu těchto obývákových krabic představili.

Stejně jako u ovladače se s uvedením konzolí počítá na letošní listopad. Toto datum už potvrzuje také stránka přímo na webu Steamu, obsahující momentálně sestavy patnácti výrobců, z nichž všechny mají jít do prodeje na podzim. Ačkoliv podle některých vyjádření mají být Steam Machines srovnatelně drahé jako konzole, není tomu tak docela. Nejlevnější modely stojí 460 a 480 USD, jsou ale výjimkou. Obvyklejší zdá se budou sumy mezi 700 až 1000 USD, případně ještě vyšší za luxusněji vybavené sestavy.

 

Od Athlonu ke Core, od Radeonu k GeForce

Docela rozmanitou řadu sestav chystá CyberPowerPC, ovšem pod značkou Syber. Vymykat se budou hlavně kombinováním hardwaru AMD, Intelu i Nvidie, zatímco většina alternativ bude stereotypně používat procesor Intel a grafiku GeForce.

Pořídit se od Syberu bude dát model Steam Machine-E za 450 USD s neupřesněným čtyřjádrovým procesorem AMD a taktéž neznámou kartou GeForce GTX. Model P bude stát o sto dolarů víc a pro změnu nabídne Radeon R9 270X s Pentiem G3258. Nad tím bude model K s Core i5-4690K a GeForce GTX 970 za 1000 USD. Tyto varianty jsou nové, už předtím ale výrobce oznámil také model A za 500 USD (Athlon X4 840/Radeon R9 270), model I (Core i3-4150, GeForce GTX 750 Ti) a model X za 1400 USD (Core i7-4790K a GeForce GTX 980).

 

Za cenu Xboxu či PS4 toho radši moc nečekejte

Zastavím se ještě u stroje iBuyPower SBX, jehož oficiální cena je 460 USD (což by mělo odpovídat zhruba 14 000 CZK). V současném katalogu je to jedna z nejmenších položek a ukazuje zhruba, co čekat, pokud byste chtěli kupovat Steam Mahine za onu „konzolovou cenu“. V tomto případě dostanete počítač opět na bázi Athlonu X4 840 (mělo by jít o čtyřjádrové Kaveri bez grafiky s taktem 3,1–3,8 GHz) a Radeonu R7 250X s 1 GB paměti GDDR5. Paměť je v základu 4GB a disk 500GB (počítám, že jde o 2,5" HDD).

Jinými slovy, specifikace takto levných Steam Machines asi často nebudou žádný zázrak, a pokud o něco takového budete mít zájem, uděláte možné nejlépe, pokud si „Steambox“ poskládáte sami a SteamOS (nebo Windows) rozběháte také vlastními silami. A to i za cenu, že budete muset Steam Controller pořídit samostatně za oficiální cenu 50 USD.

 

Zotac už počítá se Skylakem

Asi nejpohlednější příspěvek má ale připravený Zotac. Nepůjde už jen o skládačkovou sestavu, ale o pěkný kompaktní barebone. Systém s názvem SN970 bude mít zdá se rozměry menší než formát Mini-ITX a založen bude na mobilním GPU GeForce GTX 970 M. Bude ale mít poměrně zajímavou konektivitu – dvě síťové karty, čtvero HDMI 2.0 a navíc jedno vstupní HDMI pro videopřehrávač nebo podobný přístroj. Docela zajímavé je, že Zotac už v tuto chvíli počítá s použitím procesoru generace Skylake. Jakým přesně, to je teď samozřejmě tajné.

Tato mašinka bude ovšem patřit k těm, které nebudou úplně levné – má stát 999 USD. Nevýhoda stroje od Zotacu bude i v tom, že nebude upgradovatelný. Na webu se sice dočtete, že ano, to se však omezuje jen na vylepšení úložiště nebo paměti. V základu má být instalováno 8 GB DDR3 a jak pevný disk, tak 64GB SSD v slotu M.2.

 

Asi nemá smysl rekapitulovat všechny zatím ohlášené Steam Machines, obzvlášť pokud jde vlastně o skládačkové sestavy nebo jen mutace existujících herních PC – a navíc se u nás vůbec nemusí prodávat. Řadu z nich už dokonce známe z loňského CES. Pro vytvoření kompletní představy vám proto doporučím přímo přehled na mateřském webu iniciativy Steam Machines.

Zdroje: PC Perspective (1, 2), Valve, AnandTech, Tom‘s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?