Hlavní navigace

Konzoli Xbox One pohání celkem tři operační systémy, včetně Windows

22. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zřejmě jste to již slyšeli, ale novou herní konzoli Xbox One skutečně pohání jádro Windows. Celá situace ale není tak jednoduchá. Microsoft například na televizi nepotřeboval dávat režim pracovní plochy, desktop proto odebral. Trochu překvapivá je skutečnost, že v zařízení tvarem připomínající přehrávač videokazet, běží celkem tři operační systémy. Není to trochu moc? Windows se starají o běh aplikací, proto jsou osekána na nezbytné minimum.

Představení : Xbox One je na světě, kromě her dbá na multimédia a ovládá se hlasem

Každého by okamžitě napadlo se zeptat, jestli v tomto prostředí automaticky poběží aplikace pro Windows 8/RT, protože by to docela dávalo smysl. Podle toho, co bylo řečeno redakci Engadgetu, nikoli. Vývojáři budou muset aspoň trochu upravit prostředí, aby odpovídalo požadavkům zobrazení (televizor není tablet). Z technického hlediska ale nebude nutné aplikace celé předělávat, prý postačí jen malé úpravy. Podobnost s Windows 8 by tu tedy byla.

Xbox One Variace na Úvodní obrazovku z Windows 8 | Foto: Microsoft

Televizor není tablet

Ukázka Skypu naznačila, že klient bude příbuzný s tím, co známe z Osmiček, minimálně aspoň co se vizáže týče. Na vteřinku jsme zahlédli Internet Explorer, který ale pro změnu nevypadá jako ten z Windows 8. Prvky se právě logicky uzpůsobily tomu, že televizní obrazovka není dotekový displej, po němž bychom patlali prstem. Variace na Úvodní obrazovku z Windows 8 se na Xbox One nazývá domovská obrazovka. Dlaždice jí ale zůstaly.

Z Windows 8 si konzole vypůjčila ještě přinejmenším způsob, jakým dovoluje pracovat s více aplikacemi najednou. Jedna aplikace běží na straně obrazovky formou postranního panelu, zatímco druhá převažuje a zabírá zbylé místo. Ve Windows 8.1 budeme aplikacím moct dokonce přidělit rovnocenný prostor na obrazovce, případně jich vedle sebe konečně posadíme více. Opět mi ale připadá, že to se na televizní obrazovku ani nehodí. Naopak, většinu prostoru zabere televizní vysílání a na straně například budete mít Skype. Ideální stav.

 

Windows pro aplikace, Xbox OS pro hry

Druhý operační systém bude neustále k dispozici hrám. Slouží v podstatě jako komponenta zaručující stálou kompatibilitu po dobu životnosti přístroje. Nebudou ji tudíž ovlivňovat případné aktualizace Windows, k nimž bude v průběhu let docházet. Hry poběží vždycky, protože kompatibilitu nebude nic ohrožovat. Však to znáte, starší hry někdy na novějších Windows prostě nespustíte.

Xbox One převzal multitasking z Windows 8
Xbox One převzal multitasking z Windows 8 | Foto: Microsoft

Xbox One tento problém šikovně eliminuje. Třetí operační systém by měl v podstatě sloužit jako pojící materiál mezi dvěma výše zmíněnými systémy. Díky němu budou Windows komunikovat s něčím, čemu budeme zřejmě říkat prostě Xbox OS. Microsoft použil vizualizační technologii ne nepodobnou Hyper­‑V, která se postará o rychlé přepínání mezi aplikacemi a hrami a provozem dvou systémů vedle sebe.

Microsoft se poučil v tom, že nároky na konzoli se časem proměňují. Kvůli tomu také v minulosti operační systém pro Xbox 360 přepracoval, a to rovnou třikrát. V tom mu integrace Windows dává právě volnou ruku. Cokoli se bude dít s touto součástí, kde běží aplikací, herní část konzole to nijak neovlivní. Těšit se naneštěstí nemůžeme na zpětnou kompatibilitu s tituly pro Xbox 360, protože nová architektura si s těmito hrami nerozumí.

Ochuzeni nebudeme ani o obchod s aplikacemi, odkud budeme prográmky získávat. Bude se jmenovat Xbox Store? V současnosti Microsoft provozuje Windows Store a Windows Phone Store. Vzhledem k tomu, že aplikace z Osmiček nebudou stoprocentně kompatibilní, bude mít Xbox vlastní obchod, to je jisté.

Úvodní obrazovka je nástupce nabídky Start. Svého předchůdce v některých ohledech překonává
Úvodní obrazovka ve Windows 8

Zdroj: Engadget | Microsoft News

Byl pro vás článek přínosný?